Σήμα κανονικότητας από Μαξίμου

Διαψεύδονται με κατηγορηματικό τρόπο τα σενάρια περί ανασχηματισμού ή εκλογών

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δύο νομοσχέδια που θα εισέλθουν στη Βουλή αυτή την εβδομάδα, το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει στο μήνυμα ότι «συνεχίζουμε χωρίς σκέψεις για εκλογές, χωρίς προετοιμασία αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα». Με τη συζήτηση περί ενδεχόμενης πρόωρης προσφυγής στις κάλπες να έχει μεν υποχωρήσει αισθητά μετά την κατηγορηματική αναφορά του πρωθυπουργού ότι οι κάλπες τοποθετούνται στο τέλος της τετραετίας, αλλά να επανέρχεται με κάθε αφορμή, από το πρωθυπουργικό περιβάλλον διαμηνύεται ότι η προτεραιότητα είναι να αντιμετωπισθούν οι αντίξοες συνθήκες που διαμορφώνονται και προκαλούν δυσκολίες και, παράλληλα, να συνεχιστούν οι καίριες νομοθετικές παρεμβάσεις όπως έχουν δρομολογηθεί, χωρίς να τροποποιείται ο κυβερνητικός σχεδιασμός.

Οι αντίξοες συνθήκες στις οποίες γίνεται αναφορά έχουν να κάνουν με τα πολλά μέτωπα και τις ταυτόχρονες κρίσεις που εκδηλώνονται. Σταθερά η προσοχή είναι εστιασμένη στις εξελίξεις γύρω από το ενεργειακό, όπου η Αθήνα παρακολουθεί στενά όσα προκύπτουν και καταγράφει τα νέα δεδομένα, προσβλέποντας σταθερά στην ανάληψη κοινής ευρωπαϊκής δράσης για την αντιμετώπιση του ζητήματος που, ενόψει του χειμώνα, ενδέχεται να λάβει πρωτόγνωρες διαστάσεις. Παράλληλα, παραμένουν οι προκλήσεις στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής, όπου αναπτύσσεται πολύπλευρη κινητικότητα. Στο εσωτερικό, στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται η αντιμετώπιση των πυρκαγιών, που, όπως φάνηκε όλες τις προηγούμενες ημέρες, παραμένουν μια διαρκής απειλή. Παράλληλα, σε εγρήγορση βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές και για την εξέλιξη της πανδημίας, που, όπως φάνηκε, ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκαλέσει έξαρση. Και μέσα σε όλα αυτά, γεγονότα όπως η πτώση του αεροσκάφους στην Καβάλα απαιτούν ειδική διαχείριση.

Εισέρχονται προς ψήφιση στη Βουλή τα νομοσχέδια για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ολα τα παραπάνω συνθέτουν το περιβάλλον που περιγράφεται από κυβερνητικά στελέχη ως «αντίξοες συνθήκες» και «απαιτητική συγκυρία». Η κυβερνητική ηγεσία διαμηνύει ότι, πέραν της διαχείρισης των ανοιχτών μετώπων, θα συνεχισθούν οι μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις και, στο πλαίσιο αυτό, κατατίθεται προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, στο οποίο θα μιλήσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για να καταδείξει τη σημασία που δίνεται από την κυβέρνηση. Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται και το νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας για τις ανανεώσιμες πηγές, καθώς οι σχετικές παρεμβάσεις έρχονται στη σκιά της ενεργειακής κρίσης. Στο τέλος της εβδομάδας πρόκειται να κατατεθεί προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη Δικαστική Αστυνομία, με στόχο να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα. Με την επιτάχυνση του νομοθετικού έργου η κυβέρνηση επιδιώκει να επικεντρώσει την πολιτική ατζέντα και συζήτηση πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα άσκησης πολιτικής και μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων.

Την ίδια στιγμή, στην κυβέρνηση επιμένουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επιδιώκει την παγίωση τοξικού κλίματος στον πολιτικό διάλογο με στόχο την πόλωση και την αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους. «Υπάρχουν και όρια στην πολιτική αντιπαράθεση», αναφέρεται χαρακτηριστικά, με αφορμή την κριτική για τη δικαστική απόφαση στην υπόθεση Λιγνάδη. Μιλούν, ειδικότερα, για συνειδητή επιλογή από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να αφήνονται υπόνοιες ότι η κυβέρνηση εμπλέκεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην απόφαση αποφυλάκισης και κάνουν λόγο για «ανεύθυνη και επικίνδυνη» στρατηγική, καθώς θίγεται ο πυρήνας της διάκρισης εξουσιών, θίγονται στελέχη της Δικαιοσύνης ακόμα και ονομαστικά και ακολουθείται μια ολισθηρή και χυδαία τακτική μετωπικής αντιπαράθεσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT