«Όχι» από το ΚΙΝΑΛ στο προσκλητήριο Τσίπρα

«Όχι» από το ΚΙΝΑΛ στο προσκλητήριο Τσίπρα

Η Χαριλάου Τρικούπη αναδεικνύει τις προγραμματικές διαφωνίες, αλλά και τις ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων.

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το νέο προσκλητήριο του Αλ. Τσίπρα από το βήμα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ασφαλώς δεν… έριξε κανέναν στο Κίνημα Αλλαγής από τα σύννεφα. Από την ομιλία του Δημήτρη Μάντζου στο κλειστό του Τάε Κβον Ντο, άλλωστε, κατέστη εμφανές ότι η Χαρ. Τρικούπη ήταν πλήρως προετοιμασμένη γι’ αυτό το σενάριο. Ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ δεν κινήθηκε στην κατεύθυνση της «φουλ επίθεσης εκτός έδρας», όπως ενδεχομένως κάποιοι θα επιθυμούσαν εσωκομματικά, ωστόσο, αποκωδικοποιώντας τα όσα είπε, μπορεί κανείς να διακρίνει την ανάδειξη δύο βασικών διαχωριστικών γραμμών από την Κουμουνδούρου.

Πρώτον, η αναφορά σε «προγραμματικές διαφοροποιήσεις», προτάσσοντας δύο καίρια ζητήματα: τον εμβολιασμό και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, για τα οποία καταλόγισε επί της ουσίας στον ΣΥΡΙΖΑ έλλειμμα καθαρών θέσεων. Ειδικά η λέξη προγραμματικές θα μπορούσε να λάβει ειδικό βάρος, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Αλ. Τσίπρας είχε προηγουμένως μιλήσει, με σαφή αποδέκτη το ΚΙΝΑΛ, για προοδευτικό μέτωπο «από τον πρώτο εκλογικό γύρο».

Δεύτερον, το ιδεολογικό πρόσημο. Ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, κόντρα στο συνεδριακό σύνθημα «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα», μίλησε μόνο για σοσιαλδημοκρατία, επιχειρώντας να περιχαρακώσει το έδαφος γύρω από τον όρο και κατ’ επέκταση προς τις κεντρώες βλέψεις Τσίπρα, προσδίδοντας, παράλληλα, πιο «σύγχρονη» απόχρωση στο κεντρικό αφήγημα της Χαρ. Τρικούπη. Οσο για το σύνθημα αυτό καθεαυτό –το είχε εισαγάγει ο Γιώργος Παπανδρέου το 2009–, αλλά και την «(Πολιτική) Αλλαγή» που είναι κεντρικό συνεδριακό μότο, δεν έλειψαν οι αναμενόμενες αιχμές για «ρητορικές πλειοδοσίες». Μια ακόμη διαχωριστική γραμμή, δηλαδή, με το βλέμμα και στα παραδοσιακά πασοκικά ακροατήρια.

Τα παραπάνω, μαζί με όσα είχαν προηγηθεί τις περασμένες εβδομάδες με την αντίπερα όχθη, δηλαδή την κυβερνητική στροφή προς τις μετεκλογικές συμμαχίες, συνθέτουν το πρώτο ολοκληρωμένο παζλ στο διαμορφούμενο προεκλογικό σκηνικό, όσον αφορά τη θέση του ΚΙΝΑΛ απέναντι στις αντίρροπες πιέσεις Μαξίμου και Κουμουνδούρου.

Από εκεί και πέρα, αντίκτυπος των πιέσεων αυτών θα υπάρξει και στο εσωκομματικό έδαφος της Χαρ. Τρικούπη, κάτι που δεδομένα αποτελεί και στόχο κυβέρνησης και αξ. αντιπολίτευσης. Οσον αφορά τη διαχείριση του πεδίου αυτού, ωστόσο, υπάρχει ακόμη αρκετός χρόνος έως το συνέδριο του Μαΐου, αλλά και μετέπειτα, ειδικά αν οδηγηθούμε σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT