ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τον μεγαλοϊδεατισμό της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε μέλη του κυβερνώντος κόμματος στη Μαλάτεια. Ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «έχουμε ευθύνη απέναντι στην ιστορία μας, όπως και για το μέλλον μας. Διότι υπάρχει μια Τουρκία η οποία είναι μεγαλύτερη από την Τουρκία. Μην ξεχνάμε πως υπάρχει μεγαλύτερη Τουρκία από τη χώρα μας. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπορούμε να εγκλωβιστούμε στα σύνορά μας».
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς της Αγκυρας με τους Τούρκους του εξωτερικού, αλλά και τους μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο. Στην ίδια ομιλία με επίθεση στην Ελλάδα επιχείρησε να δικαιολογήσει το πιθανό «μπλόκο» της Αγκυρας στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. «Εμείς δεν λέμε σε κάποιες χώρες να αλλάξουν το όνομά τους όπως έκανε η Ελλάδα στη “Μακεδονία”. Ξέρετε πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι μια χώρα να αλλάζει το όνομά της, για έναν λαό πόσο δύσκολο είναι. Πού ήσασταν όταν η Ελλάδα ήταν τόσο κακομαθημένη και για 12 χρόνια εμπόδιζε την ένταξη της “Μακεδονίας”;», τόνισε ο κ. Τσαβούσογλου.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε την άρνηση της χώρας του στο αίτημα ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας, λέγοντας ότι εάν μια χώρα εφαρμόζει σε βάρος της εμπάργκο, δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. «Αν θέλεις να γίνεις σύμμαχός μας, την Τουρκία δεν μπορείς να τη βλέπεις ως εχθρική χώρα, δεν μπορείς να της εφαρμόζεις εμπάργκο λόγω του αγώνα της εναντίον της τρομοκρατίας. Αν πεις πως θα εφαρμόζω αυτά, τότε δεν μπορείς να ενταχθείς στο ΝΑΤΟ, είναι τόσο απλό», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο αίτημα Σουηδίας και Φινλανδίας για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, είπε πως «εμείς δεν λέμε σε κάποιες χώρες να αλλάξουν το όνομά τους, όπως έκανε η Ελλάδα στη “Μακεδονία”».
Εν τω μεταξύ, η τουρκική εφημερίδα Milliyet με πρωτοσέλιδό της δημοσίευμα αποκαλύπτει πως η Αγκυρα έχει ένα «σχέδιο Β» σε περίπτωση που οι ΗΠΑ δεν εγκρίνουν την παραχώρηση των F-16 Block-70. Το σχέδιο αυτό προβλέπει την αγορά μεταχειρισμένων μαχητικών της αεροπορίας της Μεγάλης Βρετανίας. Στόχος αυτής της ενέργειας, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι η αντιμετώπιση του εξοπλιστικού προγράμματος της Ελλάδας, που προβλέπει την αγορά των γαλλικών μαχητικών Rafale και τον εκσυγχρονισμό των F-16. Αξιωματούχοι της Τουρκίας αναφέρουν πως η Αγκυρα κάνει διαβουλεύσεις για την αγορά βρετανικών κινητήρων για το τουρκικής σχεδίασης μαχητικό TF-X, το οποίο πρόκειται να πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση μετά το 2028.
Απάντηση της Αγκυρας
To υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αντέδρασε έντονα στο κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι «είναι απαράδεκτο η Ε.Ε. να προσπαθεί να νομιμοποιήσει τις μαξιμαλιστικές και παράνομες θέσεις για την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο» και μιλάει για «παράνομες ενέργειες της Ελλάδας που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο συμπεριλαμβανομένης της διεκδίκησής της για 10 μίλια εναέριου χώρου, τη στρατιωτικοποίηση των νησιών και τις πρακτικές απώθησης». Είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία σε απάντησή της προς τις Βρυξέλλες θέτει θέμα εναέριου χώρου και στρατιωτικοποίησης νησιών.