ΣΥΡΙΖΑ: Η δύσκολη μάχη για τη νέα Κεντρική Επιτροπή

ΣΥΡΙΖΑ: Η δύσκολη μάχη για τη νέα Κεντρική Επιτροπή

Στοίχημα η προσέλευση στις κάλπες

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τη μάχη του συνεδρίου και πριν από τον γρίφο της συγκρότησης των ψηφοδελτίων, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπροστά του μία ακόμα κρίσιμη Κυριακή. Η 15η Μαΐου θα είναι ο οδηγός για τη μετέπειτα πορεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η δεδομένη επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα και η ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής είναι μια εσωκομματική διαδικασία που κρύβει πολλές παγίδες, ζυμώσεις, νέες συγκρούσεις μεταξύ των τάσεων και απαιτεί κινητοποίηση του μηχανισμού της Κουμουνδούρου.

Η προσέλευση στην κάλπη του προέδρου έχει πάρει χαρακτήρα δημοσκόπησης μετά την καταληκτική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο. Ανέβασε ψηλά τον πήχυ, και στην Κουμουνδούρου μιλούν για μια γιορτή της δημοκρατίας. Hδη σχεδιάζονται και σχετικές καμπάνιες που θα φέρουν τον κόσμο στα 500 παραβάν που θα στηθούν σε όλη την Ελλάδα. Προτιμούν, ωστόσο, από την αξιωματική αντιπολίτευση να μη μιλούν με αριθμούς. Τα μέλη είναι 60.600, εκ των οποίων 40.500 προσήλθαν να ψηφίσουν για τους συνέδρους. Ο διπλασιασμός τους θα αποτελέσει σίγουρα επιτυχία, καθώς γνωρίζουν καλά πως από το ΚΙΝΑΛ και τη Ν.Δ. θα επιχειρηθεί να γίνει σύγκριση με τις δικές τους διαδικασίες. Χαμόγελα θα επικρατήσουν και αν το νούμερο των μελών αυξηθεί κατά αρκετές χιλιάδες, καθώς θα ερμηνευθεί ως ψήφος εμπιστοσύνης στη «νέα αρχή» και στην «πολιτική αλλαγή» που υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Δεν υπάρχει θέμα μη στήριξης του Αλέξη Τσίπρα από τη συντριπτική πλειοψηφία της μειοψηφίας, αλλά αυτό θα πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη.

Για την Κεντρική Επιτροπή τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα. Η «Ομπρέλα» από την πρώτη στιγμή έκανε σαφές πως δεν σκοπεύει να παραδοθεί στο 76% των «προεδρικών». Τα στελέχη της εξηγούσαν στην «Κ» πως η τροπολογία για την αυτοπρόσωπη παρουσία, που προκάλεσε τη φασαρία με τους «προεδρικούς», δεν ήρθε από τον ουρανό. Ηταν γνωστή, είχε μπει στις οργανώσεις, είχε συζητηθεί και είχε τεθεί σε ψηφοφορίες. Η πλειοψηφία επιμένει πως επιχειρήθηκε να αλλοιωθεί η βούληση του Σώματος από την αποχώρηση πολλών συνέδρων της περιφέρειας. Το χάσμα ανάμεσα στα δύο ρεύματα έχει μεγαλώσει, η πόλωση το ίδιο και ο προβληματισμός είναι διάχυτος.

Είναι σίγουρο ότι, εξαιτίας των κριτηρίων, γνωστά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα μείνουν εκτός (50% ποσόστωση ανδρών – γυναικών, 20% των μελών να προέρχονται από τη διεύρυνση κ.λπ.).

Οι «προεδρικοί» επιθυμούν στη νέα Κεντρική Επιτροπή των 300 μελών (775 υποψήφιοι) να διατηρήσουν την ισορροπία του 76%-24%. Από τη μειοψηφία θέλουν να κάνουν την ανατροπή και να βγάλουν από πάνω τους την κατηγορία της «φοβικότητας» στο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ. Και οι δύο τάσεις φέρεται να έχουν φτιάξει ένα προσχέδιο για τα πρόσωπα που θα υποστηρίξουν ανά περιφέρεια, με την εξίσωση βέβαια να μην είναι τόσο απλή. Η ποσόστωση άνδρες – γυναίκες στο 50%, τα μέλη της διεύρυνσης που θα πρέπει να συμμετέχουν κατά 20% (60 στους 300), αλλά και ο περιορισμός των βουλευτών (15% για την Αττική, 20% για την περιφέρεια) κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την εξίσωση και είναι σίγουρο ότι κάποια πολύ γνωστά στελέχη θα μείνουν εκτός.

Για παράδειγμα, στην Αττική συνολικά 25 μέλη της Βουλής – Ευρωβουλής έχουν βάλει υποψηφιότητα για την Κ.Ε., όμως το πολύ 22 θα πάρουν το εισιτήριο. Οι πρωτιές θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων αλλά και για τα ισχυρά πρόσωπα που θα είναι στη νέα ηγετική ομάδα ανεξαρτήτως τάσεων. Και βέβαια από εκεί θα προκύψει το νέο Πολιτικό Συμβούλιο. Το ευέλικτο όργανο που συνεδριάζει συνεχώς και καθορίζει την πολιτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ.

Οσον αφορά τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, κανείς δεν έχει θέσει θέμα αλλαγής του Δημήτρη Τζανακόπουλου. Η θητεία του και από την πορεία των εγγραφών θεωρείται επιτυχημένη, ενώ η διοργάνωση του συνεδρίου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις. Σε κάθε περίπτωση, είναι μια απόφαση που αφορά το νέο όργανο έπειτα από πρόταση που θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δεν έχει λειτουργήσει με «τασικά» κριτήρια έως τώρα. Χωρίς να υπάρχει κάποια σχετική πληροφορία, σε περίπτωση που ο προσανατολισμός του είναι να προχωρήσει σε κάποια αλλαγή, δεν θα ήταν έκπληξη αν το νέο Νο 2 του κόμματος προερχόταν από τους «συμμάχους» που προσέγγισαν τον ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Μια τέτοια πρώτη κίνηση έχει γίνει άλλωστε με την τοποθέτηση του Θανάση Θεοχαρόπουλου στη θέση του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT