M. Τσαβούσογλου: Δεν μπλοφάρουμε με τα νησιά

M. Τσαβούσογλου: Δεν μπλοφάρουμε με τα νησιά

Η Αγκυρα με συστηματικό τρόπο κλιμακώνει τη στάση της απέναντι στην Αθήνα, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να θέτει ευθέως ζήτημα αμφισβήτησης της κυριαρχίας ελληνικών νησιών

2' 33" χρόνος ανάγνωσης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η Αγκυρα με συστηματικό τρόπο κλιμακώνει τη στάση της απέναντι στην Αθήνα, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να θέτει ευθέως ζήτημα αμφισβήτησης της κυριαρχίας ελληνικών νησιών, τα οποία, όπως αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, είναι στρατιωτικοποιημένα.

«Είναι αντίθετο με το διεθνές δίκαιο η Ελλάδα να παραβιάζει το καθεστώς των νησιών που της είχαν δοθεί υπό όρους στο πλαίσιο των Συνθηκών Ειρήνης της Λωζάννης του 1923 και των Παρισίων του 1947. Η Ελλάδα τα στρατιωτικοποιεί από το 1960. Είπαμε ότι αν δεν σταματήσει, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία, είναι ξεκάθαρο. Είμαστε εξαιρετικά σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε. Διότι αυτά τα νησιά παραχωρήθηκαν υπό όρους», υποστήριξε ο κ. Τσαβούσογλου σε συνομιλία του με δημοσιογράφους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, σε ιδιαίτερα σκληρό τόνο ζήτησε την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και ισχυρίστηκε πως τα βήματα που κάνει η Ελλάδα έχουν ως στόχο να απειλήσουν την Τουρκία. «Η Ελλάδα μιλάει για διεθνές δίκαιο, αν δεν συμμορφωθεί με αυτό εμείς το θέμα αυτό θα το προχωρήσουμε περαιτέρω. Νομικά δεν μπορούμε να πούμε “δεν πειράζει, να πούμε ας τοποθετήσει όσα (όπλα) θέλει”. Οσο δεν σταματάτε την παραβίαση τόσο θα σας ακολουθούμε» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες στις οποίες είναι συμβαλλόμενο μέρος», αναφέρει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας.

Αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τους επόμενους μήνες στο Αιγαίο να υπάρχει «ελεγχόμενη ένταση» με πολλές παραβιάσεις εναέριου χώρου, αλλά και στοχευμένες κινήσεις παρενόχλησης κοντά σε νησιά που η Αγκυρα απειλεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία τους. Εμπειροι διπλωμάτες υπενθυμίζουν πως Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν αναφέρει πως νομικά η Αγκυρα θα μπορούσε να απευθυνθεί σε κάποιες συμβαλλόμενες χώρες της Συνθήκης της Λωζάννης, με στόχο να διεθνοποιήσει το ζήτημα αυτό.

Στην τουρκική πρωτεύουσα επικρατεί εκνευρισμός για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη και ιδιαίτερα στο αίτημά του να μην παραχωρηθούν οπλικά συστήματα στην Τουρκία, όπως τα F-16. H συζήτηση για την αγορά μαχητικών F-35 από την Ελλάδα έχει εντείνει αυτό το κλίμα, καθώς η Αγκυρα έχει αποκλειστεί από το συγκεκριμένο πρόγραμμα στο οποίο ήταν συμπαραγωγός. Ενα άλλο ζήτημα το οποίο ενοχλεί ιδιαίτερα την τουρκική κυβέρνηση είναι η αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα. O κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στο θέμα δηλώνοντας ότι «έχουμε πει ανοιχτά στις ΗΠΑ ότι υπήρχε μια πολιτική ισορροπίας των ΗΠΑ τόσο στην Κύπρο όσο και στο Αιγαίο, που περιλαμβάνει την Τουρκία και την Ελλάδα. Βλέπουμε μια απόκλιση από αυτή την ισορροπία, το είπαμε στον Μπλίνκεν και προειδοποιήσαμε. Αν και οι Αμερικανοί λένε ότι οι βάσεις σε μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ δεν αποτελούν απειλή για μια άλλη χώρα του ΝΑΤΟ, αυτή η αύξηση (σ.σ. των βάσεων) δεν διέφυγε της προσοχής μας».

Χθες, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι «εξετάστηκαν οι εντεινόμενες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο, η οποία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο όπως και τις συνθήκες στις οποίες είναι συμβαλλόμενο μέρος. Οπως εξετάστηκαν και οι προσπάθειές της να καταχραστεί τις συμμαχίες στις οποίες θα πρέπει να υπάρχει πνεύμα συνεργασίας. Τονίστηκε πως θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του έθνους μας με αποφασιστικότητα και δίχως συμβιβασμούς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT