Θεωρείο: Δείπνο Στουρνάρα-Γιούνκερ στην Αθήνα

Θεωρείο: Δείπνο Στουρνάρα-Γιούνκερ στην Αθήνα

«Ενας φίλος ήρθε απόψε από τα παλιά, φορτωμένος με χιλιάδες αναμνήσεις» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της επιστροφής του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα.

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ενας φίλος ήρθε απόψε από τα παλιά, φορτωμένος με χιλιάδες αναμνήσεις» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της επιστροφής του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα, όπου σήμερα θα ανακηρυχθεί αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Το βράδυ, όπως μαθαίνω, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του τέως προέδρου της Κομισιόν, ο οποίος έχει συνδέσει το όνομά του με την ελληνική ιστορία της περασμένης δεκαετίας, κατά την οποία στάθηκε ως πραγματικός φίλος στο πλευρό της Ελλάδας. Μεταξύ άλλων έχουν κληθεί στο δείπνο ο πρώην πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και άλλοτε εκπρόσωπος –επί Γιούνκερ– της Επιτροπής, Μαργ. Σχοινάς, και βεβαίως οι Αντώνης Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος. Είναι βέβαιο πως όσοι τελικά παραστούν θα έχουν πολλά να θυμηθούν, καθώς η «παρέα» αυτή γνωρίζει όσο λίγοι τι έγινε στα παρασκήνια της Αθήνας και των Βρυξελλών τη δύσκολη εκείνη περίοδο.

O Ελληνας Χανκς

Η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κλείσιμο της ομιλίας στους Ελληνοαμερικανούς που συνδέουν τις δύο χώρες είχε και μία έκπληξη: περιλάμβανε και τον σπουδαίο ηθοποιό Τομ Χανκς, ο οποίος έχει πάρει ελληνική υπηκοότητα και βεβαίως συνδέεται στενά με την Ελλάδα λόγω του σπιτιού που έχει στην Αντίπαρο. Εκεί όμως που φανερά πήρε το μεγαλύτερο χειροκρότημα ήταν όταν έκανε αναφορά στον σταρ του ΝΒΑ Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Εδινε τόνο

Οι κυρίες Πελόζι και Χάρις ήταν ακριβώς πίσω από τον πρωθυπουργό στην ομιλία του στο Κογκρέσο. Τις ουκ ολίγες φορές που το Σώμα σηκώθηκε όρθιο και χειροκρότησε τον Ελληνα πρωθυπουργό, είχε προηγηθεί η κ. Κάμαλα Χάρις, η οποία έδειχνε πραγματικά ενθουσιασμένη από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον φακό να την πιάνει πολλές φορές να κουνάει συγκαταβατικά το κεφάλι της, κάτι που ήταν ιδιαίτερα έντονο στις αναφορές του Ελληνα πρωθυπουργού στη ρωσική εισβολή.

Οι απουσίες

Πολλοί αναρωτήθηκαν για την απουσία του γνωστού στην ομογένεια Αλεξ Καρλούτσου από τη δεξίωση που παρέθεσε το ζεύγος Μπάιντεν προς τιμήν του Ελληνα πρωθυπουργού. Η απουσία έγινε ακόμα πιο αισθητή καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε ονομαστική αναφορά στον Father Alex. Η απάντηση είναι πως ο Καρλούτσος ήταν… άτυχος, καθώς στα προληπτικά τεστ που έγιναν πριν από την είσοδο στον Λευκό Οίκο ήταν ο μόνος που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό και έτσι δεν έδωσε το «παρών» στη δεξίωση, παρά το γεγονός ότι είχε παίξει κρίσιμο ρόλο στην οργάνωσή της. Η δεξίωση είχε μία ακόμη ηχηρή απουσία, του γερουσιαστή Κρις βαν Χόλεν από το Μέριλαντ, που τα έχει δώσει όλα για την Ελλάδα. Ο Βαν Χόλεν υπέστη εγκεφαλικό και μπήκε στο νοσοκομείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT