Σχέδιο δράσης για τον παρόντα και για τον απόντα αντίπαλο

Σχέδιο δράσης για τον παρόντα και για τον απόντα αντίπαλο

Ποια πυρά ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του πρωθυπουργού και πώς σκοπεύει να πολιτευθεί απέναντι στον Ανδρουλάκη

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συνθήκη για να μπει «με το δεξί» ο ΣΥΡΙΖΑ στη φθινοπωρινή προεκλογική μάχη είναι μία: οι πρώτες δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου να δείξουν σημαντική μείωση της ψαλίδας με τη Ν.Δ. Η συζήτηση στη Βουλή μέσα στην εβδομάδα είναι το πρώτο στοίχημα που θέλει να κερδίσει ο Αλέξης Τσίπρας. Στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι πεπεισμένοι πως οι εξελίξεις αναδιαμορφώνουν το πολιτικό σκηνικό. Στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι η υπόθεση των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ αποτελεί τομή και το σημείο χωρίς επιστροφή για τη φθορά της κυβέρνησης μετά από τρία χρόνια υπεροχής.

Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ έχει αναπροσαρμοστεί, με την εκλογική ετοιμότητα να παραμένει. Με φόντο τη σύγκρουση στην ολομέλεια, οι επισυνδέσεις βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας, ωστόσο στην πορεία με τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής αναμένεται και αυτό το θέμα να μπει σε μια ευθεία αντιπολιτευτική γραμμή με την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση, την πανδημία, το μεταναστευτικό και τα ελληνοτουρκικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι στιγμής προσανατολίζεται να στηρίξει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Οι συνεδριάσεις των οργάνων που θα ακολουθήσουν και οι εξελίξεις θα καθορίσουν την τελική γραμμή. Για την προ ημερησίας συζήτηση η προσοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επικεντρωθεί σε τρία σημεία:

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να αναδείξει πως τα ερωτήματα που προκύπτουν από την υπόθεση των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ είναι αμείλικτα και απαιτούν απαντήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

– Πόσοι άλλοι Eλληνες πολιτικοί, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες παρακολουθούνται;

– Ισχύει ότι η ΕΥΠ έχει νοικιάσει το Predator;

– Είναι σύμπτωση ότι τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη τους παρακολουθούσε η ΕΥΠ και το Predator, όπως αναφέρουν, με «δόλωμα» μάλιστα για την παγίδευση των συσκευών τον ίδιο σύνδεσμο;

– Ποιος είναι ο ιδιώτης που ήθελε να παρακολουθεί έναν ευρωβουλευτή και υποψήφιο για την αρχηγία ενός κόμματος, αλλά και έναν οικονομικό συντάκτη;

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως δεν μπορεί να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ Χαρ. Τρικούπη και Μαξίμου.

– Οι επιχειρηματικές συναλλαγές του παραιτηθέντα Γρηγόρη Δημητριάδη, πρώην γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού και ανιψιού του, συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τις εταιρείες που εμπορεύονται το παράνομο λογισμικό Predator;

– Γιατί άλλαξε ο νόμος μόλις κέρδισε τις εκλογές η Ν.Δ., ώστε να μπορέσει να γίνει διοικητής της ΕΥΠ ο κ. Κοντολέων;

– Γιατί άλλαξε επίσης ο νόμος και οι πολίτες χάνουν το δικαίωμα να ενημερωθούν, αν είχαν τεθεί σε καθεστώς παρακολούθησης και μάλιστα αναδρομικά; Η κυβέρνηση έχει απορρίψει δύο φορές σχετική τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση των ανεξέλεγκτων παρακολουθήσεων και συνεχίζει να μην την κάνει δεκτή.

Η σχέση με το ΠΑΣΟΚ

Η ιδιαιτερότητα της επερχόμενης συνεδρίασης είναι πως θα γίνει μια συζήτηση που θα αφορά τον Νίκο Ανδρουλάκη, χωρίς ο ίδιος να είναι παρών. Είναι κάτι που το ήξεραν καλά στην Κουμουνδούρου, όταν ζητούσαν να πραγματοποιηθεί η προ ημερησίας συζήτηση. Hθελαν να βάλουν το ΠΑΣΟΚ σε θέση «κομπάρσου» σε μια υπόθεση που τους αφορά άμεσα; Το σίγουρο είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανέναν λόγο αυτή τη στιγμή να παρέμβει στην κρίση που περνούν οι σχέσεις του Μαξίμου με τη Χαριλάου Τρικούπη. Είναι ικανοποιημένοι από το ρήγμα που έχει προκληθεί, εκτιμώντας πως δεν μπορεί να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κομμάτων.

Oσον αφορά τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, κορυφαία στελέχη με τα οποία συνομίλησε η «Κ», θεωρούν πως η κόντρα που υπάρχει μεταξύ Τσίπρα και Ανδρουλάκη δεν είναι το μεγάλο εμπόδιο για την υλοποίηση της προοδευτικής διακυβέρνησης όσο είναι η δεξιά πτέρυγα του κινήματος. Εκτιμούν, μάλιστα πως αρκετοί από τους «22» θα δυσαρεστηθούν από την αναμενόμενη μονομέτωπη επίθεση του Μιχάλη Κατρίνη στον πρωθυπουργό στην ολομέλεια. Ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει στη Βουλή για το μεγαλύτερο σκάνδαλο δημοκρατίας από την εποχή της μεταπολίτευσης και μετά. Και η δημιουργία ενός κοινού αντιπολιτευτικού μετώπου των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στη Ν.Δ. επιθυμούν να ξεκινήσει και επίσημα αυτή την εβδομάδα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη σκληρή κριτική που θα ασκήσει στον πρωθυπουργό επιθυμεί να δείξει ότι είναι ο φυσικός ηγέτης αυτής της κίνησης, που μπορεί να οδηγήσει πιο γρήγορα τη χώρα σε εκλογές, παρά τις διαβεβαιώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Παράπλευρο κέρδος είναι και η ενοποίηση των γραμμών μέσα στο κόμμα. Πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως οι «85» του ΣΥΡΙΖΑ που θα βρεθούν στην ολομέλεια θα μετρήσουν μία προς μία τυχόν απουσίες από τα έδρανα της δεξιάς πτέρυγας. Είναι ένας από τους λόγους, άλλωστε, που ζητήθηκε να γίνει η συγκεκριμένη συζήτηση, εκτιμώντας πως σε αυτόν τον αγώνα η κοινοβουλευτική ομάδα της πλειοψηφίας δεν είναι αρραγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT