Ολοκληρώνεται το παζλ στελεχών στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Ολοκληρώνεται το παζλ στελεχών στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Εκλογές για το Πολιτικό Συμβούλιο

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τελευταίο κομμάτι στο νέο εσωκομματικό παζλ του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θα τοποθετήσει η σημερινή, πρώτη συνεδρίαση (12.00) της νέας Κεντρικής Επιτροπής, δύο εβδομάδες μετά το συνέδριο. Οι εκλογές για την Κ.Ε. έδωσαν ένα σαφές δείγμα γραφής για τις ισορροπίες που διαμορφώνονται στη Χαρ. Τρικούπη, ωστόσο το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για το νέο Πολιτικό Συμβούλιο θα αποκρυσταλλώσει πλήρως το πώς θα πορευτεί η παράταξη σε επίπεδο ανθρωπογεωγραφίας το επόμενο διάστημα.

Το δεδομένο, όσον αφορά τις σημερινές κάλπες, είναι η εκλογή του –πρώτου σε σταυρούς στο συνέδριο– Ανδρέα Σπυρόπουλου στη θέση του νέου γραμματέα, κάτι που ήταν λίγο πολύ γνωστό εδώ και πολλές εβδομάδες. Από εκεί και πέρα, η καθαρή επικράτηση των «προεδρικών» στην Κ.Ε. (εκπροσωπούν τα 2/3 του οργάνου) αναμένεται να αποτυπωθεί και στο νέο Π.Σ., που θα είναι διευρυμένο, μιας και θα αριθμεί 31 μέλη.

Βέβαιη θεωρείται η συμμετοχή του Στέφανου Ξεκαλάκη, του έτερου στενού συνεργάτη του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο ποια άλλα (και πόσα) μέλη του στενού ηγετικού πυρήνα –εκτός των βουλευτών– σχεδιάζεται να συμπεριληφθούν στην προεδρική λίστα των υποψηφίων. Πάντως, αρκετά είναι τα στελέχη του έκτου ορόφου της Χαρ. Τρικούπη, αλλά και του ευρύτερου προεδρικού περιβάλλοντος που εξελέγησαν σε υψηλές θέσεις στην Κ.Ε., τα οποία συμβαδίζουν και με το αφήγημα της ανανέωσης προσώπων (αλλά και ηλικιακής) που αποτελεί σταθερά το βασικότερο πρόταγμα.

Σε κάθε περίπτωση, παρότι όπως προαναφέρθηκε είναι σαφές ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει τον πλήρη έλεγχο στις εσωτερικές ισορροπίες και έχει «πάρει πάνω» του τη λίστα των υποψηφίων, αυτό που διαμηνύεται είναι ότι, όπως και στις εκλογές του συνεδρίου, θα υπάρξει χώρος για όλες τις τάσεις.

Ο πρόεδρος έχει τον πλήρη έλεγχο στις εσωτερικές ισορροπίες, ωστόσο διαμηνύεται πως θα υπάρξει χώρος για όλες τις τάσεις.

Οσον αφορά τις «μειοψηφίες», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε τις τελευταίες ημέρες επικοινωνίες επί του θέματος με τους κ. Παπανδρέου και Λοβέρδο. Υπενθυμίζεται ότι οι παπανδρεϊκοί ανέδειξαν στην Κ.Ε. περίπου 70 στελέχη, το στρατόπεδο Λοβέρδου 20 και η πλευρά Χρηστίδη 10. Δεδομένη είναι η συμμετοχή του Μανώλη Χριστοδουλάκη, απερχόμενου γραμματέα, ο οποίος ήρθε δεύτερος στις εκλογές και φαίνεται πως συσπειρώνει στο πρόσωπό του τη δεξαμενή παπανδρεϊκών και γεννηματικών, που έχει διαμορφωθεί από τις εκλογές του Δεκεμβρίου. Από το αμιγές περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, οι Φίλιππος Σαχινίδης, Πωλίνα Λάμψα, Μιχάλης Καρχιμάκης και Εφη Χαλάτση είναι τα στελέχη που «παίζουν» περισσότερο.

Οι βουλευτές

Από τους βουλευτές, σίγουρη θεωρείται η συμμετοχή του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, που αποτελεί, άλλωστε, σημαντικό μέλος του ηγετικού πυρήνα, όπως και του Απόστολου Πάνα, που είναι και επικεφαλής του τομέα της αυτοοργάνωσης και επίσης εντάσσεται στους προεδρικούς, όπως και ο Κώστας Σκανδαλίδης. Από την πλευρά των λοβερδικών, πέραν του πρώην υπουργού, μένει να φανεί αν θα προταθεί και κάποια εκ των Νάντιας Γιαννακοπούλου ή Χαράς Κεφαλίδου, που τον στήριξαν στις εσωκομματικές εκλογές. Οσον αφορά τους έτερους διεκδικητές της ηγεσίας τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Παύλος Χρηστίδης, που βγήκε 6ος στις εκλογές της Κ.Ε., θεωρείται απίθανο να μην προταθεί, ενώ αρκετές εκτιμήσεις ήθελαν στη λίστα και τον Χάρη Καστανίδη. Ο Παύλος Γερουλάνος, από πλευράς του, δεν είχε διεκδικήσει θέση στην Κ.Ε. και ως εκ τούτου δεν μπορεί να συμπεριληφθεί, καθώς δεν είναι βουλευτής. Από τα στελέχη εκτός ΠΑΣΟΚ, πρώτος σε σταυρούς είχε αναδειχθεί ο Θόδωρος Μαργαρίτης της Ανανεωτικής Αριστεράς και θεωρείται ο πιθανότερος υποψήφιος, ενώ από τον στενό πυρήνα της ηγεσίας επί Φώφης Γεννηματά εκτιμάται ότι στη λίστα θα βρίσκεται ο Μανώλης Οθωνας.

Επιπλέον, σηματοδοτώντας και τις πρώτες κινήσεις διεύρυνσης, οι πληροφορίες θέλουν στις επιλογές της ηγεσίας και τον πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Χρυσόγονο. Να σημειωθεί ότι εκτός των 31 μελών που θα εκλεγούν, στο κορυφαίο κομματικό όργανο θα συμμετάσχουν ex officio, εκτός ασφαλώς του Νίκου Ανδρουλάκη ως προέδρου, ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρώην πρωθυπουργός, ο νέος γραμματέας Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο επικεφαλής και η γραμματέας της Κ.Ο., Μιχάλης Κατρίνης και Ευαγγελία Λιακούλη, καθώς και ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σαλαγιάννης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT