Οι τρεις ημέρες που κρίνουν πολλά στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Οι τρεις ημέρες που κρίνουν πολλά στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Το συνέδριο της 20ής Μαΐου

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν οι εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου ήταν η αρχή και η τριπλή κάλπη της περασμένης Κυριακής η συνέχεια, το συνέδριο της 20ής Μαΐου χαρακτηρίζεται από άπαντες στη Χαριλάου Τρικούπη ως το πλέον εμβληματικό ορόσημο για την ολική επανεκκίνηση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Και αν θα έπρεπε να ξεχωρίσει κανείς δύο λέξεις στα κομματικά χείλη που τονίζουν τους βασικούς πυλώνες ενόψει του συνεδριακού τριημέρου, αυτές είναι «συσπείρωση και ανανέωση».

Η μαζική συμμετοχή στις εκλογές της 8ης Μαΐου αλλά και η ευρεία συναίνεση για το νέο όνομα στη μαρκίζα δημιουργούν σίγουρα πρόσφορο έδαφος για το πρώτο στοίχημα, κάτι που, ανατρέχοντας κανείς ιστορικά στη Χαρ. Τρικούπη, ειδικά την τελευταία δεκαετία, δεν θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητο. Το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, φαίνεται πως οδεύει προς το συνέδριο σε συνθήκες νηνεμίας, επιχειρώντας να συσπειρώσει όλες τις εσωτερικές τάσεις του.

Οι πρώην πρόεδροι

Υπό αυτό το πρίσμα, στο «κάδρο» έχουν επανέλθει τις τελευταίες ημέρες και οι τρεις πρώην πρόεδροι της παράταξης, οι οποίοι θα δώσουν το «παρών» στο κλειστό του Τάε Κβον Ντο. Η πρώτη επικοινωνία Ανδρουλάκη – Βενιζέλου μετά τις εσωκομματικές κάλπες, τα θετικά μηνύματα του Κώστα Σημίτη μέσω του άρθρου του στα «Νέα», αλλά και οι σταθερά ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με τον Γιώργο Παπανδρέου, παρά την ένταση που συνόδευσε τη μεταξύ τους μάχη για την ηγεσία τον Δεκέμβριο, αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικούς παράγοντες για τις εσωτερικές ισορροπίες του ΠΑΣΟΚ. Βέβαια, με το βλέμμα ευρύτερα και στις «ζωντανές» πτέρυγες της Χαρ. Τρικούπη, η κάθε πλευρά αναμένεται να στείλει και τα δικά της μηνύματα, διαμορφώνοντας έτσι και μια πιο σαφή εικόνα για το πώς σχηματοποιείται το εσωκομματικό παζλ ενόψει μιας εκλογικής χρονιάς, μετά τις ραγδαίες μεταβολές που υπέστη τους τελευταίους μήνες.

Η νέα γενιά

Με δύο λέξεις τονίζονται οι βασικοί πυλώνες για την ολική επανεκκίνηση του κόμματος: «συσπείρωση και ανανέωση».

Ο δεύτερος πυλώνας, αυτός της ανανέωσης, αποτελεί μία από τις πλέον κρίσιμες προκλήσεις. Πώς, δηλαδή, σε ένα συνέδριο που κεντρικό ρόλο θα έχει η επιστροφή του παραδοσιακού πράσινου ήλιου, το ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει να στείλει το μήνυμα ότι «η νέα γενιά παίρνει την παράταξη στα χέρια της», όπως συνηθίζουν να λένε στον ηγετικό πυρήνα.

Από τη Χαρ. Τρικούπη αναδείκνυαν ότι οι κάλπες της περασμένης Κυριακής ενισχύουν το εν λόγω αφήγημα, τονίζοντας πως πάνω από το 50% των τοπικών οργάνων που εξελέγησαν, αλλά και μεγάλο κομμάτι των συνέδρων, απαρτίζεται από στελέχη κάτω των 40 ετών. Ενα σημαντικό κομμάτι της ομιλίας του Νίκου Ανδρουλάκη, άλλωστε, σχεδιάζεται να απευθυνθεί στις νεότερες ηλικίες, που είναι γεγονός ότι στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις αποτέλεσαν μια «μαύρη τρύπα» για το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΝΑΛ.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ένα από τα τρία θεματικά εργαστήρια (workshops) που θα «τρέξουν» κατά το συνεδριακό τριήμερο, θα αφορά την κοινωνική κατοικία. Ενα σχέδιο που απευθύνεται στα νέα ζευγάρια και η Χαρ. Τρικούπη έχει θέσει εδώ και καιρό στην κορυφή της ατζέντας της, προορίζοντάς το και για προεκλογική «σημαία». Μάλιστα, το «παρών» θα δώσει και η αρμόδια υφυπουργός της Πορτογαλίας, το μοντέλο της οποίας εντάσσεται στις «βέλτιστες πρακτικές» από άλλες χώρες, έναν στρατηγικό πυλώνα που συχνά επικαλείται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Τα άλλα δύο εργαστήρια θα αφορούν τους θεσμούς, όπου κεντρικό ρόλο θα έχουν ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος και το Ταμείο Ανάκαμψης, στο οποίο σχεδιάζεται να συμμετάσχουν στελέχη από τους κόλπους της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Το χρηματοδοτικό εργαλείο της Ε.Ε., άλλωστε, βρέθηκε και στο επίκεντρο της παρουσίασης του προγραμματικού πλαισίου που παρουσίασε το ΠΑΣΟΚ μεσοβδόμαδα και για το οποίο θα μιλήσει στο συνέδριο ο «αρχιτέκτονάς» του, Νίκος Χριστοδουλάκης, αποτελώντας επί της ουσίας το πρόγραμμα υπό το οποίο η Χαρ. Τρικούπη θα κατέβει στις επόμενες εκλογές.

Οσον αφορά, τέλος, το αμιγώς εσωκομματικό πεδίο, οι εκλογές για την Κεντρική Επιτροπή θα αποτελέσουν επίσης ένα πεδίο ισορροπιών για τη νέα ηγεσία, χωρίς, πάντως, βάσει της εικόνας που εκπέμπεται, να αμφισβητείται η κυριαρχία των «προεδρικών». Ως προς τη θέση του νέου γραμματέα, ο Ανδρέας Σπυρόπουλος θεωρείται σταθερά φαβορί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT