Μητσοτάκης: «Να πάρει θέση ο Αλ. Τσίπρας»

Μητσοτάκης: «Να πάρει θέση ο Αλ. Τσίπρας»

«Εκτσογλανισμός» της δημόσιας ζωής η ανάρτηση Βερναρδάκη, τόνισε ο πρωθυπουργός

3' 0" χρόνος ανάγνωσης

Πρόβα ενόψει του –προεκλογικού– χειμώνα θα μπορούσε να θεωρηθεί η χθεσινή, τελευταία, εκτός απροόπτου, πριν από τη θερινή ανάπαυλα ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εθνική αντιπροσωπεία. Ο πρωθυπουργός, απουσία του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος δεν πήγε στη Βουλή, σήκωσε ψηλά τους τόνους με αφορμή την ανάρτηση του Χριστόφορου Βερναρδάκη εναντίον της Νίκης Κεραμέως, με την οποία ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ παρομοίασε την υπουργό Παιδείας με την υπόδικο Πισπιρίγκου. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «εκτσογλανισμό» της δημόσιας ζωής και κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να πάρει θέση, αναζητώντας την προσωπική αντιπαράθεση μαζί του, κάτι που θα το δούμε πολλές φορές από το ερχόμενο φθινόπωρο. «Δεν είναι εδώ ο κ. Τσίπρας γιατί θα έπρεπε να τοποθετηθεί για τις απίστευτες αθλιότητες του κ. Βερναρδάκη», είπε, προσθέτοντας πως «θα έρθει όμως, δεν μπορεί να μην έρθει».

Ο κ. Μητσοτάκης δεν έμεινε εκεί, εξαπολύοντας συνολική επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση για τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται. «Ο βερναρδακισμός είναι ένας πολακισμός, ένας συριζαϊκός φαρισαϊσμός», ανέφερε, θυμίζοντας πως αυτό είναι «η τοξικότητα για την οποία είχα προειδοποιήσει», η οποία, όπως είπε, «δυστυχώς δεν εκπορεύεται από εξαιρέσεις», αλλά «είναι ο κανόνας, το διαβόητο ηθικό πλεονέκτημα». Ο πρωθυπουργός θύμισε πως «πριν από τις αθλιότητες Βερναρδάκη είχαν προηγηθεί και άλλες αθλιότητες», αναφερόμενος στον κ. Φίλη που είχε πει πως τα παιδιά της κ. Κεραμέως θα τη θυμούνται ως Ηρώδη που κατέσφαξε εισακτέους στα πανεπιστήμια, αλλά και τα «τρία μέτρα κάτω από τη γη» του κ. Πολάκη. Ο πρωθυπουργός κατέληξε χαρακτηρίζοντας τις αναφορές αυτές «χυδαιότητα χωρίς σύνορα» και κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «να έρθει εδώ να αντιπαρατεθούμε».

Καταδίκη της επίθεσης

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως για την κυβέρνηση αποτελεί προτεραιότητα η αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε ξεκινήσει την τοποθέτησή του καταδικάζοντας την επίθεση στο Real Group και επισημαίνοντας πως η Πολιτεία θα κάνει ό,τι πρέπει για να βρεθούν οι δράστες. Μάλιστα ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως «ένας ραδιοφωνικός σταθμός δέχεται επίθεση επειδή επέκρινε τις δηλώσεις Βερναρδάκη».

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στις διατάξεις του νομοσχεδίου, υπογραμμίζοντας πως «νοιάζομαι για τους νέους δεν σημαίνει να τους χαϊδεύω τα αυτιά και να τους στρέφω σε σχολές με ανύπαρκτο αύριο». Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη το νέο τοπίο στην παιδεία ολοκληρώνεται από τα 120 πρότυπα και πειραματικά σχολεία, που τυγχάνουν μεγάλης ανταπόκρισης από την ελληνική κοινωνία, υπογραμμίζοντας πως είναι κεντρική επιλογή της κυβέρνησης «να δώσουμε προτεραιότητα στη δημόσια παιδεία». Ο πρωθυπουργός τόνισε και την απήχηση που έχει στην ελληνική κοινωνία το νέο νομοσχέδιο. «Το μεγαλύτερο κομμάτι της πανεπιστημιακής κοινότητας έχει αγκαλιάσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο», είπε.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε την κεντρική φιλοσοφία του νομοσχεδίου, επισημαίνοντας πως το δημόσιο πανεπιστήμιο μπαίνει πλέον σε μία παγκόσμια τροχιά, δημιουργεί πιο ολοκληρωμένους επιστήμονες. «Πρακτικά οι φοιτητές μας δεν πρέπει να βλέπουν τη σχολή τους ως μία τετραετή παράταση των σχολικών τους χρόνων, σαν μία μηχανή απονομής πτυχίων χωρίς αντίκρισμα στην αγορά εργασίας», ανέφερε και πρόσθεσε πως «τα νέα προγράμματα θα ιδρύονται από τα ίδια τα πανεπιστημιακά ιδρύματα», καθώς «ύστερα από δεκαετίες αυτή η κυβέρνηση έρχεται να απελευθερώσει τη δράση των πανεπιστημίων από την εκτελεστική εξουσία, παύει δηλαδή ο κρατικός πατερναλισμός». Η φράση δε, πως η «εθνική παιδεία μπαίνει στην υπηρεσία της εθνικής οικονομίας» είναι κεντρικής φύσεως, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει μέσα από τις αλλαγές να συνδέσει πανεπιστήμια και αγορά εργασίας.

Απευθυνόμενος δε στην αντιπολίτευση προειδοποίησε πως «θα αναμένω με μεγάλο ενδιαφέρον πώς θα τοποθετηθείτε όλοι στην κατ’ άρθρο ψηφοφορία, γιατί είναι εύκολη η γενική κριτική από την αντιπολίτευση», αλλά έκανε την πρόβλεψη πως ίσως «βρεθούμε στην κατάσταση ενώ διαφωνείτε επί της αρχής, να έχετε ψηφίσει περισσότερα από τα μισά άρθρα – για να πέσουν οι μάσκες της υποκρισίας και σε αυτή την αίθουσα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT