Μητσοτάκης: Εφικτός στόχος η επενδυτική βαθμίδα

Μητσοτάκης: Εφικτός στόχος η επενδυτική βαθμίδα

Παρέμβαση του πρωθυπουργού στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συζήτηση με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης, είχε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο πρώτο σκέλος της τοποθέτησής του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα «συγκριτικά πλεονεκτήματα» που έχουμε ως χώρα, αναφέροντας ως βασικότερο πως η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται πλέον «ως μία δυσάρεστη ιδιαιτερότητα». Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός ανέφερε πως ο 12ετής κύκλος «ταλαιπωρίας και πόνου» κλείνει πια και επίσημα με την έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και με την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας, που είναι στόχοι «τους οποίους θεωρώ απολύτως εφικτούς για το πρώτο εξάμηνο του 2023». Από εκεί και πέρα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον πληθωρισμό και στα προβλήματα που δημιουργεί. «Είμαστε σε ένα περιβάλλον πληθωρισμού, που όμοιό του δεν έχουμε γνωρίσει εδώ και 40 χρόνια», είπε, προσθέτοντας πως «θα βιώσουμε ένα περιβάλλον με απότομες αυξήσεις επιτοκίων, κι αυτό έχει κάποιες επιπτώσεις σημαντικές και για τη χώρα μας αλλά και για την επιχειρηματικότητα, καθώς όλοι θα κληθούμε να δανειζόμαστε με υψηλότερο κόστος».

Παρεμβάσεις στα καύσιμα

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως ο 12ετής κύκλος «ταλαιπωρίας και πόνου» κλείνει και επίσημα με την έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις επικείμενες παρεμβάσεις, που έχει ήδη προαναγγείλει από την Τρίτη, αναφορικά με τις τιμές των καυσίμων. Τόνισε χαρακτηριστικά πως «οι στοχευμένες παρεμβάσεις είναι επιβεβλημένες στα καύσιμα και αναμένονται ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα». Εξειδικεύοντας λίγο περισσότερο στο τι να περιμένουμε, είπε πως «δεν θα είναι ανακοινώσεις που θα παρεμβαίνουν οριζόντια, τουλάχιστον στη βενζίνη, γιατί το ντίζελ έχει άλλα χαρακτηριστικά, επειδή μπορεί να επηρεάζει και την εφοδιαστική αλυσίδα». Ωστόσο, όσον αφορά τη βενζίνη τόνισε πως «δεν θα είναι η παρέμβαση οριζόντια ως προς τη μείωση του φόρου», συμπληρώνοντας πως «έχω πλήρη αίσθηση της επιδείνωσης του προϋπολογισμού των νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων από αυτό που γίνεται με τον πληθωρισμό. Ομως, από την άλλη, έχουμε ακόμα αντοχές ως οικονομία». Οσον αφορά τον χρόνο των εκλογών ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «αυτή είναι η τελευταία γενική συνέλευση του ΣΕΒ που γίνεται πριν από τις εθνικές εκλογές, οι οποίες προσδιορίζονται για την άνοιξη του 2023», προσθέτοντας πως στόχος της νέας τετραετίας θα είναι η μείωση των εισφορών και η επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος τόνισε πως «η χώρα μας σήμερα θεωρείται –και είναι– πιο ισχυρή, πιο αξιόπιστη, πιο ώριμη από ό,τι προ δεκαετίας», πρόσθεσε ωστόσο ότι «βρισκόμαστε σήμερα αντιμέτωποι με μια νέα οξεία κρίση, σε ένα περιβάλλον με μεγάλες αβεβαιότητες», σημειώνοντας πως «πλην απροόπτου, η Ευρώπη θα έχει ανταγωνιστικό μειονέκτημα στο κόστος ενέργειας τουλάχιστον για 5-6 χρόνια, μαζί και η Ελλάδα. Κατ’ ελάχιστον πρέπει να φροντίσουμε οι ελληνικές επιχειρήσεις να μην είναι σε μειονεκτική θέση απέναντι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Δεν είμαστε εκεί σήμερα», ανέφερε.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τους δημάρχους των 42 νησιών της χώρας με πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων. Στη σύσκεψη πήραν τον λόγο όλοι οι επικεφαλής των μικρών νησιωτικών δήμων, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα έργα που έχουν προχωρήσει στα νησιά τους και στη συνεργασία που έχουν με την κυβέρνηση, αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ακόμη. «Μόνο στα 42 νησιά που εκπροσωπούνται σήμερα, οι συνολικές επιχορηγήσεις αγγίζουν σχεδόν τα 500 εκατομμύρια», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως σε λίγο θα υπάρχει πρόσθετη χρηματοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ δρομολογείται και ένα καινοτόμο πρόγραμμα, το «Νέαρχος», που είναι ένα ταμείο για ειδικά τοπικά έργα σε δίκτυα ύδρευσης, σε μονάδες αφαλάτωσης, που είναι πολύ σημαντικό για τα νησιά. Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στην Καλαμάτα, συνεχίζοντας τις περιοδείες του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT