Η πρωθυπουργική διαβεβαίωση ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, αλλά και τα έντονα προεκλογικά χαρακτηριστικά στις τοποθετήσεις όλων των πολιτικών αρχηγών, χαρακτήρισαν τη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής, η οποία αν και είχε θέμα την κοινωνική πολιτική, εξελίχθηκε σε μια εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, πάντως, δεν πέρασε απαρατήρητο ότι ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε ιδιαιτέρως προβληματισμένος για την τοξικότητα στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και για τις παγκόσμιες εξελίξεις: «Εχω διακηρύξει πάρα πολλές φορές ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, παρά το γεγονός ότι μπορούν να κυκλοφορούν πολλές φήμες. Εν πάση περιπτώσει, φοβάμαι ότι θα πορευτούμε για αρκετούς μήνες ακόμα σε ένα κλίμα έντονης τοξικότητας», είπε, προσθέτοντας λίγη ώρα αργότερα: «Μπορεί τα πράγματα να γίνουν όντως πολύ άσχημα τους επόμενους μήνες. Μπορεί να βρεθούμε μπροστά σε καταστάσεις, ειδικά στην αγορά του φυσικού αερίου, οι οποίες είναι πρωτόγνωρες».
Απέναντι σε αυτά, ο κ. Αλ. Τσίπρας επέμεινε να χαρακτηρίζει επικίνδυνη την κυβέρνηση και επαναδιατύπωσε με έμφαση το αίτημά του για πρόωρες εκλογές: «Το δίλημμα της κάλπης θα είναι πολύ απλό: Πολιτική αλλαγή και ο εφιάλτης τέλος ή εφιάλτης δίχως τέλος;» σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός αποτελεί «παράγοντα αστάθειας».
«Το δίλημμα των επόμενων εκλογών είναι ποιος μπορεί να χειριστεί καλύτερα τις πολλαπλές κρίσεις και να κρατήσει σταθερά το τιμόνι της χώρας καθώς θα πρέπει να κινηθούμε σε αχαρτογράφητα νερά. Σε αυτό το δίλημμα ξεκινάτε από μία βαθιά μειονεκτική θέση», ανταπάντησε ο κ. Μητσοτάκης, για να συνεχίσει ότι παράγων αστάθειας είναι η απλή αναλογική, σύστημα που με επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα διεξαχθούν οι αμέσως επόμενες βουλευτικές εκλογές. «Οταν γίνουν οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας θα αδρανοποιηθεί αυτή η βόμβα την οποία έχετε θέσει», για να προσθέσει απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προσπάθειές σας να βρείτε δυνητικούς συμμάχους σε ένα σενάριο απλής αναλογικής μέχρι στιγμής μάλλον τις βλέπω να πέφτουν στο κενό». Είχαν προηγηθεί οι απορριπτικές προς το προσκλητήριο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήσεις των κ. Κατρίνη, Κουτσούμπα και Βαρουφάκη.
Σύγκρουση των κ. Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή για την κοινω- νική πολιτική, τα εθνι- κά θέματα, τη Novartis, αλλά και για τα διλήμματα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης.
Κατά τα λοιπά, αναδείχθηκαν εκ νέου οι διαφορές στα μείζονα ζητήματα της συγκυρίας:
• Ως προς την οικονομία και τα περιθώρια άσκησης κοινωνικής πολιτικής, ο πρωθυπουργός επανέλαβε με έμφαση ότι θα συνεχίσει στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της κοινωνίας με προσοχή ώστε να μην υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός, ενώ ο κ. Τσίπρας επέμεινε πως υπάρχουν δυνατότητες μεγάλων οικονομικών παρεμβάσεων.
• Στα εθνικά θέματα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αμφισβητώντας την ορθότητα όλων των κυβερνητικών επιλογών, ζήτησε ουσιαστικά τη μη παροχή οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία, με τον πρωθυπουργό να αντιτείνει ότι όσα κάνει η κυβέρνηση είναι προς το εθνικό συμφέρον.
• Τέλος, μεγάλο μέρος της μετωπικής σύγκρουσης κάλυψαν και οι εξελίξεις ως προς την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο των υποθέσεων Novartis και τηλεοπτικών αδειών, με τον πρωθυπουργό να τονίζει ότι δεν είναι τιμητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κορυφαία στελέχη των κυβερνήσεών του παραπέμπονται σε δίκη, και τον κ. Τσίπρα να κάνει λόγο για κατάρρευση μιας σκευωρίας της Ν.Δ. εις βάρος των πολιτικών της αντιπάλων.