Μαρίν Λεπέν: Προβληματισμός στα ελληνικά κόμματα για την άνοδό της

Μαρίν Λεπέν: Προβληματισμός στα ελληνικά κόμματα για την άνοδό της

Οι εκτιμήσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης μετά τα αποτελέσματα του α΄ γύρου των γαλλικών εκλογών

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη συναντίληψη και στις κοινές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες του Εμανουέλ Μακρόν και του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέρθηκε ο Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τονίζοντας πως είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι βγήκε νικητής στον πρώτο γύρο των εκλογών. «Αυτό είναι υπέρ της ευρωπαϊκής σταθερότητας, όπως πολύ θετικό είναι ότι συνυποψήφιοί του, που δεν πέρασαν στον δεύτερο γύρο, παροτρύνουν τους ψηφοφόρους τους να τον στηρίξουν. Και το λέω αυτό γιατί το δίλημμα του δεύτερου γύρου στις εκλογές της Γαλλίας δεν θα είναι απλώς πολιτικό, θα είναι και βαθιά υπαρξιακό. Και στη συγκυρία που ζούμε οι κοινωνίες, οι πολίτες, οι άνθρωποι πρέπει με πολύ καθαρό τρόπο να στέκονται στο πλευρό της ελευθερίας και της δημοκρατίας». Στο Μέγαρο Μαξίμου «επενδύουν» στην επανεκλογή Μακρόν, καθώς υπάρχει συναντίληψη με την Αθήνα για την ανάγκη «αυτονομίας» της Ευρώπης στον τομέα της άμυνας, ενώ επί της προεδρίας του υπογράφηκαν οι συμφωνίες για τα Ραφάλ και τις φρεγάτες. Επίσης, παραδοσιακά το Παρίσι είναι πιο «ανοικτό» στην ενίσχυση του ρόλου της Ε.Ε. και στην υιοθέτηση πολιτικών με κοινωνικό πρόσημο. Τέλος, είναι προφανές πως η Αθήνα απεύχεται οι γαλλικές εκλογές να σηματοδοτήσουν την αναβίωση ενός ρεύματος λαϊκισμού στην Ευρώπη, καθώς μάλιστα εκ των πραγμάτων ο χρόνος προς τις επόμενες εκλογές μετράει αντίστροφα και στην Ελλάδα.

Μπορεί η νίκη της Μαρίν Λεπέν να μην είναι το πιο πιθανό σενάριο για τον δεύτερο γύρο, ωστόσο η άνοδος της Ακροδεξιάς στη Γαλλία προβλημάτισε την πλειονότητα των πολιτικών κομμάτων. «Τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών δείχνουν το μέγεθος του πολιτικού κινδύνου για τη δημοκρατία στην Ευρώπη που αποτελεί η Ακροδεξιά. Η ισχυρή παρουσία της Αριστεράς με το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό Μελανσόν, τη στιγμή που οι υποψήφιοι των παραδοσιακών κομμάτων της Δεξιάς και της Σοσιαλδημοκρατίας σχεδόν εξαφανίστηκαν, είναι μια θετική είδηση. Ωστόσο, είναι κρίμα που η πολυδιάσπαση της ευρύτερης Αριστεράς δεν επιτρέπει την είσοδό της στον δεύτερο γύρο, αντί της ακροδεξιάς Λεπέν», ανέφεραν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Την ανάγκη συμπόρευσης των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη τονίζουν από την αξιωματική αντιπολίτευση, επισημαίνοντας παράλληλα πως «είναι αναγκαίο να ηττηθεί εκλογικά η Λεπέν. Οπως είναι αναγκαίο να ηττηθεί συνολικά η Ακροδεξιά στην Ευρώπη. Αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό. Πρέπει να ηττηθούν και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές στην Ευρώπη».

«Το δίλημμα του δεύτερου γύρου θα είναι και βαθιά υπαρξιακό», ανέφερε ο κ. Οικονόμου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως ο νεοφιλελευθερισμός «δίνει τροφή στις δυνάμεις της Ακροδεξιάς».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, αρμόδιος τομεάρχης Εξωτερικών για το ΚΙΝΑΛ, δήλωσε: «Η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία στέλνει παντού μηνύματα ελπίδας, στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και στους πολίτες τους. Τώρα, στον δεύτερο γύρο, θα δοθεί η μάχη κατά του λαϊκισμού και της Ακροδεξιάς, με την ελπίδα και την προσδοκία να είναι κι αυτή νικηφόρα».

Το υψηλό ποσοστό της Μαρίν Λεπέν είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής αντιλαϊκής πολιτικής που υλοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις στο όνομα μάλιστα της «δημοκρατίας» και της «προόδου» και αφετέρου του συμβιβασμού κι εκφυλισμού που έχει επικρατήσει στο εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα στη Γαλλία, τονίζουν από το ΚΚΕ. Συμπληρώνουν μάλιστα πως «αποδεικνύεται περίτρανα ότι τα καλέσματα “ενάντια στον λαϊκισμό”, τα μέτωπα “υπέρ της δημοκρατίας”, οι λογικές του “μικρότερου κακού”, που αποτέλεσαν τη “σημαία” διαδοχικών αντιλαϊκών κυβερνήσεων στη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης Μακρόν, όχι μόνο δεν έφραξαν τον δρόμο στην Ακροδεξιά, αλλά αντίθετα την ενίσχυσαν περαιτέρω».

Από το ΜέΡΑ25 αναφέρουν πως το πρόταγμα όλων των αριστερών, προοδευτικών πολιτών θα πρέπει να είναι ένα: «Καμία ψήφο στη Λεπέν». «Το μαύρο σύννεφο της “μεταδημοκρατίας” που έχει σκεπάσει την Ευρωπαϊκή Ενωση μετά την ακολουθία των αποτυχιών στη διαχείριση των κρίσεων (ευρώ, πανδημία, πόλεμος, ακρίβεια) επιβεβαιώθηκε και με το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών, όπου και οι Γάλλοι πολίτες και πάλι καλούνται να αποφασίσουν όχι κυρίως για το ποιον θέλουν ως “ένοικο του Ελιζέ”, αλλά κυρίως για το ποιον –ή ποια εν προκειμένω– δεν θέλουν», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT