Παρακολουθήσεις: Η επιστολή Μετσόλα και οι διαφορετικές αναγνώσεις της

Παρακολουθήσεις: Η επιστολή Μετσόλα και οι διαφορετικές αναγνώσεις της

Η απαντητική επιστολή της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, στον Δημήτρη Παπαδημούλη προκάλεσε νέα σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απαντητική επιστολή της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, στον Δημήτρη Παπαδημούλη προκάλεσε νέα σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ. Στην αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνουν ευχαριστημένοι από το γεγονός ότι το θέμα των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ παίρνει και ευρωπαϊκή διάσταση. Τονίζουν ότι η κ. Μετσόλα αναφέρει ότι παραβιάσεις των αρχών και αξιών που αποτελούν τη βάση του δημοκρατικού μας συστήματος δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της για την παράνομη παρακολούθηση δημοσιογράφων, πολιτικών και άλλων πολιτών. Παράλληλα, όπως σημειώνουν από την Κουμουνδούρου, «προανήγγειλε πρωτοβουλίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση της δράσης του παράνομου λογισμικού Predator, το οποίο ο κ. Μητσοτάκης δεν τολμά καν να προφέρει. Η παρέμβαση Μετσόλα έρχεται να προστεθεί στα δεκάδες δημοσιεύματα των κορυφαίων μέσων ενημέρωσης του πλανήτη που μιλούν ανοιχτά για ελληνικό Γουότεργκεϊτ».

Για αποσπασματική χρήση της απάντησης της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε σημείο που να διαστρεβλώνουν το περιεχόμενό της, έκανε λόγο η Ν.Δ., απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ. Από την κυβερνητική παράταξη τονίζουν ότι στην επιστολή της η κ. Μετσόλα αναφέρει σαφώς: «Χαιρετίζω το γεγονός ότι, εκτός από τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, το ελληνικό Κοινοβούλιο ερευνά και τις πρόσφατες αποκαλύψεις». Επίσης, σημειώνουν από την οδό Πειραιώς ότι μιλάει για το πανευρωπαϊκό πρόβλημα των παράνομων παρακολουθήσεων πολιτικών, δημοσιογράφων και πολιτών και για την ανάγκη λήψης μέτρων σε επίπεδο Ε.Ε. Αναφέρεται, μάλιστα, συγκεκριμένα στο σύστημα Pegasus, το οποίο χρησιμοποιείται σε διάφορες χώρες.

Για διαστρέβλωση του περιεχομένου της τοποθέτησης της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τον ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο η Ν.Δ.

Στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν τον πρωθυπουργό πως παίζει για το συγκεκριμένο θέμα –που είναι κορυφαίο ζήτημα δημοκρατίας– «καθυστερήσεις» και ότι «στη Βουλή θα έρθει απολογούμενος να δώσει απαντήσεις». Με αφορμή την επιστολή της Ρομπέρτα Μετσόλα, από τη Ν.Δ. επισημαίνουν πως «ο ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθειά του να βρει αντιπολιτευτικό αφήγημα χρησιμοποιεί τα πάντα, χωρίς απολύτως κανέναν ενδοιασμό. Και προσαρμόζει στα αντιπολιτευτικά του μέτρα ακόμη και την επιστολή της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». «Η επιστολή έχει δημοσιευθεί μεταφρασμένη, δεν υπάρχει καμία διαστρέβλωση», απαντούν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είχε ζητήσει να πραγματοποιηθεί συζήτηση στην πρώτη συνεδρίαση που θα γίνει στο Στρασβούργο τον Σεπτέμβριο για το θέμα των παρακολουθήσεων. Η Ρομπέρτα Μετσόλα στην επιστολή της σημείωσε πως θα ενημερώσει τη Διάσκεψη των Προέδρων, η οποία θα αποφασίσει εάν το θέμα θα συζητηθεί ή όχι στην Ολομέλεια. Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν στην «Κ» πως «η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την επιστολή της ανέδειξε τα άμεσα αντανακλαστικά της Ελλάδας για τη συζήτηση του θέματος στη Βουλή».

Σχετικά με την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, που ετοιμάζει να καταθέσει το ΠΑΣΟΚ, ο Δημήτρης Μάντζος δήλωσε στο Mega ότι «το κόμμα θα κινηθεί θεσμικά, προτάσσοντας το αίτημα για σύσταση και συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση ευθυνών και των πραγματικών περιστατικών που άπτονται της υπόθεσης του Νίκου Ανδρουλάκη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT