ΣΥΡΙΖΑ: Οι «παλιοί» και οι κάλπες

Ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί την ανανέωση. Ψάχνει τα νέα πρόσωπα που θα αλλάξουν την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο και οι «νέστορες» της Κουμουνδούρου θα έχουν τον ρόλο τους στον δρόμο προς τις εκλογές

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί την ανανέωση. Ψάχνει τα νέα πρόσωπα που θα αλλάξουν την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο και οι «νέστορες» της Κουμουνδούρου θα έχουν τον ρόλο τους στον δρόμο προς τις εκλογές. Είτε αποφασίσουν να μη μετάσχουν στα ψηφοδέλτια είτε βαδίζουν προς την τελευταία κάθοδο στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Γιάννης Δραγασάκης. Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, όταν εισηγήθηκε τις αλλαγές στο καταστατικό για το όριο στις θητείες των βουλευτών, είχε κάνει γνωστό στους συντρόφους του πως δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος. Την τελευταία φορά είχε επιλέξει να πολιτευθεί στη Δυτική Αθήνα. Συνεχίζει να δραστηριοποιείται μέσω του Ινστιτούτου ΕΝΑ, παράγει συνεχώς υλικό για το κόμμα και συνεργάζεται με νέους ερευνητές. Το ίδιο ισχύει και για τον Αριστείδη Μπαλτά, που οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν θα βρίσκεται στα ψηφοδέλτια. Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού ήταν συντονιστής της Επιτροπής Θέσεων του τρίτου συνεδρίου και, μαζί με τον Γιάννη Δραγασάκη και τον Θεόδωρο Δρίτσα, συνέταξε τον απολογισμό της κυβερνητικής θητείας του κόμματος.

Δεν θα είναι ξανά υποψήφιος –και το έχει ξεκαθαρίσει από πολύ νωρίς– ο Δημήτρης Παπαδημούλης. Αν και πρωταγωνίστησε στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ προ του συνεδρίου, συμπορευόμενος με την «Ομπρέλα», ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου έχει δηλώσει πως δεν θα διεκδικήσει μια θέση στα κοινοβουλευτικά έδρανα, είτε ευρωπαϊκά είτε ελληνικά. Ο Αλέκος Φλαμπουράρης παραμένει ενεργός και πέρα από τις συσκέψεις στις οποίες παρίσταται συμμετέχει και στη διαμόρφωση των πολιτικών του κόμματος. Ως υπεύθυνος του χρηματοπιστωτικού τομέα μαζί με τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου συναντήθηκε χθες με πέντε συλλόγους εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς για εργασιακά ζητήματα.

Ποια από τα ιστορικά στελέχη θα δώσουν και πάλι τη μάχη του σταυρού και ποια έχουν αποφασίσει να μη μετάσχουν στα ψηφοδέλτια.

Ο Νίκος Βούτσης, ο Δημήτρης Βίτσας και ο Θεόδωρος Δρίτσας μπορεί να πήραν την απόφαση να μην έχουν συμμετοχή στη νέα Πολιτική Γραμματεία, ωστόσο θα δώσουν κανονικά τη μάχη του σταυρού στην Α΄ Αθήνας, στη Δυτική Αθήνα και στην Α΄ Πειραιά αντίστοιχα. Από την παλιά φρουρά και ο Βαγγέλης Αποστόλου, που πρωτοεκλέχθηκε βουλευτής με τον Συνασπισμό το 1996, θα βρεθεί για άλλη μία φορά στο ψηφοδέλτιο της Εύβοιας.

Σκληρό ροκ

Στα θέματα της επικαιρότητας ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να σφυροκοπά την κυβέρνηση. Στην κορυφή παραμένει πάντα η ακρίβεια. Κατηγορούν τον πρωθυπουργό πως ζει σε έναν γυάλινο πύργο και αδυνατεί να καταλάβει ότι οι πολίτες δεν τα βγάζουν πέρα. «Δεν υπάρχει αρνητικό ρεκόρ που να μην το έχει σπάσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Σήμερα το Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδωσε την Ελλάδα ως τη χώρα με την πιο ακριβή βενζίνη της Ευρώπης, τη στιγμή μάλιστα που έχει πολύ χαμηλότερους μισθούς από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε πως αυτό σημαίνει ότι το κουπόνι βενζίνης είναι μια «κοροϊδία» και ότι «το κράτος όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει την αισχροκέρδεια ιδιωτών, αλλά βγάζει υπερκέρδη και το ίδιο από την αισχροκέρδεια αυτή. Αρνούμενη η κυβέρνηση να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, έφτασε να έχει υπερέσοδα 3,6 δισ. στο εξάμηνο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT