Γρηγόρης Δημητριάδης: Παρεμβατικός και παράτολμος

Γρηγόρης Δημητριάδης: Παρεμβατικός και παράτολμος

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε την Παρασκευή το πρωί η παραίτηση του τέως πλέον γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη.

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε την Παρασκευή το πρωί η παραίτηση του τέως πλέον γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη. Οι παροικούντες την κυβέρνηση Μητσοτάκη γνωρίζουν πολύ καλά τον κεντρικό ρόλο που είχε ο Δημητριάδης στην καθημερινή διαχείριση του κυβερνητικού έργου και πόσο παρεμβατικός ήταν ο ρόλος του σε όλα τα πεδία της κυβερνητικής δράσης – με προεξάρχοντα τον τομέα της ασφάλειας, τη διεύθυνση του οποίου ο παραιτηθείς γραμματέας είχε αναλάβει με ιδιαίτερο προσωπικό ζήλο.

Στελέχη πλησίον του πρωθυπουργού χαρακτηρίζουν τον κ. Δημητριάδη «πολυεργαλείο», καθώς σε αντίθεση με άλλα στελέχη τεχνοκρατικού προφίλ που είναι κοντά στον πρωθυπουργό, ο τέως γ.γ. και ανιψιός του πρωθυπουργού διαθέτει ένστικτο «πολιτικού ζώου», αφού και ο ίδιος είναι γόνος πολιτικής οικογενείας. Αυτό, λένε οι ίδιες πηγές, του έδινε τη δυνατότητα να παίρνει πολύ γρήγορα αποφάσεις, που όμως αρκετές φορές αποδεικνύονταν παράτολμες. Χάρη σε αυτά τα χαρακτηριστικά του, και στη σχέση εμπιστοσύνης που είχε λόγω δεσμού αίματος με τον πρωθυπουργό, ο Δημητριάδης είχε φτάσει να είναι ο πιο στενός συνομιλητής του. Και τα 3,5 χρόνια που έμεινε στη θέση του στο Μαξίμου αποτέλεσε σημείο αναφοράς για πολλούς υπουργούς, αλλά και για πολλά μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας. Δεν απέφυγε ωστόσο τις συγκρούσεις, ορισμένες εκ των οποίων εξελίχθηκαν σε βεντέτες που αποτυπώθηκαν και σε αλλαγές στη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η παραίτησή του από τη θέση του γενικού γραμματέα ερμηνεύεται ως απόδειξη ότι για τον κ. Μητσοτάκη «δεν υπάρχουν εξαρτήσεις από πρόσωπα· ισχύει», σύμφωνα με την εκτίμηση κυβερνητικού στελέχους, «100% το ουδείς αναντικατάστατος». Oπως ανέφεραν άλλες πηγές, η παραίτηση του κ. Δημητριάδη ήταν αναπόφευκτη, καθώς «μέσα σε ένα κλίμα τοξικότητας, τα πράγματα θα ήταν εξαιρετικά δυσλειτουργικά και για την κυβέρνηση και για τον ίδιο τον κ. Δημητριάδη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT