Ελληνοτουρκικά: Ωμές απειλές από τον Ερντογάν

Ελληνοτουρκικά: Ωμές απειλές από τον Ερντογάν

Εκτός ορίων ο Τούρκος πρόεδρος, με νέες αναφορές στα νησιά

2' 40" χρόνος ανάγνωσης

Με χρήση στρατιωτικής βίας κατά της Ελλάδας απείλησε χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κλιμακώνοντας τη ρητορική κατά της Αθήνας έτι περαιτέρω, μάλιστα με αφορμή την ημέρα ολοκλήρωσης της άσκησης «Efes 22», στην οποία συμμετείχαν δυνάμεις και παρατηρητές από συνολικά 37 χώρες. Παρά το γεγονός ότι η άσκηση (αποβατική) εξελίχθηκε υποδειγματικά στον κόλπο Ντογάν και δίχως ιδιαίτερες προκλήσεις στο πεδίο –πέρα από κάποιες μάλλον συνήθεις παραβιάσεις–, ο κ. Ερντογάν χρησιμοποίησε το συγκεκριμένο βήμα προκειμένου να ανακυκλώσει τα τουρκικά επιχειρήματα περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, διανθισμένα με απειλές περί καταστροφής σε αντίθετη περίπτωση. Από την πλευρά της Αθήνας τηρείται νηφάλια στάση, ενώ χθες το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε στη δημοσιοποίηση 16 χαρτών οι οποίοι αποδομούν τον τουρκικό αναθεωρητισμό τα τελευταία 50 χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι οι χάρτες αυτοί αποκαλύφθηκαν από το φύλλο της «Κ» της 1ης Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής της «Κ» Μανώλης Κωστίδης, ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η προσπάθεια χρήσης των νησιών με μη στρατιωτικό καθεστώς σε διάφορες ασκήσεις και η προσπάθεια εργαλειοποίησης του ΝΑΤΟ και τρίτων χωρών σε αυτήν την παρανομία δεν έχει νόημα πέρα από το ότι είναι μια προσπάθεια που θα καταλήξει σε καταστροφή. Ο κ. Μητσοτάκης μάλλον κάνει τουριστικές αποβάσεις στα νησιά». Ο κ. Ερντογάν επανέλαβε τις κατηγορίες περί «καταπίεσης» της «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη, αλλά και την Κω και τη Ρόδο. Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Τουρκίας χρησιμοποίησε το στερεότυπο της Ελλάδας ως «προκεχωρημένου φυλακίου» της Δύσης, σαφώς απευθυνόμενος στον ακραίο αντιαμερικανισμό μεγάλων τμημάτων της τουρκικής κοινωνίας. «Από την ημέρα που ιδρύθηκε αυτή η χώρα (σ.σ. η Ελλάδα), πάντα στηριζόταν σε κάποιον και έκανε παρόμοιες κινήσεις ως έρμαιο για τα συμφέροντα κάποιων. Προειδοποιούμε ξανά την Ελλάδα, να μείνει μακριά από όνειρα, πράξεις και ρητορικές που θα την κάνουν να μετανιώσει, όπως έγινε πριν από έναν αιώνα και να μαζέψει τα μυαλά της. Σύνελθε!». Ο κ. Ερντογάν σημείωσε ότι η Τουρκία «δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της» στο Αιγαίο, ενώ αιτιολόγησε την επιθετικότητα των λόγων του στις «υποχρεώσεις μας που απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες», αλλά και τις «ευθύνες που πηγάζουν από την Ιστορία και τον πολιτισμό μας».

«Τίποτα δεν μπορεί να πλήξει την εθνική μας κυριαρχία», ανέφερε ο κ. Οικονόμου, που έκανε λόγο για «ανιστόρητους ισχυρισμούς και έωλα μυθεύματα».

Οπως ήταν αναμενόμενο, στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ. «Η Ελλάδα, που τριπλασιάστηκε σε σχεδόν 200 χρόνια, κατηγορεί ξεδιάντροπα τη Δημοκρατία της Τουρκίας για επεκτατισμό. Δεν είναι δυνατόν να εξηγηθεί αυτό με ιστορικά γεγονότα, ορθό λόγο και λογική. Αυτό είναι υποκρισία. Tα εξοπλιστικά της Ελλάδας και κάποιες συμμαχικές προσπάθειές της είναι μάταιες προσπάθειες», είπε ο κ. Ακάρ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου περιέγραψε τις νέες δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων ως «ανιστόρητους ισχυρισμούς και έωλα μυθεύματα που δεν μπορούν ούτε να αμφισβητήσουν ούτε να υποκαταστήσουν το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες». Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι «γενικότερα, τίποτα απολύτως και με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να πλήξει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία. Για αυτό καλούμε την Τουρκία να σταματήσει την τακτική των προκλήσεων και να αντιληφθεί ότι ο μόνος δρόμος είναι η υπεύθυνη και ειλικρινής συνεννόηση, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του απόλυτου σεβασμού της κυριαρχίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT