Τρεις εισαγγελικές έρευνες για τις παρακολουθήσεις

Τρεις εισαγγελικές έρευνες για τις παρακολουθήσεις

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εισαγγελικές έρευνες για τις καταγγελίες περί παρακολουθήσεων, καθώς ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος διενεργεί έρευνα για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων, ενώ δύο εισαγγελείς ερευνούν την ουσία των καταγγελιών που έχουν υποβληθεί από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εισαγγελικές έρευνες για τις καταγγελίες περί παρακολουθήσεων, καθώς ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος διενεργεί έρευνα για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων, ενώ δύο εισαγγελείς ερευνούν την ουσία των καταγγελιών που έχουν υποβληθεί από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη και τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη. Οι έρευνες του κ. Ντογιάκου εστιάζουν στο πώς διέρρευσαν απόρρητες πληροφορίες για παρακολουθήσεις προσώπων από την ΕΥΠ με εισαγγελική έγκριση, ενώ ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αντώνιος Ελευθεριάνος ερευνά ο ίδιος τις καταγγελίες Κουκάκη και λοιπών δημοσιογράφων. Ξεχωριστή είναι η έρευνα για τις καταγγελίες του Νίκου Ανδρουλάκη, που έχουν προσλάβει και πολιτικές διαστάσεις, η οποία διενεργείται από τον εισαγγελέα Κωνσταντίνο Σπυρόπουλο.

Οι έρευνες για την ουσία των καταγγελιών περί παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη έχουν ξεκινήσει από τις 13 Απριλίου, όταν αυτεπάγγελτα παρενέβη η προϊσταμένη της Εισαγγελίας της Αθήνας, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, έπειτα από σχετική εντολή του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειου Πλιώτα. Σχετικά με τις έρευνες των δύο εισαγγελέων για τις καταγγελίες περί παρακολουθήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται τις προσεχείς ημέρες –και πάντως προς το τέλος του μήνα– να κληθεί σε εξέταση και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης ήδη έχει εξεταστεί δύο φορές.

Η έρευνα του κ. Ντογιάκου εστιάζει στο πώς διέρρευσαν απόρρητες πληροφορίες για παρακολουθήσεις προσώπων από την ΕΥΠ με εισαγγελική έγκριση.

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί από εισαγγελικής πλευράς αν θα καταστεί νομικά δυνατόν να κληθούν σε κατάθεση, στο πλαίσιο των ερευνών, ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής για τη Διασφάλιση του Απόρρητου των Επικοινωνιών, (ΑΔΑΕ), επίτιμος αντιπρόεδρος του ΣτΕ Χρήστος Ράμμος και ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων. Η κλήση τους σε κατάθεση ενώπιον των εισαγγελικών αρχών δεν έχει ξεκαθαριστεί αν μπορεί να γίνει, ή αν μόνον έγγραφα μπορούν να προσκομίσουν ή ό,τι άλλο τους ζητηθεί.

Παράλληλα, κρίσιμο για την πρόοδο των ερευνών που διενεργούνται με προσεκτικό τρόπο, λόγω της φύσεως του θέματος και του απορρήτου των στοιχείων που συνθέτουν τη δράση της ΕΥΠ, θα είναι τι θα γίνει γνωστό και από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες που έχουν ήδη προσδιοριστεί και δρομολογηθεί εντός της εβδομάδας. Πάντως, από ανώτατες εισαγγελικές πηγές έγινε γνωστό ότι η Εισαγγελία είναι έτοιμη να κινηθεί σε περίπτωση που στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών διαδικασιών αποκαλυφθούν απόρρητα έγγραφα που άπτονται θεμάτων παρακολούθησης προσώπων για λόγους εθνικής ασφαλείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT