Προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τη Δικαιοσύνη

Προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τη Δικαιοσύνη

Οι αλλαγές που προωθούνται αφορούν την ουσιαστική αξιολόγηση των δικαστικών λειτουργών

1' 0" χρόνος ανάγνωσης

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το νομοσχέδιο της κυβέρνησης με το οποίο επιχειρείται ευρεία μεταρρύθμιση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, με την πρόβλεψη για ουσιαστική αξιολόγηση των δικαστικών λειτουργών και με σημαντικές αλλαγές στο δικαστικό σώμα.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί την προσεχή Πέμπτη από την Ολομέλεια της Βουλής με τη διαδικασία των κωδίκων, καθώς είναι κώδικας (Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και Δικαστικών Λειτουργών). Οι αλλαγές που επέρχονται αφορούν πρώτα την ουσιαστική αξιολόγηση του έργου των δικαστών, κάτι που δεν γίνεται έως τώρα, αλλά και την ουσιαστική λειτουργία της επιθεώρησής τους. Οι επιθεωρητές – δικαστικοί προβλέπεται να έχουν διετή θητεία και όχι μόνον έναν χρόνο και θα κληρώνονται από επιλεγμένους δικαστικούς που θα έχει αποφασίσει η ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Επίσης σημειώνονται σημαντικές αλλαγές στο σύνολο της λειτουργίας της Δικαιοσύνης με στόχο την ποιότητα στην απόδοσή της και την αναβάθμιση της απονομής της.

Εν τω μεταξύ, την άμεση ένταξή τους στο σώμα των ειρηνοδικών ζητούν οι 365 επιτυχόντες αδιόριστοι του διαγωνισμού του 2016. Επικαλούνται, μεταξύ άλλων, τον μεγάλο αριθμό εκκρεμών υποθέσεων στα ειρηνοδικεία της χώρας. Ο πίνακας των αδιορίστων λήγει τον προσεχή Σεπτέμβριο. «Το δίκαιο αίτημά μας έρχεται σε συμφωνία με την πιεστική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι υπηρετούντες ειρηνοδίκες ανά την επικράτεια», αναφέρουν σχετικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT