Υπομονή έως τον Ιούνιο

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Κώστας Σκρέκας και ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς ψάχνουν συνεχώς να βρουν απάντηση στο δύσκολο ερώτημα: πώς θα μειωθεί το κόστος ενέργειας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Κώστας Σκρέκας και ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς ψάχνουν συνεχώς να βρουν απάντηση στο δύσκολο ερώτημα: πώς θα μειωθεί το κόστος ενέργειας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Το σίγουρο είναι ότι ο πρωθυπουργός ετοιμάζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο σε περίπτωση που δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στα τέλη Μαΐου, στη Σύνοδο Κορυφής. Δηλαδή τον Ιούνιο, είτε το αποφασίσει η Ε.Ε. είτε η κυβέρνηση, θα έχουμε άλλους λογαριασμούς ρεύματος.

Το «αγκάθι»

Το επικρατέστερο σενάριο είναι να τεθούν ανώτατα όρια στη χονδρική τιμή, στα πρότυπα της πρότασης που είχε κάνει ο Κώστας Σκρέκας στο συμβούλιο υπ. Ενέργειας της Ε.Ε. τον Φεβρουάριο. Το «αγκάθι» είναι ένα: πώς θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, καθώς η κυβέρνηση έχει εμφανιστεί διστακτική στο παρελθόν να χρησιμοποιήσει πόρους από τον προϋπολογισμό. Πληροφορίες αναφέρουν πως για μια βραχυπρόθεσμη παρέμβαση (6-7 μήνες) χρειάζονται περίπου 2 δισ. ευρώ. Την απάντηση ενδεχομένως δίνει η καλή πορεία των δημοσίων εσόδων και τα ικανοποιητικά στοιχεία που αναμένονται για το έλλειμμα.

Και ΠΑΣΟΚ και Κίνημα

Το εσωκομματικό δημοψήφισμα στις 8 Μαΐου για τα «βαφτίσια» της Χαριλάου Τρικούπη πλησιάζει. Σε focus groups που γίνονται συνεχώς αποτυπώνεται μια δυναμική στη σύνθετη ονομασία. Επίσης εξάγεται το συμπέρασμα πως η λέξη «Κίνημα» στο ΚΙΝΑΛ είναι πολύ ισχυρή για να απαλειφθεί. Βέβαια, τη συγκεκριμένη λέξη περιλαμβάνει και το ΠΑΣΟΚ, του οποίου η επαναφορά θεωρείται δεδομένη. «Το ΠΑΣΟΚ έχει κατοχυρωθεί ως αυτόνομη λέξη», μου απάντησε στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη στο ερώτημα αν τους προβληματίζει μια επανάληψη στη «μαρκίζα».

Επτά λέξεις

Το πολύ μέχρι επτά λέξεις θα είναι το κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, που «κλειδώνει» τις επόμενες ημέρες. Δύο-τρία είναι τα επικρατέστερα, όπως μου μετέφεραν από το «γαλάζιο» στρατόπεδο, και θα αντανακλά τη στήριξη σε όλους τους Ελληνες σε μια κρίσιμη συγκυρία. Το τριήμερο του συνεδρίου (6-8 Μαΐου) θα ανοίξει την Παρασκευή με την ομιλία του πρωθυπουργού. Θα τον προαναγγείλει ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Το Σάββατο θα μιλήσουν οι ξένοι ηγέτες και οι σύνεδροι. Τις εργασίες, την Κυριακή, θα κλείσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο γραμματέας Παύλος Μαρινάκης και θα δούμε αν ο Κώστας Καραμανλής ή ο Αντώνης Σαμαράς θα αποφασίσουν να απευθύνουν μήνυμα. Θα παρουσιαστεί και ένα συνολικό σχέδιο ψηφιακού μετασχηματισμού της Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT