Θεωρείο: Επιτελικό κράτος και σενάρια

Θεωρείο: Επιτελικό κράτος και σενάρια

Πολλές και διάφορες είναι οι εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός. Τις προάλλες σας έγραφα για τις εκλογές, τις οποίες ωστόσο δεν φαίνεται να σκέπτεται καθώς επιμένει στη λογική της εξάντλησης της τετραετίας

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλές και διάφορες είναι οι εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός. Τις προάλλες σας έγραφα για τις εκλογές, τις οποίες ωστόσο δεν φαίνεται να σκέπτεται καθώς επιμένει στη λογική της εξάντλησης της τετραετίας. Υπάρχουν όμως και άλλες εισηγήσεις που είναι πιο «εύκολες», όπως να υπάρξει το επόμενο διάστημα ένας «ανασχηματισμός» στο Μαξίμου με την προσθήκη προσώπων που θα βοηθήσουν και τον Γιάννη Μπρατάκο, ο οποίος μετά την ανάληψη των καθηκόντων του θα έχει πραγματικά ένα πολύ δύσκολο έργο. Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για προσθήκη κάποιων πρωτοκλασάτων στελεχών στο Μαξίμου που θα μπορούν να δώσουν πολιτικές λύσεις, ένα κομμάτι που αυτή τη στιγμή φαίνεται πως υπάρχει «τρύπα».

Επιτροπές υπουργών

Ενα έτερο ενδιαφέρον σενάριο είναι η δημιουργία «επιτροπών» από υπουργούς που θα έχουν την ευθύνη για συγκεκριμένα θέματα. Οι επιτροπές αφενός θα εποπτεύουν ζητήματα, θα προσφέρουν πολιτική τεχνογνωσία και τέλος θα «αποσυμφορήσουν» το επιτελικό κράτος, το οποίο έχει προσφέρει πολλά σε δύσκολες κρίσεις, κρίνεται όμως πως χρειάζεται στήριξη ώστε να συνεχίσει να επιτελεί με επιτυχία το έργο του.

Αλλαγή στρατηγικής

Αλλαγή στάσης έναντι της κριτικής ευρωπαϊκών μέσων επιχειρεί ήδη από χθες η κυβέρνηση. Ο Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου επιχείρησε να μαζέψει την αστοχία με τη δημοσιογράφο του Politico, που έφερε την απάντηση του Μέσου, λέγοντας πως η αναφορά «ελέχθη καθ’ υπερβολήν και θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί». Οι αναφορές τόσο στη δημοσιογράφο του Politico, όσο και σε εκείνον των NYT που είχε προηγηθεί, έφεραν τα αντίθετα αποτελέσματα και η αλλαγή πλεύσης κρίθηκε κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη.

Επιστροφή

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης τις τελευταίες μέρες έχει επανέλθει στα τηλεοπτικά πάνελ με μπαράζ εμφανίσεων, υποστηρίζοντας την κυβέρνηση στο πολύ δύσκολο θέμα των παρακολουθήσεων. Οι εμφανίσεις δεν είναι τυχαίες και έχουν τις «ευλογίες» του Μαξίμου, καθώς κρίθηκε πως ο Κυρανάκης έχει δύο στοιχεία: αφενός το προηγούμενο διάστημα είχε αποτραβηχθεί από τα μίντια, συνεπώς δεν είναι καμένος στην προβολή, αφετέρου ο 35χρονος δεν φοβάται την αντιπαράθεση, την οποία ωστόσο κρατάει εντός πλαισίου και δεν ξεφεύγει.

Κυματοθραύστης

Το ότι έχει κάνει λάθη –και ποιος δεν κάνει– είναι δεδομένο. Την ίδια ώρα όμως ο Γιώργος Γεραπετρίτης σε κάθε κρίση είναι ο πρώτος που βγαίνει μπροστά και υπερασπίζεται την κυβέρνηση. Το ίδιο κάνει και τώρα στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, λειτουργώντας πολλές φορές ως ο πρώτος κυματοθραύστης για τον Μητσοτάκη. Και αυτό ο πρωθυπουργός το εκτιμά.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT