Ανάχωμα στην κρίση της ενέργειας

Οι ανακοινώσεις στο υπουργικό συμβούλιο για στήριξη της κοινωνίας

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παροχή ακόμη μισού δισεκατομμυρίου ευρώ για τη στήριξη της κοινωνίας προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας χθες στο υπουργικό συμβούλιο. «Οπως έχουμε εξαγγείλει, συνεχίζουμε να χτίζουμε τα εθνικά μας αναχώματα απέναντι στις ανατιμήσεις του ρεύματος, εξαντλώντας ουσιαστικά τα δημοσιονομικά μας περιθώρια, τα οποία προφανώς και είναι αυξημένα και βελτιωμένα λόγω της καλής απόδοσης της εθνικής οικονομίας», είπε αρχικά, θυμίζοντας πως το φυσικό αέριο είναι δέκα φορές πιο ακριβό από ό,τι ήταν πριν ξεκινήσει αυτή η ενεργειακή κρίση.

«Τον Αύγουστο, όμως, οι λογαριασμοί των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων θα επιδοτηθούν συνολικά από όλους τους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας, με ποσό το οποίο ξεπερνάει το ένα δισεκατομμύριο, αυτό μόνο για έναν μήνα. Και με αυτόν τον τρόπο απορροφάται έως και το 90% των αυξήσεων για τα νοικοκυριά, οριζόντια για όλους», είπε, για να προσθέσει πως το επόμενο διάστημα ακόμη μισό δισ. ευρώ «από τα υπερέσοδα των παραγωγών ρεύματος μεταφέρεται τώρα στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης» και «με τη σειρά του θα επιστραφεί στην κοινωνία για τη στήριξή της». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις τελευταίες αποφάσεις στις Βρυξέλλες οι οποίες, όπως είπε, «ενδεχομένως να μην είναι τόσο τολμηρές όσο απαιτούν οι συνθήκες, αλλά αξίζει να συγκρατήσουμε κάποια στοιχεία». Αυτά είναι η γενική κατεύθυνση να μειωθεί κατά 15% η κατανάλωση φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη και, δεύτερον, η πρόβλεψη εξαιρέσεων που πέτυχε η Ελλάδα, «που εξυπηρετεί την εθνική ενεργειακή μας στρατηγική ως προς τη βάση, ως προς το σημείο αναφοράς από το οποίο θα υπολογίζεται η προσπάθειά μας να μειώσουμε την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15%».

«Ο κ. Ερντογάν να εστιάσει στην οικονομία της χώρας του παρά στην αναβίωση μιας νεοοθωμανικής φαντασίωσης», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στο CNN.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την τοποθέτησή του αναφερόμενος στις πυρκαγιές που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα, σημειώνοντας πως είναι διαφορετικών ειδών. Απαντώντας δε στην κριτική της αντιπολίτευσης, είπε πως φέτος «έχουμε περισσότερους πυροσβέστες, πολύ περισσότερα πτητικά μέσα, εξειδικευμένα σώματα από το εξωτερικό, εξειδικευμένους πυροσβέστες οι οποίοι πια μπαίνουν και προσβάλλουν τη φωτιά μέσα στο δάσος». Ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας όλα τα παραπάνω, επισήμανε πως τα σημειώνει, «όχι προς εφησυχασμό αλλά προς εγρήγορση», συμπληρώνοντας με «αγανάκτηση», όπως είπε, απέναντι σε όλους αυτούς τους «πυροσβέστες της ξαπλώστρας», οι οποίοι ασκούν κριτική από απόσταση και ισχυρίζονται ότι τάχα οι φωτιές σβήνουν μόνες τους, με κάποιον μαγικό τρόπο. Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε με αναφορές στα αποτελέσματα των Πανελλαδικών, που φέτος θα ανακοινωθούν νωρίτερα από ποτέ, αλλά και για την ψηφιακή πολιτική που βελτιώνει διαρκώς τη ζωή των πολιτών.

Η Τουρκία

Το μεσημέρι της Πέμπτης ο κ. Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στο CNN, σχολιάζοντας τη συμπεριφορά της Τουρκίας. «Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι μια νέα πηγή αστάθειας», είπε, προτρέποντας τον κ. Ερντογάν να εστιάσει στην οικονομία της χώρας του «παρά στην αναβίωση μιας νεοοθωμανικής φαντασίωσης». Ο πρωθυπουργός μίλησε για την ενεργειακή κρίση και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει τα νοικοκυριά της χώρας για όσο χρειαστεί, αλλά επίσης επισήμανε ότι υπάρχει ανάγκη για μια ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση που αντιμετωπίζουμε επί του παρόντος. Τέλος, όσον αφορά τα εσωτερικά θέματα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι στην Ελλάδα η κυβέρνηση είναι σταθερή και ότι έχει δεσμευτεί για εκλογές στο τέλος της θητείας της, καθώς αντιστέκεται σε όποιον πειρασμό για πρόωρες εκλογές, αν και βρίσκεται πολύ μπροστά στις δημοσκοπήσεις. «Σε αυτή τη στάση απαντούν θετικά και οι αγορές», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT