«Παίρνω την πολιτική ευθύνη για εκλογές στο τέλος της 4ετίας»

«Παίρνω την πολιτική ευθύνη για εκλογές στο τέλος της 4ετίας»

«Ως πρωθυπουργός, δεν θα κρύψω τη μεγάλη εικόνα πίσω από τη μικρή. Ούτε θα επιτρέψω η δημόσια ζωή να μείνει αιχμάλωτη σε μια εσωστρεφή επικαιρότητα, σε μια μακρά τοξική προεκλογική περίοδο, για την οποία, εξάλλου, έχω προειδοποιήσει εδώ και καιρό», είπε σε μια αποστροφή της ομιλίας του χθες στο εθνικό Κοινοβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ως πρωθυπουργός, δεν θα κρύψω τη μεγάλη εικόνα πίσω από τη μικρή. Ούτε θα επιτρέψω η δημόσια ζωή να μείνει αιχμάλωτη σε μια εσωστρεφή επικαιρότητα, σε μια μακρά τοξική προεκλογική περίοδο, για την οποία, εξάλλου, έχω προειδοποιήσει εδώ και καιρό», είπε σε μια αποστροφή της ομιλίας του χθες στο εθνικό Κοινοβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναφέροντας εμμέσως πλην σαφώς τα όσα είχε πει πριν από κάποιους μήνες. Η «τοξικότητα» υπήρχε και στην αρχή της ομιλίας του, όταν είπε πως «παρά την τοξικότητα μπορούμε να πετύχουμε συγκλίσεις», κάτι που πάντως δεν κατέστη δυνατόν κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, που κινήθηκε σε πολύ υψηλούς τόνους. Ο πρωθυπουργός, πάντως, στο κλείσιμο της ομιλίας του ήταν σαφής και μαζί έκλεισε και τα σενάρια πρόωρων εκλογών, λέγοντας πως «δεν θα εκχωρήσω αυτή την ευθύνη που μου ανέθεσε ο ελληνικός λαός» και «στο τέλος της τετραετίας θα έρθουμε να αναμετρηθούμε και ο κυρίαρχος ελληνικός λαός θα αποφασίσει ποιος επιθυμεί να τον κυβερνήσει την επόμενη τετραετία». Ο κ. Μητσοτάκης ήταν αιχμηρός λέγοντας πως η αντιπολίτευση ζητάει εκλογές «σε αυτό το περιβάλλον αστάθειας» μη λογαριάζοντας πως η χώρα θα μπει «σε μια δίμηνη ή τρίμηνη περιπέτεια», επικαλούμενος και την περίπτωση της Ιταλίας που «είναι αντικείμενο επίθεσης και τα ομόλογά της πιέζονται». Μάλιστα κάλεσε τον κ. Τσίπρα να σκεφθεί «τι θα σήμαινε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, παράλυτη, με υπουργούς που δεν γνωρίζουν τα χαρτοφυλάκια να πρέπει να παίρνουν αποφάσεις για τη στήριξη της κοινωνίας».

«Καμία πρωτοβουλία μας δεν πρέπει να υπονομεύσει το σημαντικό εθνικό έργο που επιτελεί η ΕΥΠ», ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως θα πρέπει «να βελτιώσει και όχι να βαλτώσει τη δράση της».

Νωρίτερα, εκφράζοντας τελείως διαφορετική οπτική από την αντιπολίτευση, αναφέρθηκε στο έργο της ΕΥΠ, σηκώνοντας ασπίδα προστασίας στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. «Καμία πρωτοβουλία μας δεν πρέπει να υπονομεύσει το σημαντικό εθνικό έργο που επιτελεί η ΕΥΠ», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως θα πρέπει «να βελτιώσει και όχι να βαλτώσει τη δράση της. Γιατί είναι αυτή που συνέβαλε ώστε να μας βρει έτοιμους η μαζική εισβολή μεταναστών στον Εβρο το 2020».

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε πως η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν νόμιμη, αλλά «πολιτικά λάθος», εξ ου και «ακολούθησαν οι αλλαγές προσώπων στην ΕΥΠ και τη Γ.Γ. του πρωθυπουργού». Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, σημείωσε πως το θέμα των παράνομων παρακολουθήσεων δεν είναι ούτε σημερινό, ούτε απλό, «ούτε ελληνικό», κάτι που το αποδεικνύει «το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συγκρότησε ειδική επιτροπή ελέγχου των επικοινωνιών και σε λίγο θα συνεδριάσει αποκλειστικά για το ζήτημα αυτό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT