Υπουργοί στη μάχη του σταυρού

Είκοσι τρεις είναι συνολικά οι υπουργοί και οι υφυπουργοί της σημερινής κυβέρνησης που δεν είχαν διεκδικήσει τον σταυρό στις προηγούμενες εκλογές. Πολλοί από αυτούς στις επόμενες θα αλλάξουν ρότα, διεκδικώντας την είσοδό τους στη Βουλή

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είκοσι τρεις είναι συνολικά οι υπουργοί και οι υφυπουργοί της σημερινής κυβέρνησης που δεν είχαν διεκδικήσει τον σταυρό στις προηγούμενες εκλογές. Πολλοί από αυτούς στις επόμενες θα αλλάξουν ρότα, διεκδικώντας την είσοδό τους στη Βουλή. Αλλοι θα επιλέξουν να μη διαβούν τον Ρουβίκωνα και για άλλους δεν έχει οριστικοποιηθεί το επόμενο βήμα.

Αναλυτικά: Ο Θ. Σκυλακάκης είναι σήμερα βουλευτής Επικρατείας, λόγω του θανάτου της Μ. Γιαννάκου. Οι πιθανότητες να είναι στο επόμενο Επικρατείας είναι ιδιαίτερα πολλές, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί να διεκδικήσει κάπου τον σταυρό –π.χ. στην Ηλεία– εάν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να τον ρίξει στη μάχη. Ο αν. υπουργός Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάσης είχε «κλειδώσει» να είναι υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα αλλά τελικά δεν θα κατέλθει. Το σενάριο του Επικρατείας είναι ενεργό και στην περίπτωσή του. Ο υφ. Ανάπτυξης Γ. Τσακίρης και ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης δεν θα είναι υποψήφιοι, αν και για τον δεύτερο υπήρξαν κάποια στιγμή σενάρια για την Καβάλα που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Υποψήφιος δεν θα είναι ούτε ο υφυπουργός Εργασίας Π. Τσακλόγλου. Αντιθέτως, στη μάχη του σταυρού κατεβαίνουν η Δ. Μιχαηλίδου στην Α΄ Πειραιά και η Μ. Συρεγγέλα στη Δυτική Αθήνα. Η αν. υπουργός Υγείας Μ. Γκάγκα, που ενδιαφέρεται για την Ευρωβουλή, μπορεί να επιστρατευτεί και στις εθνικές εκλογές. Σε αυτή την περίπτωση μία πιθανή περιφέρεια είναι τα βόρεια της Αθήνας. Ο Τ. Θεοδωρικάκος, που δεν είναι εξωκοινοβουλευτικός, καθώς είναι βουλευτής Επικρατείας αλλά δεν έχει εκλεγεί με σταυρό, θα μπει αυτή τη φορά στη μάχη, στα νότια της Αθήνας.

Ερώτημα αποτελεί ο υφυπουργός Αμυνας Ν. Χαρδαλιάς, που το πιθανότερο είναι να μην κατέλθει. Υποψήφιοι δεν θα είναι η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου. Αντιθέτως, στην Α΄ Αθήνας θα είναι υποψήφιος ο υφυπουργός Πολιτισμού Ν. Γιατρομανωλάκης. Με αξιώσεις διεκδικεί μία έδρα ο αν. υπουργός Εσωτερικών Σ. Πέτσας στην Αν. Αττική, ενώ στην ίδια περιφέρεια θα είναι υποψήφια και η υφυπουργός Τουρισμού Σ. Ζαχαράκη. Δεν θα είναι υποψήφιος στη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Υποδομών Γ. Καραγιάννης. Υποψήφιος δεν θα είναι ούτε ο υφ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θ. Λιβάνιος καθώς έχει αναλάβει το δημοσκοπικό και ως εκ τούτου στρατηγικό κομμάτι για λογαριασμό του Μαξίμου, που δεν αφήνει περιθώρια διεκδίκησης του σταυρού.

Ο υπουργός Κ. Πιερρακάκης κατά πάσα πιθανότητα θα αναλάβει κυβερνητικός εκπρόσωπος πριν από τις εκλογές και θα είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Εχει ήδη όμως διαλέξει την περιφέρειά του, που είναι η Α΄ Αθήνας, και ήδη δουλεύει εκεί για το μέλλον. Τέλος, από τους υπουργούς του Μαξίμου, ο Γ. Γεραπετρίτης δεν θα είναι πουθενά υποψήφιος, όπως και ο Α. Σκέρτσος. Αντιθέτως, ο Χ. Τριαντόπουλος θα διεκδικήσει τον σταυρό στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Μαγνησία.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT