Μητσοτάκης: «Έφεραν τη χώρα στον γκρεμό»

Μητσοτάκης: «Έφεραν τη χώρα στον γκρεμό»

Αιχμές Μητσοτάκη για τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από το Ευρωκοινοβούλιο

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ομιλία με προεκλογικό άρωμα εκφώνησε χθες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των πολιτικών επιλογών της τριετούς διακυβέρνησής του, ισχυριζόμενος ότι «η Ελλάδα του 2022 δεν έχει καμία σχέση» με αυτήν του 2015.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε επανειλημμένως αναφορά στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, του οποίου ήταν χθες η έβδομη επέτειος. Στηλίτευσε την πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα, που έφερε τη χώρα «ένα βήμα από τον γκρεμό της εξόδου από το ευρώ», με την αποτροπή της καταστροφής να συνοδεύεται από το «βαρύ τίμημα» των κλειστών τραπεζών, των capital controls και του «αχρείαστου» τρίτου μνημονίου.

Στρεφόμενος στα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων στάθηκε στην εθνική εκστρατεία εμβολιασμού, ενώ υπενθύμισε ότι το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό αποτέλεσε ελληνική πρόταση. Η Ελλάδα ήταν επίσης, όπως είπε, «μία από τις πρώτες χώρες που ανέδειξε την ανάγκη ίδρυσης ενός νέου κοινού ευρωπαϊκού ταμείου» για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία, αλλά υπήρξε και «φρουρός της Ευρώπης» στα γεγονότα του Εβρου, τον Μάρτιο του 2020.

Ο πρωθυπουργός συνέδεσε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με τις τουρκικές βλέψεις στο Αιγαίο. Καταδίκασε τους θιασώτες των «ίσων αποστάσεων», τονίζοντας: «Είμαστε με την ειρήνη και το διεθνές δίκαιο. Γι’ αυτό και στεκόμαστε απέναντι στον εισβολέα που παραβίασε τη νομιμότητα και τα υφιστάμενα σύνορα». Συνέχισε, δε, λέγοντας ότι «οφείλουμε σήμερα στην Ουκρανία να αποτρέψουμε κάθε είδους τετελεσμένα, τα οποία θα μπορούσαν να μιμηθούν αύριο νέοι επίδοξοι ταραχοποιοί. Και αυτό έχει ξεχωριστό βάρος για δύο χώρες-μέλη της Ενωσης: την Ελλάδα και την Κύπρο». Μίλησε για «διαρκή επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας», υπογραμμίζοντας ότι στην Ανατολική Μεσόγειο «δεν χρειαζόμαστε νέους αναθεωρητισμούς και αναβιώσεις αυτοκρατορικών φαντασιώσεων».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στην Ανατολική Μεσόγειο «δεν χρειαζόμαστε νέους αναθεωρητισμούς και αναβιώσεις αυτοκρατορικών φαντασιώσεων».

Ο κ. Ανδρουλάκης

Στη δική του παρέμβαση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης είπε ότι η ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης έχει αφήσει τη χώρα «ευάλωτη στο πανάκριβο και εισαγόμενο φυσικό αέριο». Αναφέρθηκε επίσης στις ιστορικές ευθύνες της Ν.Δ. για τη χρεοκοπία του 2009 και επανέλαβε την πρόταση για την επιβολή εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία από τις χώρες της Ε.Ε.

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εκ των αντιπροέδρων του Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη, προϊόν πρακτικών «αισχροκέρδειας και κερδοσκοπίας». Μίλησε επίσης για υποχώρηση του κράτους δικαίου και της ελευθεροτυπίας επί ημερών Μητσοτάκn.

Στο ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου αναφέρθηκε επίσης ο εκπρόσωπος του Renew, Μαλίκ Αζμάνι. Απαντώντας ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία όλοι μπορούν να γράψουν και να δημοσιεύσουν ό,τι θέλουν για τον καθένα, χωρίς οποιαδήποτε λογοκρισία και κανέναν έλεγχο από την κυβέρνηση». Ως απόδειξη, έδειξε τα πρωτοσέλιδα δύο εφημερίδων αρνητικά διακείμενων προς την κυβέρνηση. Παρότρυνε, δε, τον ευρωβουλευτή του Renew να είναι επιφυλακτικός απέναντι σε κατατάξεις όπως αυτές των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, με το επιχείρημα ότι αξιολογεί τα ΜΜΕ του Τσαντ ως πιο ελεύθερα από τα ελληνικά. To θέμα πυροδότησε σύγκρουση και στην Αθήνα, καθώς ο κ. Αλ. Τσίπρας προέβη σε σχετική ανάρτηση, με αποτέλεσμα να του απαντήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πριν από την ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πρότασή του για την αποσύνδεση της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου από την τελική τιμή του ρεύματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT