Η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να προτείνει τη Ράνια Σβίγκου (μέλος της «Ομπρέλας») για γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής αιφνιδίασε τους πάντες. Είτε πρόκειται για «αργό θάνατο» των τάσεων είτε για αποδυνάμωσή τους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τους μηχανισμούς του κόμματος στο «μίξερ» και ανακάτεψε την τράπουλα στην Κουμουνδούρου. Το μυστικό κρατήθηκε καλά μέχρι την τελευταία στιγμή. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, η Ολγα Γεροβασίλη και ο Νάσος Ηλιόπουλος ήταν στον κλειστό κύκλο των στελεχών που ενημερώθηκαν 24 ώρες πριν.
Οι «προεδρικοί» ένιωσαν να «ψαλιδίζεται» η ξεκάθαρη πλειοψηφία που είχαν καταγράψει στο συνέδριο. Ο αναπληρωτής γραμματέας Γιώργος Βασιλειάδης ανήκει στο περιβάλλον της πλειοψηφίας, όμως η απογοήτευση στα πρόσωπα αρκετών το απόγευμα της Κυριακής ήταν έκδηλη. Δεν ήταν τυχαία η παρέμβαση του Παύλου Πολάκη. Για πρώτη φορά βγήκε απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να του θυμίσει πως η Ράνια Σβίγκου δεν στήριξε τη διεύρυνση. Πού αναφερόταν; Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας στις 19 Ιανουαρίου, όταν ο πρόεδρος πρότεινε ο ίδιος και η Κεντρική Επιτροπή να εκλεγούν από τη βάση. Το «σκορ» σε εκείνη τη συνεδρίαση είχε γράψει 27-11, με τη νέα γραμματέα να είναι με το μέρος της μειοψηφίας. «Η Ράνια Σβίγκου ουδέποτε δήλωσε ότι δεν είναι υπέρ της διεύρυνσης. Είχε μια ειδική άποψη σε σχέση με την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής και του προέδρου», ανέφερε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, απαντώντας στον Παύλο Πολάκη.
Ο κ. Αλ. Τσίπρας ανακάτεψε την τράπουλα στην Κουμουνδούρου, αλλά όχι χωρίς ενστάσεις από μερίδα των «προεδρικών» και της «Ομπρέλας».
Είχαν προηγηθεί ακόμα και διαρροές από ορισμένους «προεδρικούς» για πρόσωπα που θεωρούσαν ότι θα ανταποκρίνονταν στη θέση του γραμματέα. Ανάμεσα στα ονόματα που έπεσαν στο τραπέζι, ως επιθυμία κάποιων στελεχών, ήταν της Ολγας Γεροβασίλη. Βουλευτής από την πλευρά των «σκληρών προεδρικών» ανέλυε στην «Κ» το σκεπτικό του ίδιου αλλά και συντρόφων του για το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του Χρήστου Σπίρτζη: ως μια επιλογή που θα αποτύπωνε τη διεύρυνση στην πράξη. Στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου, ωστόσο, εδώ και αρκετό καιρό ήταν ειλημμένη η απόφαση ο νέος γραμματέας να μην είναι και κοινοβουλευτικός. Από τα 70 λευκά που πήρε η Ράνια Σβίγκου στην ψηφοφορία (ποσοστό 77%) εκτιμάται ότι περί τα 20 ήταν από τις τάξεις της πλειοψηφίας.
Για ορισμένα στελέχη της «Ομπρέλας» η επιλογή της κ. Σβίγκου ήταν μια προσπάθεια «βελούδινου διεμβολισμού» της τάσης. Οι ενστάσεις από τα στελέχη της, πέρα από τον αιφνιδιασμό, είναι πως η νέα γραμματέας θα κληθεί να υποστηρίξει αλλαγές στο κόμμα με τις οποίες είχε διαφωνήσει. Ανάμεσα σε αυτές, η μη αυτοπρόσωπη εγγραφή στις λίστες ή η δημιουργία νέας οργάνωσης μελών από οκτώ άτομα σε περιοχές που ήδη υφίσταται μία Ο.Μ. «Μετά το συνέδριο έχουμε συγκεκριμένες αποφάσεις και δεν ισχύει ο διαχωρισμός της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας», αναφέρουν όσοι στήριξαν την υποψηφιότητά της. Προσπαθώντας πάντως να ρίξει γέφυρες, ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε πριν από τη συνεδρίαση της Κ.Ε. με τους Ν. Βούτση, Ευκλ. Τσακαλώτο και Δ. Βίτσα χωρίς να μπουν στη συζήτηση ονομάτων. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι δύο πρώτοι υπερψήφισαν την πρόταση του προέδρου.
Η επιλογή της Ράνιας Σβίγκου θεωρήθηκε από το προεδρικό περιβάλλον η πιο ενδεδειγμένη, καθώς υπήρξε για πολλά χρόνια στενή συνεργάτις του Αλέξη Τσίπρα, διαπνέεται από «κομματικό πατριωτισμό», είναι πρώην εκπρόσωπος Τύπου, δουλεύει μεθοδικά και δεν έχει προκαλέσει εντάσεις στο κόμμα. Από την πλευρά της μειοψηφίας σημειώνουν το «σπάσιμο» της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα για την Πολιτική Γραμματεία με τρία πρόσωπα που πρότεινε η «Ομπρέλα». Οι Ν. Φίλης, Π. Λάμπρου και Α. Καββαδία μπήκαν στο όργανο έπειτα από εισήγηση του Θ. Δρίτσα.