Άνοιξε το παράθυρο των πρόωρων εκλογών

Άνοιξε το παράθυρο των πρόωρων εκλογών

Σε «χρησμό» περί πρόωρων εκλογών, που θα μπορούσαν να διεξαχθούν το φθινόπωρο, προχώρησε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα επιπλέον επιχείρημα βάζουν στο τραπέζι του πρωθυπουργού όσοι υποστηρίζουν πως οι εκλογές το ερχόμενο φθινόπωρο είναι η καλύτερη επιλογή για την κυβέρνηση. Τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών, που δημιουργούν μια θολή κατάσταση στη δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη της Γηραιάς Ηπείρου, αποτελούν έναν έξτρα λόγο ώστε η κυβέρνηση να πάει στις αρχές του φθινοπώρου σε κάλπες και να ξεκαθαριστεί το τοπίο στην Ελλάδα ενόψει του χειμώνα. Η παρατεταμένη ενεργειακή κρίση και η αβεβαιότητα λήξης του πολέμου, αποτελούν δύο σημαντικούς λόγους για επίσπευση του χρόνου των εκλογών. Τα μηνύματα των γαλλικών εκλογών ως συνάρτηση των ελληνικών, έθεσε χθες –εμμέσως πλην σαφώς– και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ιστότοπο capital, εστιάζοντας στο φαινόμενο της αποχής που παρατηρήθηκε στη Γαλλία. «Το φαινόμενο της Γαλλίας, κυρίως ως προς την αποχή η οποία παρατηρήθηκε, είναι πολύ νωπό για να το αγνοήσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οχι» στην πόλωση

Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του αναφέρθηκε ευρύτερα στο θέμα των εκλογών, αφήνοντας εκ νέου «παράθυρο για κάλπες το φθινόπωρο στην περίπτωση, όπως είπε, παρατεταμένης πόλωσης από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Το έχω πει πολλές φορές ότι πρόθεσή μου είναι να εξαντλήσω την τετραετία, διότι θεωρώ ότι αυτό είναι το θεσμικά ορθό και επιβεβλημένο», ανέφερε αρχικά, προσθέτοντας ωστόσο εκ νέου πως «μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος με μεγάλη ένταση αντιπαράθεσης σίγουρα είναι κάτι το οποίο η χώρα δεν χρειάζεται», αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν θα το επιτρέψει. Στο πλαίσιο αυτό έκανε έκκληση στην αντιπολίτευση «να μπορούμε να συζητήσουμε με λογική και με μέτρο τις πολιτικές μας διαφωνίες». Ως άμεσο κρας τεστ μάλιστα έφερε το «σημαντικότατο», όπως το χαρακτήρισε, νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο θα ψηφιστεί εντός του Ιουλίου. «Θα είναι και αυτό ένα μέτρο του πώς αντιλαμβάνεται η αντιπολίτευση την πολιτική αντιπαράθεση και πόσο τελικά επιδιώκει να οξύνει τα πράγματα», είπε.

Άνοιξε το παράθυρο των πρόωρων εκλογών-1
Σε περισσότερους από τρία εκατομμύρια οδηγούς απευθύνεται το Fuel Pass 2 που ανακοίνωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. [INTIME NEWS]

Νέα επιδότηση στα καύσιμα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο – Επισπεύ-δεται η επιστροφή στους αγρότες του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο.

Πλην των λόγων, όσον αφορά τα έργα, τόσο η κυβέρνηση όσο και το κόμμα κινούνται με ισχυρή πλέον την πιθανότητα στις αρχές Σεπτεμβρίου να έχουμε εκλογές. Οι χθεσινές νέες εξαγγελίες του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση: αφενός ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε το Fuel Pass 2, τη νέα επιδότηση στα καύσιμα που θα αφορά τρεις μήνες –Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο– και θα είναι μια παρέμβαση στις τιμές της βενζίνης και του diesel και απευθύνεται σε περισσότερους από 3 εκατομμύρια οδηγούς, αφετέρου ανακοίνωσε πως επισπεύδεται, για τις αρχές Αυγούστου, η επιστροφή στους αγρότες του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο το οποίο αγόρασαν το πρώτο εξάμηνο του 2022. Αμφότερες οι ανακοινώσεις δείχνουν τον σχεδιασμό για εκλογές αρχές φθινοπώρου.

Το γεωπολιτικό πεδίο

Οσον αφορά την τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ευρύτερο πλαίσιο ενίσχυσης της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. «Η θέση της χώρας σήμερα είναι γεωπολιτικά ενισχυμένη και ως προς τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες είχαμε μια πολύ επιτυχημένη επίσκεψη στις ΗΠΑ, η οποία επανεπιβεβαίωσε το στρατηγικό βάθος των σχέσεών μας, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν στηρίξει ανεπιφύλακτα την Ελλάδα», ανέφερε. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτή η ακραία τουρκική ρητορική έχει ξεπεράσει τα όρια και προφανώς δεν μπορεί να οδηγήσει τελικά την Τουρκία πουθενά». Ταυτόχρονα συνέδεσε το ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής με την οικονομία, σημειώνοντας πως αν η Ελλάδα εξακολουθούσε να είναι υπό επιτήρηση, εξακολουθούσε να είναι το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, δεν θα μπορούσαμε να είχαμε την ίδια αξιοπιστία όταν διεκδικούμε υποστήριξη στα γεωπολιτικά μας δίκαια και «δεν θα είχαμε βέβαια και τις ίδιες δυνατότητες να επενδύσουμε στην εθνική μας άμυνα, όπως το έχουμε κάνει τα τελευταία τρία χρόνια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT