Έμφαση από Τσίπρα σε Novartis – ελληνοτουρκικά

Έμφαση από Τσίπρα σε Novartis – ελληνοτουρκικά

Είναι πολύ μεγάλη η βεντάλια των θεμάτων που σχεδιάζει να ανοίξει ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή την Τετάρτη, στην προ ημερησίας συζήτηση για την κοινωνική πολιτική

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι πολύ μεγάλη η βεντάλια των θεμάτων που σχεδιάζει να ανοίξει ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή την Τετάρτη, στην προ ημερησίας συζήτηση για την κοινωνική πολιτική. Στην Κουμουνδούρου βλέπουν πως ο πρωθυπουργός επιθυμεί να μπει στο «γήπεδο» του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς την υπεράσπιση των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων έχει κάνει ήδη προεκλογική σημαία η αξιωματική αντιπολίτευση. Η συζήτηση θα έχει την εξής ιδιομορφία: μπορεί να είναι η τελευταία κόντρα με τον πρωθυπουργό πριν από τις διακοπές του καλοκαιριού, ωστόσο θεωρούν ότι αποτελεί την πρώτη σύγκρουση της άτυπης προεκλογικής περιόδου που έχει ξεκινήσει. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να πιέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ημερομηνία των εκλογών και πολλά στελέχη στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως από τις απαντήσεις του –δηλαδή το κατά πόσο πειστικά θα επιμείνει στην εξάντληση της τετραετίας– θα εξαχθούν πολλά χρήσιμα συμπεράσματα.

Σε κάθε περίπτωση, στην αξιωματική αντιπολίτευση προετοιμάζονται για εκλογές τον Σεπτέμβριο, με τον Αλέξη Τσίπρα στη δημόσια διαβούλευση που πραγματοποίησε για τα πανεπιστήμια να αναφέρει: «Από το Μέγαρο Μαξίμου διακινούν τις διαρροές για πρόωρες εκλογές. Και ο κ. Μητσοτάκης έρχεται να επισπεύσει την εκλογική διαδικασία, όχι γιατί ανταποκρίνεται στο αίτημά μας εδώ και έξι μήνες, αλλά διότι βρίσκεται μπροστά σε συσσωρευμένα αδιέξοδα που οι πολιτικές του έχουν δημιουργήσει».

Στεγαστική πολιτική

Κατά την αυριανή συζήτηση στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ζητήσει να γίνει γνωστή η ημερομηνία των εκλογών.

Δεν είναι τυχαίο πως σήμερα το βράδυ –και πριν από την αυριανή συζήτηση– ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει την πρόταση του κόμματος για τη στεγαστική πολιτική. Θα περιλαμβάνει την επιδότηση ενοικίων για ευρύτερες κοινωνικές ομάδες, καθώς οι έρευνες δείχνουν πως οι πολίτες δυσκολεύονται να καταβάλουν το νοίκι τους σε ποσοστό άνω του 30%. Ιδιαίτερη στόχευση θα δοθεί στις παραγωγικές ηλικίες. Οσο κι αν η οικονομία, οι πληθωριστικές πιέσεις και η ακρίβεια είναι στην κορυφή της ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ, δύο ακόμα θέματα θα αναδείξει ο τέως πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής: τη Novartis και τα ελληνοτουρκικά.

Η σαββατιάτικη ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα πως «εμείς θα σας πάμε μέχρι τέλους, κ. Μητσοτάκη», δείχνει την πολεμική που αναπτύσσει η Κουμουνδούρου για το συγκεκριμένο θέμα. Το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου αποδεικνύει πως το σκάνδαλο Novartis είναι, πλέον, και με τη βούλα της Δικαιοσύνης υπαρκτό, υποστηρίζουν στην Κουμουνδούρου. Από το βήμα της Βουλής την Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να χρησιμοποιήσει πολύ σκληρή γλώσσα κάνοντας σαφές πως για όποιο πολιτικό πρόσωπο υπάρχουν «σκιές» και χρήματα που δεν δικαιολογούνται στους λογαριασμούς του, η υπόθεση θα πρέπει να βγει από το αρχείο. Ηδη ο Γιάννης Ραγκούσης με ερώτησή του προς τον Κώστα Τσιάρα ζητεί να γίνει «πειθαρχικός έλεγχος για την παραπλάνηση της κοινής γνώμης από ανώτατες δικαστικές πηγές σε σχέση με την κατάρρευση της δήθεν “σκευωρίας Novartis”».

Στα ελληνοτουρκικά, στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν τραβήξει μια «κόκκινη γραμμή» μετά τη σύνοδο της Μαδρίτης. Υποστηρίζουν πως ο πρωθυπουργός εκτός από το ότι ακολουθεί για τη χώρα τη λανθασμένη στρατηγική του «δεδομένου συμμάχου», δρώντας επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα, επιβαρύνει σημαντικά τον προϋπολογισμό με 14 δισ. που έχουν ήδη δαπανηθεί για εξοπλισμούς. Πηγές του κόμματος υποστηρίζουν πως το Μαξίμου βρίσκεται σε απόγνωση και έχει περιέλθει σε απόλυτο αδιέξοδο από τις πολιτικές που έχει επιλέξει σε όλα τα πεδία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT