Φυσικό αέριο: Η Άγκυρα ζητεί από την Ε.Ε. να πιέσει τη Λευκωσία

Φυσικό αέριο: Η Άγκυρα ζητεί από την Ε.Ε. να πιέσει τη Λευκωσία

Ο Τσαβούσογλου αναγνωρίζει πως η Κύπρος αποτελεί χώρα-κλειδί για τη μεταφορά φυσικού αερίου του Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

2' 3" χρόνος ανάγνωσης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου παραδέχθηκε πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η χώρα που θα καθορίσει το μέλλον των σχεδίων της Αγκυρας για τη μεταφορά του ισραηλινού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας και ζήτησε από την Ε.Ε. να πιέσει τη Λευκωσία για να βρεθεί λύση στο ζήτημα αυτό.

Σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, o κ. Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε πως ο αγωγός EastMed «δεν είναι βιώσιμος» και τόνισε πως «για να φθάσουν στην Ευρώπη οι πηγές φυσικού αερίου, όπως αυτές του Ισραήλ, ο οικονομικός δρόμος είναι αυτός της Τουρκίας. Για να φθάσει όμως το αέριο στην Τουρκία πρέπει να περάσει από την Κύπρο. Υπάρχουν τρεις προτάσεις της ΤΔΒΚ για δίκαιη κατανομή και οι Ελληνοκύπριοι δεν τις δέχονται».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι «δεν ξέρουμε πότε μπορεί να λυθεί το πολιτικό πρόβλημα του Κυπριακού, καθώς οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν. Ομως μπορεί να υπάρξει δίκαιη κατανομή και να κερδίσουν όλοι. Και σε πολιτικό επίπεδο, αυτός που μπορεί να πείσει τους Ελληνοκυπρίους είναι η Ε.Ε. Ας το κάνει η Ε.Ε. για να κάνουν ένα ξεκάθαρο βήμα. Διότι περισσότερη ανάγκη από το αέριο αυτό έχει η Ευρώπη».

Παράλληλα, ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στο ζήτημα των προσπαθειών της Αγκυρας για αγορά F-16 Βlock-70 από τις ΗΠΑ και σημείωσε ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να πείσει το Κογκρέσο.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτήρισε «ατυχή» και «αβάσιμα» όσα αναφέρονται για τη χώρα στην Εκθεση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 2021, η οποία δημοσιεύθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις 12 Απριλίου, ενώ πρόσθεσε ότι τα απορρίπτει πλήρως. «Λυπούμαστε που οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει τον αγώνα που διεξάγει η χώρα μας ενάντια σε όλες τις μορφές τρομοκρατίας, ειδικά κατά του PKK/YPG, του FETO, του DAESH και του DHKP-C», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Οπως σημειώνει, «είναι απαράδεκτο να συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση ισχυρισμοί που αγνοούν το καθεστώς του PKK ως τρομοκρατικής οργάνωσης και υποστηρίζουν τις συζητήσεις κύκλων που σχετίζονται με την τρομοκρατία». Επιπλέον, το τουρκικό ΥΠΕΞ προτρέπει «τις Ηνωμένες Πολιτείες να επικεντρωθούν στη δική τους ατζέντα όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και να τερματίσουν τις συνεργασίες με τα παρακλάδια άλλων τρομοκρατικών ομάδων με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

Ο Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του προς τους στρατιωτικούς της Τουρκίας, υποστήριξε πως η χώρα «έχει γράψει έπος από τη Συρία μέχρι και τη Λιβύη, από το Ιράκ και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, από τη Μεσόγειο μέχρι και το Αιγαίο, με όλα τα μέσα σε ξηρά, θάλασσα και αιθέρες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT