Ελληνοτουρκικά: Στην τακτική των υπερπτήσεων επιμένει η Αγκυρα

Ελληνοτουρκικά: Στην τακτική των υπερπτήσεων επιμένει η Αγκυρα

Με την επισήμανση ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να μπει σε ανταγωνισμό έντασης με την Τουρκία, αλλά και πως οι προκλήσεις αντιμετωπίζονται «με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση», η Αθήνα στέκεται απέναντι στην επιλογή της Αγκυρας να συντηρεί την ένταση στην περιοχή.

2' 8" χρόνος ανάγνωσης

Με την επισήμανση ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να μπει σε ανταγωνισμό έντασης με την Τουρκία, αλλά και πως οι προκλήσεις αντιμετωπίζονται «με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση», η Αθήνα στέκεται απέναντι στην επιλογή της Αγκυρας να συντηρεί την ένταση στην περιοχή, με επιθετική ρητορική και συνεχιζόμενες δράσεις στο Αιγαίο, όπως η νέα υπερπτήση χθες στη νήσο Κίναρο.

«Η ουσία είναι ότι οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας, με τον πιο καθαρό τρόπο, καταδικάζουν αυτή την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Η ουσία είναι ότι έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, είναι ότι έχουμε τους συμμάχους στο πλευρό μας, είναι ότι έχουμε απόλυτα την ικανότητα να υπερασπιστούμε την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, χωρίς να προκαλούμε κανέναν. Αυτό το γνωρίζουν όλοι. Πρωτίστως το γνωρίζουν και όσοι φωνάζουν ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα», ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ι. Οικονόμου.

«Εχουμε την ικανότητα να υπερασπιστούμε την εθνική μας κυριαρχία. Αυτό το γνωρίζουν πρωτίστως και όσοι φωνάζουν το τελευταίο διάστημα», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

Λίγη ώρα πριν είχε καταγραφεί ακόμα μία πτήση μη επανδρωμένου αεροσκάφους UAV άνωθεν της νήσου Κινάρου, δυτικά της Καλύμνου, στα 19.000 πόδια. Την ίδια στιγμή ο κ. Ταγίπ Ερντογάν επιλέγει προσωπικά να συντηρήσει την επιθετική ρητορική με στόχο την Ελλάδα, αλλά από χθες εκ νέου συνολικά και κατά της Δύσης. Το Σάββατο εξέφρασε τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα φιλοξενεί τρομοκρατικές οργανώσεις, ενώ χθες, επανερχόμενος σε ορολογία οθωμανικής αυτοκρατορίας, είπε μεταξύ άλλων: «H Τoυρκία έσκισε τα πουκάμισα τα οποία της είχαν “φορέσει”, έκοψε τα δεσμά, έριξε τα τείχη που της είχαν χτίσει με το παρελθόν της και εξαφάνισε τις υποθήκες που είχαν επιβληθεί πάνω της». Το κλίμα της έντασης εκ μέρους της εξ ανατολών γείτονος συντηρείται και από τα τουρκικά ΜΜΕ, με τον Ντ. Μπαχτσελί, κυβερνητικό εταίρο του Τούρκου προέδρου, να φθάνει στο σημείο να χαρακτηρίσει προβοκάτσια την πρόσφατη επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Ψέριμο.

Απέναντι σε όλα αυτά, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ν. Παναγιώτοπουλος μιλώντας σε συνέδριο ασφαλείας GLOBSEC στην Μπρατισλάβα τόνισε μεταξύ άλλων – όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ: «Είναι περίεργο να έχεις έναν σύμμαχο που σε απειλεί με πόλεμο, εάν αποφασίσουμε να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα, ένα δικαίωμα που μας δίνει το Διεθνές Δίκαιο. Απειλή πολέμου από έναν σύμμαχο σε έναν άλλον; Δεν θέλουμε να έχουμε τέτοιους συμμάχους. Είναι περίεργο που έχουμε έναν σύμμαχο που επιχειρηματολογεί για την αποστρατιωτικοποίηση κάποιων νησιών μας και λέει ότι αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν θα τα πάρει. Θα κάνουμε τα πάντα για να αμυνθούμε και να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας. Θα σας πω ότι πλησιάζουμε επικίνδυνα στα όριά μας. Στα όρια της εγκράτειας και της υπομονής μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT