Κυβέρνηση – Ενεργειακή κρίση: Θωράκιση ενόψει του χειμώνα

Κυβέρνηση – Ενεργειακή κρίση: Θωράκιση ενόψει του χειμώνα

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για προστασία της κοινωνίας από την ενεργειακή κρίση

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την επισήμανση ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί «σοβαρότατα προβλήματα», που θα αφορούν «τόσο την επάρκεια όσο και τις τιμές στην ενέργεια» και τα οποία «θα δοκιμάσουν τις αντοχές μας και την αντοχή των ευρωπαϊκών κοινωνιών», μην αφήνοντας «καμία χώρα ανέγγιχτη», η ελληνική κυβέρνηση χθες, διά του εκπροσώπου της Γ. Οικονόμου, αφενός επιβεβαίωσε τον προβληματισμό της Αθήνας για τις δρομολογηθείσες εξελίξεις και αφετέρου παρουσίασε τον σχεδιασμό και τις προθέσεις της με στόχο την προστασία της ελληνικής κοινωνίας από τις επιπτώσεις της κρίσης.

«Εχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο χειμώνα. Εχουμε μπροστά μας αχαρτογράφητα νερά και σε ό,τι αφορά τις τιμές αλλά και σε ό,τι αφορά την επάρκεια, και γι’ αυτό οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου, υπενθυμίζοντας κατ’ αρχάς τις πρωθυπουργικές κινήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο: «Ο κ. Μητσοτάκης εξακολουθεί να επιμένει στην ανάγκη δραστικών ευρωπαϊκών αποφάσεων έγκαιρα. Ιδίως μάλιστα στην επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή αερίου και στην απεξάρτηση της τιμής του από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Παράλληλα, με επιστολή του στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει προτείνει έναν πανευρωπαϊκό μηχανισμό μέσω του οποίου θα αποζημιώνονται οι βιομηχανικοί καταναλωτές για τη μείωση στη χρήση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας για τον ερχόμενο χειμώνα».

Ταυτόχρονα επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση «χτίζει εθνικές πολιτικές για τη θωράκιση της κοινωνίας αλλά και των επιχειρήσεων απέναντι στις απειλές». Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε μέτρα όπως «η δημιουργία νέου πρωτοποριακού μηχανισμού μέσω του οποίου δεσμεύονται τα υπερέσοδα των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προς όφελος των πολιτών», καθώς και στο Fuel Pass 2, την αυξημένη επιδότηση για βενζίνη για το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου. «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα μέτρα αυτά δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να απορροφήσουν το σύνολο των ανατιμήσεων που προκαλεί η παγκόσμια ενεργειακή κρίση», συνέχισε ο κ. Οικονόμου, για να συμπληρώσει: «Δεσμευόμαστε να εξαντλούμε κάθε διαθέσιμο ευρώ, κάθε καινούργια δυνατότητα για τη στήριξη της κοινωνίας και να βρίσκουμε συνεχώς νέες πηγές χρηματοδότησης του προγράμματος στήριξης των πολιτών». Ερωτηθείς εάν μεταξύ των μέτρων που εξετάζει η κυβέρνηση είναι και εκείνο των υποχρεωτικών διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και σε νοικοκυριά, απάντησε: «Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο αυτή τη στιγμή. Επεξεργαζόμαστε όλες τις εναλλακτικές που έχουμε, ακόμα και στα πιο ακραία και πιο δύσκολα σενάρια, για να μη φτάσουμε εκεί».

«Δεσμευόμαστε να βρίσκουμε συνεχώς νέες πηγές χρηματοδότησης του προγράμματος στήριξης των πολιτών», ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Το τουρκικό γεωτρύπανο

Παράλληλα, και όσον αφορά το ζήτημα της εξόδου τουρκικού γεωτρύπανου στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που επιβάλλεται, για να έχουμε σταθερότητα, για να μην έχουμε εντάσεις, για να έχουμε ειρήνη και βέβαια ανυποχώρητα σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, ο κ. Οικονόμου μεταξύ άλλων επανέλαβε πως «δεν έχει ελληνική διάσταση. Είναι κάτι που έχει ευρωπαϊκή, μην πω παγκόσμια διάσταση», είπε, «και είναι μια απειλή με την οποία είμαστε αντιμέτωποι και πρέπει να δούμε πώς θα την αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά και αποτελεσματικά». Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε και ονομαστικά σε υποθέσεις υποκλοπών εις βάρος ευρωβουλευτών και άλλων χωρών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT