«Η ελληνική κυριαρχία είναι αδιαμφισβήτητη»

«Η ελληνική κυριαρχία είναι αδιαμφισβήτητη»

Στο επίκεντρο της συνάντησης Δένδια - Μπέρμποκ αποζημιώσεις και υποβρύχια

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ζήτημα της ανοιχτής για την Ελλάδα εκκρεμότητας των γερμανικών αποζημιώσεων αλλά και την πώληση υποβρυχίων αναερόβιας πρόωσης τύπου 214 προς την Τουρκία έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με την ομόλογό του της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αθήνα, ενώ χθες βράδυ συνέχισε την περιοδεία της προς την Τουρκία. Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συζήτησε με την κ. Μπέρμποκ για σειρά ζητημάτων, διεμήνυσε ότι ούτε η Ελλάδα ούτε η Ε.Ε. είναι δυνατόν να αποδεχθούν τις τουρκικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις κυριαρχίας. Τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Δένδιας αργότερα αναφέρθηκαν στην επί της αρχής στάση της Ελλάδας έναντι του αναθεωρητισμού, εξηγώντας τη στάση της Ελλάδας στην Ουκρανία, αλλά και για ποιο λόγο δεν θα πρέπει να αφεθεί η Τουρκία να οδηγήσει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο σε παρόμοιες ατραπούς.

Συγκεκριμένα, επί του ζητήματος των υποβρυχίων τύπου 214 γερμανικής τεχνολογίας, τα οποία ναυπηγούνται στην Κωνσταντινούπολη τα τελευταία χρόνια, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι πρόκειται για οπλικά συστήματα τα οποία «κινδυνεύουν να αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο και να αλλάξουν αυτή την ισορροπία υπέρ μιας χώρας που αν και είναι μέλος του ΝΑΤΟ έχει εκδώσει απειλή πολέμου, casus belli, εναντίον της Ελλάδας, εναντίον της πατρίδας μου». Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε μάλιστα ότι η Τουρκία «παραβιάζει την κυριαρχία μας, παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματά μας, και όχι μόνο την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος αλλά και άλλων κρατών, μια χώρα η οποία κατέχει παράνομα έδαφος κράτους-μέλους της Ε.Ε., της Κυπριακής Δημοκρατίας, μια χώρα που κονιορτοποιεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών, τα δικαιώματα του Τύπου». Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο υποβρύχιο τύπου 214 (κλάση «Reis») για το τουρκικό ναυτικό έχει αναγγελθεί ότι θα είναι έτοιμο –με καθυστέρηση– εντός του έτους, ώστε το 2023 να μπορεί να ενταχθεί στον τουρκικό στόλο, ενώ ακόμα πέντε θα παραδοθούν μέχρι και το 2027. Αν η γερμανική κυβέρνηση είχε αναλάβει δράση ήδη από το 2019, εκτιμάται ότι η ολοκλήρωση αυτών των υποβρυχίων θα ήταν πολύ δύσκολα υλοποιήσιμη κατά τρόπο επιχειρησιακά αποτελεσματικό. Από τη γερμανική κυβέρνηση ισχυρίζονται ότι πρόκειται για συμβόλαιο που συνετάχθη προ 15ετίας, γι’ αυτό και δεν μπορεί να ανακληθεί. Αλλωστε, η κ. Μπέρμποκ δεν αναφέρθηκε καθόλου χθες στο συγκεκριμένο θέμα.

Αποζημιώσεις

Κοινά μηνύματα Αθήνας και Βερολίνου προς την Αγκυρα – Ενοχλημένη αντίδραση με αιχμές για τη Γερμανία από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.

Αντιθέτως, η κ. Μπέρμποκ έκανε μια διφορούμενη δήλωση για το θέμα των αποζημιώσεων, λέγοντας ότι «σε αντίθεση με τη Γερμανία η ελληνική κυβέρνηση δεν θεωρεί λήξαν το νομικό αυτό θέμα και μάλιστα αναφέρθηκε στο ότι η βάση της καλής φιλίας είναι η ειλικρινής συζήτηση. Δηλαδή η καλή συζήτηση κάνει τους καλούς φίλους. Και θεωρώ ότι έχουμε μια καλή συζήτηση, μια καλή βάση πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε περισσότερο».

Η κ. Μπέρμποκ ως στέλεχος των Πρασίνων, που αποτελούν το κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας το οποίο κρατάει την πιο αυστηρά επικριτική στάση έναντι των επιλογών της τουρκικής κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια, ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου είναι αδιαμφισβήτητη και διαβεβαίωσε δημόσια ότι θα μεταφέρει τα ίδια και στην Τουρκία. «Οι διαφωνίες μεταξύ εταίρων στο ΝΑΤΟ πρέπει να επιλύονται μέσω της συζήτησης». Ως απολύτως σαφές η κ. Μπέρμποκ κατέστησε ότι «τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό». Η τοποθέτησή της αυτή προκάλεσε εκνευρισμό στην Αγκυρα και την αντίδραση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δήλωσε ότι «από τη Γερμανία ζητάμε να διατηρήσει ισορροπημένη στάση στα ζητήματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό το θεωρούμε σημαντικό. Οι τρίτες χώρες και η Γερμανία δεν πρέπει να γίνουν εργαλεία της προπαγάνδας και της προβοκάτσιας, κυρίως της προπαγάνδας της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι τον τελευταίο καιρό έχει χαθεί η ισορροπημένη στάση που τηρούσε στο παρελθόν η Γερμανία.

Η κ. Μπέρμποκ –μετά βέβαια την ηχηρή άρνησή της να επισκεφθεί το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος– κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους στο ζήτημα του προσφυγικού. «Εμείς, οι χώρες που δεν βρισκόμαστε στα εξωτερικά σύνορα, θα πρέπει να μεριμνήσουμε για την ασφάλεια των ανθρώπων, να μην υπάρχουν παραβιάσεις στα σύνορα, σε αυτά εγώ συγκαταλέγω και τα παράνομα push backs, όπως επίσης και να λειτουργεί η διάσωση στη θάλασσα, κάτι το οποίο είναι επίσης ένα ευρωπαϊκό καθήκον», είπε μεταξύ άλλων για το θέμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT