Νέος σκόπελος για τον Αλ. Τσίπρα η 15η Μαΐου

Νέος σκόπελος για τον Αλ. Τσίπρα η 15η Μαΐου

Στον χθεσινό πρωινό καφέ στην Κουμουνδούρου έγινε ένας απολογισμός του συνεδρίου. Η μεγάλη προσέλευση (περισσότερα από 10.000 μέλη και πολίτες υπολογίζεται πως συμμετείχαν), η ευρύτατη υποδοχή της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και η συμφωνία στα μείζονα προγραμματικά θέματα, είναι τα σημεία που προκρίνουν

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον χθεσινό πρωινό καφέ στην Κουμουνδούρου έγινε ένας απολογισμός του συνεδρίου. Η μεγάλη προσέλευση (περισσότερα από 10.000 μέλη και πολίτες υπολογίζεται πως συμμετείχαν), η ευρύτατη υποδοχή της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και η συμφωνία στα μείζονα προγραμματικά θέματα, είναι τα σημεία που προκρίνουν. Μάλιστα υποβαθμίζουν το επεισόδιο για τις καταστατικές αλλαγές, μιλώντας για τεχνητή εικόνα διχασμού. Το βλέμμα των επιτελών της Κουμουνδούρου στρέφεται τώρα στη 15η Μαΐου, όταν δίπλα στην κάλπη για τον πρόεδρο και την Κεντρική Επιτροπή θα στηθεί και αυτή των καταστατικών αλλαγών. Η σημασία που αποδίδεται φάνηκε από τον Αλέξη Τσίπρα στην ομιλία του, με την οποία έκανε ένα μαζικό κάλεσμα των πολιτών του προοδευτικού τόξου. Κομματικές πηγές κάνουν λόγο για «γιορτή της δημοκρατίας», ταυτίζοντας τη δυναμική της προσέλευσης με την «πολιτική αλλαγή» που οραματίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί στην αξιωματική αντιπολίτευση να μην αναφέρονται σε νούμερα, όμως σαφώς αν ο αριθμός των 61.600 σημερινών μελών στην κάλπη του προέδρου ανέβει κατά αρκετές χιλιάδες, τότε θα μιλούν για μια απολύτως επιτυχημένη διαδικασία. Σε διαφορετική περίπτωση τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν θα είναι αρνητικά. Γιατί γνωρίζουν καλά ότι παρά το γεγονός πως στον ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζουν μόνο μέλη, η σύγκριση με την κάλπη του ΚΙΝΑΛ δεν θα αποφευχθεί.

Προσπάθεια να ενσωματωθούν οι απόψεις όλων των τάσεων επιχειρήθηκε στην Πολιτική Απόφαση του συνεδρίου. Το κόμμα, λοιπόν, χαρακτηρίζεται «αριστερό, ενιαίο, δημοκρατικό, πλουραλιστικό, ανοιχτό, μονίμως εν κινήσει», συμπληρώνοντας πως «θα πορευθεί με γνώμονα τις ιδρυτικές αρχές και αξίες της Αριστεράς». Ικανοποιώντας τα περί διεύρυνσης, αναφέρεται πως «το “Νέο Εμείς” περιλαμβάνει ανθρώπους με διαφορετικές παραδόσεις, ανθρώπους από τη ριζοσπαστική Αριστερά έως το προοδευτικό Κέντρο, που υπερασπίζονται ατομικά, κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες».

Για το θέμα των εκλογών και των συμμαχιών ως στόχος περιγράφεται η νίκη στις κάλπες της απλής αναλογικής, καλώντας «όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου να συμφωνήσουν σ’ ένα ριζοσπαστικό, ρεαλιστικό πρόγραμμα και να ενώσουν δυνάμεις σε ένα κοινό πρόγραμμα προόδου».

Στόχος στην ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου, ο αριθμός των 61.600 σημερινών μελών να ανέβει κατά αρκετές χιλιάδες – Προβληματίζει η σύγκριση με ΚΙΝΑΛ.

Η ακρίβεια

Το βασικό πεδίο της αντιπολίτευσης για τον ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να είναι το θέμα της ακρίβειας. Η αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε νέα επίθεση στον πρωθυπουργό: «Χθες νοικοκυριά και επιχειρήσεις άρχισαν να παίρνουν νέους λογαριασμούς της ΔΕΗ που ξεπερνούν ακόμα και τον μισθό τους και ο κ. Μητσοτάκης από τη Ρεβυθούσα πουλάει φούμαρα για τη διεθνή συγκυρία, μήπως και κρύψει τις εγκληματικές του ευθύνες για τη στήριξη της αισχροκέρδειας. Την ώρα που η Ελλάδα για πολλοστή φορά είναι σήμερα πάλι πρωταθλήτρια στο πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη, με τεράστια διαφορά από τον δεύτερο, ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει την κοροϊδία».

Ο τομεάρχης Ενέργειας του ΚΙΝΑΛ, Χάρης Δούκας, ανέφερε πως «νοικοκυριά και επιχειρήσεις στενάζουν εξαιτίας της κυβερνητικής ανικανότητας και της έλλειψης πολιτικής βούλησης. Επαναφέρουμε την πρότασή μας για επιβολή πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής στη λιανική τιμή, φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, ώστε να δοθεί ανάσα στους πολίτες». Από το ΚΚΕ σχολίαζαν πως «η διεκδίκηση άμεσων μέτρων ανακούφισης για τη δραστική μείωση των τιμών σε ηλεκτρικό ρεύμα κι ενέργεια, αλλά και η σχεδιασμένη αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του λιγνίτη, είναι η μοναδική λύση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT