ΣΥΡΙΖΑ: Σχεδιάζει μετωπική σύγκρουση για τα πανεπιστήμια

ΣΥΡΙΖΑ: Σχεδιάζει μετωπική σύγκρουση για τα πανεπιστήμια

Ακόμα μία αναμέτρηση στη Βουλή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα επιδιώξει ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στα πανεπιστήμια

2' 20" χρόνος ανάγνωσης

Ακόμα μία αναμέτρηση στη Βουλή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα επιδιώξει ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στα πανεπιστήμια. Πιθανότατα την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί στην Ολομέλεια προκειμένου να συστρατευθεί με το κομμάτι της πανεπιστημιακής κοινότητας που απορρίπτει τις αλλαγές που προωθεί η Νίκη Κεραμέως. Στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι η πλειονότητα στα ανώτατα ιδρύματα διαφωνεί με τις νέες ρυθμίσεις, καθώς, όπως σημειώνουν, «επιχειρείται επίθεση απέναντι στο δημόσιο πανεπιστήμιο που έχει ως βασικό όχημα την κατάργηση των δημοκρατικών του δομών». Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως, μετά τη φετινή όχι καλή επίδοση της ΔΑΠ στις φοιτητικές εκλογές, η εικόνα της «γαλάζιας» νεολαίας εμφανίζει ρωγμές. Mάλιστα βλέπουν «εμφύλιο» από το «αντάρτικο» της «ΔΑΠ Νομικής» για τον νέο νόμο για τα πανεπιστήμια.

Το σκηνικό παραμένει άκρως προεκλογικό για την αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτό επισημάνθηκε και στον χθεσινό «πρωινό καφέ» που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τους στενούς συνεργάτες του. Συζητήθηκαν και οι τελευταίες λεπτομέρειες για τη σημερινή εορταστική εκδήλωση στο Περιστέρι. Ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθύνει χαιρετισμό στα νέα μέλη και η συναυλία που θα ακολουθήσει θα δώσει έναν εορταστικό τόνο. Από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να περάσουν το μήνυμα πως δεν φοβούνται τις πρόωρες εκλογές, τις επιδιώκουν, και τελικά αυτός που έκανε πίσω ήταν ο πρωθυπουργός. Ασφαλώς ο χρόνος που κερδίζουν, αν τελικά πραγματοποιηθούν στο τέλος της τετραετίας, είναι κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενος. Μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ανατολική Αττική, ο Νάσος Ηλιόπουλος δήλωσε: «Τη μια μέρα ανακοινώνει υποψηφίους και την άλλη μέρα κόπτεται για την πολιτική σταθερότητα. Αμφιταλαντεύεται γιατί ξέρει ότι όποτε και αν γίνουν εκλογές, θα τελειώσει και ο εφιάλτης με το όνομά του».

Ο Αλ. Τσίπρας προγραμματίζει να μιλήσει την Πέμπτη στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στα ΑΕΙ.

Οπως υποστηρίζουν, το κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία και εισπράττουν ο πρόεδρος και τα στελέχη από τις περιοδείες που πραγματοποιούν έχει προκαλέσει χαμόγελα στην Κουμουνδούρου. Τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων εξετάζονται προσεκτικά. Ο Νίκος Μπίστης, επικεφαλής του πολιτικού σχεδιασμού, ανέφερε σε άρθρο του στην ιστοσελίδα tvxs: «Προσεκτικοί αναλυτές επισήμαιναν την αντίφαση ανάμεσα σε μια συνεχή επιδείνωση των ποιοτικών στοιχείων για τη Ν.Δ. και τη διατήρηση της ποσοτικής, ποσοστιαίας διαφοράς. Ελεγαν ότι αποτελεί νόμο η ακολουθία των ποιοτικών στοιχείων από την ποσοτική καταγραφή. Μπορεί να μη γίνεται αυτόματα, να μεσολαβεί ένα διάστημα, αλλά επέρχεται αναπόφευκτα».

Αποστάσεις ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να κρατάει ξεκάθαρες αποστάσεις από την Κουμουνδούρου. Οι τόνοι μεταξύ των δύο κομμάτων ανέβηκαν στον ΣΚΑΪ: «Διαλύσατε ένα ιστορικό κόμμα γιατί συμπλεύσατε με όλες τις επιλογές του νεοφιλελευθερισμού, χρεοκοπήσατε τη χώρα μαζί με τη Ν.Δ. Αν βρίσκατε το ένα δέκατο του πολιτικού θράσους για να κάνετε αυτοκριτική, θα ήταν καλύτερα τα πράγματα», ανέφερε ο Πάνος Σκουρλέτης. «Θυμάστε τώρα, οψίμως, την προοδευτική συνεργασία; Μας μιλάτε εσείς που αγκαλιάσατε τον Καμμένο το πρώτο βράδυ των εκλογών;» του απάντησε η Νάντια Γιαννακοπούλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT