Παραμένει το ρήγμα στις σχέσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Παραμένει το ρήγμα στις σχέσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Νέος γύρος αντιπαράθεσης με επίκεντρο τη Novartis, ενώ μεγάλες είναι οι διαφορές των δύο κομμάτων και στα εθνικά θέματα

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μερικούς μήνες από σήμερα η μετεκλογική πίεση προς το ΠΑΣΟΚ, το άγχος των δύο αναμετρήσεων, τα δημοσκοπικά ποσοστά ή ακόμα και η συρρίκνωση της «δεξιάς πτέρυγας» στο εσωτερικό του κινήματος ενδεχομένως να οδηγήσουν τον Νίκο Ανδρουλάκη σε έναν επαναπροσδιορισμό της οπτικής του για την προοδευτική διακυβέρνηση. Αυτό υποστηρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ και επιμένουν πως στην περίπτωση πρωτιάς του κόμματος στην κάλπη της απλής αναλογικής, ο δρόμος για την επάνοδο στο Μαξίμου είναι ανοιχτός. Τα σημάδια, ωστόσο, δείχνουν μια άλλη πραγματικότητα. Αν, μάλιστα, επιβεβαιωθεί το σενάριο πως οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο, ο χρόνος για να κλείσουν οι νέες πληγές που έχουν ανοίξει ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι πολύ λίγος.

Δεν είναι μόνο η βούληση του Νίκου Ανδρουλάκη να διατηρήσει την πολιτική αυτονομία της Χαριλάου Τρικούπη στηρίζοντας το αφήγημα «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας πρωθυπουργός». Οι κόντρες μεταξύ των δύο «ενοίκων» της Κεντροαριστεράς αναζωπυρώνονται συνεχώς. Στην Κουμουνδούρου θεώρησαν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρείχε πολιτική κάλυψη στον Ανδρέα Λοβέρδο από τη στιγμή που τον πρότεινε να συμμετάσχει στο νέο Πολιτικό Συμβούλιο του κινήματος. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών διέταξε έρευνα για την παραποίηση του εγγράφου του FBI και την απαλοιφή του ονόματός του σε σχέση με την υπόθεση της Novartis. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε από το υπουργείο Εξωτερικών καθαρές απαντήσεις και διεμήνυσε από το βήμα της ΚΠΕ προς τη Δεξιά και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα ανακόψουν την πορεία του ΠΑΣΟΚ με φθηνά παιχνίδια. Η Κουμουνδούρου σήκωσε το γάντι ζητώντας από τον επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη να «πάρει θέση». Υπενθυμίζεται πως ο πρώην υπουργός έχει υποστηρίξει πως «πρόκειται για μια ιστορία που δεν βγάζει κανένα νόημα, δεν επηρεάζει σε τίποτα τα πράγματα – το ειδικό δικαστήριο έχει όλα τα έγγραφα, και αυτά με το όνομα και αυτά χωρίς το όνομα».

Και αν σε αυτή την περίπτωση ο Νίκος Ανδρουλάκης έδειξε απλώς τον απαιτούμενο σεβασμό σε έναν από τους υποψηφίους προέδρους αλλά και επικεφαλής μιας τάσης στο κόμμα του, η επίθεση που εξαπέλυσε προς τον Γιάννη Ραγκούση και τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου άναψε τα αίματα. Ανοίγοντας νέο μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θύμισε την περασμένη εβδομάδα πως την περίοδο των μεγάλων δανεισμών γραμματείς στη Χαριλάου Τρικούπη ήταν τα δύο σημερινά κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Ραγκούσης και η κ. Ξενογιαννακοπούλου απάντησαν πως ως γραμματείς δεν είχαν αρμοδιότητα υπογραφής και ευθύνης για τα οικονομικά και τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ. Στα περί «γενίτσαρων» που ανέφερε ο επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τού υπενθύμισε την τελευταία μεταγραφή του Κώστα Χρυσόγονου από τον ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ.

Είναι απλώς κάποιες προσωπικές βεντέτες με αναφορές στο παρελθόν; Ολα δείχνουν πως το χάσμα ανάμεσα στα δύο κόμματα είναι μεγάλο και η σκληρή κόντρα των μνημονιακών χρόνων της περιόδου 2012-2015 έχει αφήσει ουρές. Ακόμα και αν το αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύμα δεν έχει την ίδια δυναμική μετά την ανάδειξη του Νίκου Ανδρουλάκη στην προεδρία. Η υπερψήφιση της αμυντικής ελληνοαμερικανικής και της ελληνογαλλικής συμφωνίας από το ΠΑΣΟΚ, παρά τις ενστάσεις του, ανέδειξε και τον διαφορετικό τρόπο που βλέπουν οι δυο τους τα εθνικά θέματα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT