Σακελλαροπούλου: «Το ΝΑΤΟ θα υπερασπιστεί τις χώρες πρώτης γραμμής»

Σακελλαροπούλου: «Το ΝΑΤΟ θα υπερασπιστεί τις χώρες πρώτης γραμμής»

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε προχθές και χθες την Εσθονία έπειτα από πρόσκληση του προέδρου της χώρας, Αλάρ Καρίς.

1' 41" χρόνος ανάγνωσης

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε προχθές και χθες την Εσθονία έπειτα από πρόσκληση του προέδρου της χώρας, Αλάρ Καρίς. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της κατ’ ιδίαν συνάντησης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η επίσκεψή της συμπίπτει με τη συμπλήρωση 100 ετών από την έναρξη των ελληνο-εσθονικών διπλωματικών σχέσεων, ενώ υπενθύμισε ότι η Ελλάδα πρωτοστάτησε στη διεύρυνση της Ε.Ε. το 2003, όταν η ένταξη δέκα χωρών συμπεριλαμβανομένης της Εσθονίας υπογράφηκε στην Ελλάδα.

Στη συζήτηση με τον κ. Καρίς εθίγη μια σειρά από ζητήματα, με κυρίαρχο το θέμα του πολέμου στην Ουκρανία. «Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή καταδίκασε την απρόκλητη ρωσική εισβολή που αποσταθεροποιεί τη διεθνή έννομη τάξη», ανέφερε η κ. Σακελλαροπούλου. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι κατά την αντιφώνησή της στο προχθεσινό δείπνο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε καταστήσει σαφές ότι η Εσθονία χαίρει όλων των ωφελημάτων που συνοδεύουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ. «Η Ελλάδα αντιλαμβάνεται πλήρως τις ανησυχίες της πατρίδας σας ως προς το ζήτημα της ασφάλειας και θεωρεί δεδομένο ότι το ΝΑΤΟ, σε αυτή τη δύσκολη και επικίνδυνη περίοδο, θα υπερασπιστεί τις χώρες πρώτης γραμμής σε περίπτωση επίθεσης», είπε με νόημα.

Μήνυμα της κ. Σακελλαροπούλου, η οποία συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Εσθονίας Αλάρ Καρίς στο Ταλίν.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου η κ. Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε ακόμα στην ιλιγγιώδη πρόοδο της Εσθονίας στο ψηφιακό πεδίο. «Αδημονώ να επισκεφθώ το Τάρτου για να δω όχι μόνο την πόλη, αλλά και τα μεγάλα επιτεύγματα της χώρας, ιδιαίτερα στο θέμα της ψηφιοποίησης της δικαιοσύνης, από το οποίο η χώρα μου θα ήθελε πολλά να δει και να μάθει», είπε χαρακτηριστικά. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε ακόμα για τη Μαριούπολη, υπογραμμίζοντας το έντονο ενδιαφέρον της Ελλάδας για τη μαρτυρική πόλη και για τις ελληνικές κοινότητες της Ουκρανίας.

Τέλος, ακόμα και στο βόρειο άκρο της Ευρώπης, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα μπορούσε να λείψει από τις συζητήσεις. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πρόσφατες επιθετικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου η κ. Σακελλαροπούλου επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις, δεν απέκλεισε τον διάλογο, αλλά πρόσθεσε με έμφαση: «Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT