«Εκτός ελληνικής επικράτειας η νησίδα στον Εβρο»

«Εκτός ελληνικής επικράτειας η νησίδα στον Εβρο»

Τι ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη – Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εργαλειοποίηση των νησίδων στον Εβρο, που επιχειρεί η Aγκυρα λόγω ύπαρξης του φράχτη, έχει προκαλέσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση, με την ελληνική κυβέρνηση να ερευνά την υπόθεση. Ο Νότης Μηταράκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την τουρκική πρακτική να αφήνονται άνθρωποι στη μέση του ποταμού, εξήγησε πως οι πρόσφυγες «μεταφέρθηκαν με λεωφορεία από τις τουρκικές αρχές, τους έβαλαν σε δομή φιλοξενίας στην όχθη του ποταμού Εβρου από την τουρκική πλευρά, και οι Τούρκοι αυτή τη συγκεκριμένη ομάδα τρεις φορές τη μετακίνησαν σε διάφορα σημεία εισόδου, μέχρι να καταφέρουν να βρουν το κενό για να μπορέσουν να μπουν σε ελληνικό έδαφος».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ζητεί διευκρινίσεις για το καθεστώς κυριαρχίας της νησίδας όπου διαδραματίστηκε το περιστατικό. Δεδομένου ότι φέρεται να είναι εγγεγραμμένη στο Εθνικό Κτηματολόγιο ως ιδιοκτησία του ελληνικού Δημοσίου, περιμένουν απαντήσεις: «Η εγγραφή της νησίδας στο Ελληνικό Κτηματολόγιο είναι σε αντίθεση με τα στοιχεία της Γεωγραφικής Υπηρεσίας του Στρατού;». Αν υπάρχει σχετικό έγγραφο στο οποίο βεβαιώνεται ότι ανήκει σε τουρκικό έδαφος, ζητεί να προσκομισθεί στη Βουλή.

Επίσης συμπληρώνουν: «Εντέλει, θεωρεί η κυβέρνηση ότι είναι ελληνικό έδαφος η εν λόγω νησίδα, στην έκταση που καταγράφεται στο Κτηματολόγιο και σκοπεύει να εξασφαλίσει την κυριαρχία μας σε αυτήν, ή θα ζητήσει τροποποίηση του Κτηματολογίου;». Στον κοινοβουλευτικό έλεγχο για απαντήσεις επιθυμεί να φέρει το θέμα του Εβρου και το ΠΑΣΟΚ. Από τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν παράλληλα πως, με εντολή του Αλέξη Τσίπρα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Χρήστος Σπίρτζης από το Σάββατο είχαν συνομιλήσει με τον Νίκο Δένδια και τον Τάκη Θεοδωρικάκο προκειμένου να ενημερωθούν. Επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες είχε πραγματοποιήσει και η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη. Κατηγορούν την κυβέρνηση για fake news, αφού, όπως υποστηρίζουν, ακολούθησε η «αιφνίδια ανακάλυψη των ανθρώπων αυτών».

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος, απαντώντας στην αξιωματική αντιπολίτευση, επισήμανε ότι οι συντεταγμένες που δόθηκαν από τρίτους σε νησίδα στον Εβρο είναι έξω από την ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με επίσημη γνωμάτευση της Γεωγραφικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Στρατού, και γι’ αυτό δεν μπορούσε να επιχειρήσει εκεί η Ελληνική Αστυνομία. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη συμπλήρωσε πως «όταν οι παράτυποι μετανάστες βρέθηκαν σε ελληνικό έδαφος διασώθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία και πλέον ακολουθούνται όλες οι προβλεπόμενες από τους νόμους μας και το διεθνές δίκαιο διαδικασίες. Αυτή είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα, όσο και αν ο κ. Τσίπρας αρνείται να την αναγνωρίσει. Αν ο κ. Τσίπρας θέλει να ανοίξουμε τα σύνορα της Ελλάδας και να μπαίνει ελεύθερα χωρίς έλεγχο οποιοσδήποτε, όπως επί των ημερών του, ας το πει ευθέως».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT