Βουλή: «Στο κόκκινο» η αντιπαράθεση

Κόντρα Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή με αφορμή την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία

2' 36" χρόνος ανάγνωσης

Σε κλίμα μεγάλης έντασης, μέσα από το οποίο αναδείχθηκαν οι μεγάλες διαφορές κυρίως μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέστησε σαφές ότι διαφωνεί με αυτή την επιλογή, πραγματοποιήθηκε χθες στη Βουλή ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας με αντικείμενο την ενημέρωση των μελών της από τον Ν. Παναγιωτόπουλο «για τις τρέχουσες εξελίξεις και, ειδικότερα, για το ζήτημα της αμυντικής βοήθειας στην Ουκρανία».

Την ένταση τροφοδότησε η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να δοθούν πλήρη και αναλυτικά στοιχεία από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας σε κατ’ ιδίαν απόρρητου χαρακτήρα συνάντηση, επιμένοντας αυτό να γίνει στη Βουλή, έστω σε κλειστή συνεδρίαση. «Δεν θα πάω στο Πεντάγωνο», τόνισε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Γ. Τσίπρας. Οι σχετικές με αυτό αντιπαραθέσεις «χρωματίστηκαν» και από την αίσθηση ότι τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εγείρουν ερωτήματα ως προς το εάν η αποστολή τέτοιου υλικού στην Ουκρανία αποδυναμώνει την άμυνα της χώρας, ειδικά στα νησιά του Αιγαίου. Στο πλαίσιο αυτό η συζήτηση άγγιξε και το θέμα των τεθωρακισμένων που θα έρθουν από τη Γερμανία σε αντάλλαγμα εκείνων που η χώρα μας προτίθεται να στείλει στην Ουκρανία.

Η παροχή αμυντικής βοήθειας «δεν αφορά εξοπλισμό κρίσιμο για την ασφάλεια της χώρας», τόνισε ο ΥΕΘΑ στην ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας.

Αρχικώς ο υπουργός Εθνικής Αμυνας υπενθύμισε τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ «στις 24 Φεβρουαρίου, αμέσως μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, κατά την οποία συζητήθηκαν οι δυνατότητές μας και αποφασίστηκε η παροχή συνδρομής στην Ουκρανία σε πλήρη εναρμόνιση με σχετικές αποφάσεις της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ». Στη συνέχεια επισήμανε πως «παραμένει διάχυτη η ανησυχία στους κόλπους της Συμμαχίας για ενδεχόμενη απόπειρα της Ρωσίας να αμφισβητήσει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα και άλλων συμμάχων», πέραν της Ουκρανίας.

Τούτων δοθέντων, σημείωσε αναφορικά με την παροχή αμυντικής βοήθειας από τη χώρα μας, ότι «αυτή προέρχεται από αποθέματα που έχουν δημιουργηθεί έως τώρα από τις Ενοπλες Δυνάμεις και δεν αφορά εξοπλισμό κρίσιμο για την εθνική άμυνα και ασφάλεια της χώρας». Σε ό,τι αφορά την αντικατάσταση των τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι υπάρχουν ζητήματα τα οποία πρέπει να διευθετηθούν, όπως μεταξύ άλλων το «να διασαφηνιστεί ότι ο αριθμός εκείνων που θα παραχωρηθούν πρέπει να είναι ίδιος με τον αριθμό όσων θα αποσυρθούν», ή και «να μην υπάρξει ούτε μία ώρα κενού στην αμυντική διάταξη των Ε.Δ., δηλαδή να μην τα παραχωρήσουμε σήμερα και τα πάρουμε σε ένα διάστημα από τώρα». Ανάλογες θέσεις εξέφρασαν με παρεμβάσεις τους στη συνεδρίαση ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Ι. Δρυμούσης και ο αρχηγός ΓΕΣ, Χαρ. Λαλούσης.

Ο Θ. Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ) στην τοποθέτησή του είπε ότι «η αποστολή όπλων στην Ουκρανία είναι κίνηση ενταγμένη στον σχεδιασμό διατήρησης και επέκτασης του πολέμου» και πρόσθεσε: «Αρχικά σεβαστήκαμε τη δήλωση του κ. υπουργού ότι δεν υποβαθμίζεται η άμυνα της χώρας. Μας έφτανε η δημόσια δήλωσή του. Η πορεία των πραγμάτων όμως δεν τον δικαίωσε». Λίγη ώρα αργότερα, σε υψηλούς τόνους ο Γ. Τσίπρας μιλούσε για «ψέματα και υποκρισίες» της κυβέρνησης, που είναι υπόλογη –όπως είπε– για την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο. Με τη σειρά του ο Δ. Βίτσας ανέφερε: «Η θέση μας είναι όχι εμπλοκή κατά κύριο λόγο με την αποστολή πολεμικού υλικού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT