«Δώσατε εντολή παρακολούθησης του Ανδρουλάκη»

«Δώσατε εντολή παρακολούθησης του Ανδρουλάκη»

Χρησιμοποιώντας πολύ υψηλούς τόνους και σκληρές εκφράσεις, κάνοντας λόγο για «εγκληματική πράξη» και χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό «κατηγορούμενο», ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να κάνει σαφές προς την κυβερνητική παράταξη ότι η υπόθεση των παρακολουθήσεων, όχι μόνο δεν θα φύγει από την επικαιρότητα, αλλά έχει και άλλες «ουρές»

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρησιμοποιώντας πολύ υψηλούς τόνους και σκληρές εκφράσεις, κάνοντας λόγο για «εγκληματική πράξη» και χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό «κατηγορούμενο», ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να κάνει σαφές προς την κυβερνητική παράταξη ότι η υπόθεση των παρακολουθήσεων, όχι μόνο δεν θα φύγει από την επικαιρότητα, αλλά έχει και άλλες «ουρές». Μίλησε χαρακτηριστικά για νέα «φάμπρικα» που θα ανοίξει με το θέμα των συμβάσεων και των δαπανών της ΕΥΠ. «Τον κ. Ανδρουλάκη, κ. Μητσοτάκη, δεν αποφάσισε ούτε ο ανιψιός σας ούτε ο εκλεκτός σας διοικητής της ΕΥΠ να τον παρακολουθήσει. Εσείς δώσατε την εντολή να τον παρακολουθήσουν», ανέφερε. Θέλοντας να επιχειρηματολογήσει για τη σκοπιμότητα των κινήσεων του πρωθυπουργού συμπλήρωσε πως «θέλατε να ελέγξετε απόλυτα και τις εξελίξεις στο τρίτο κόμμα, ώστε να διασφαλίσετε τις πολιτικές εξελίξεις ενόψει του νέου εκλογικού νόμου, της απλής αναλογικής, που απαιτεί κυβερνήσεις συνεργασίας».

Την πόλωση του κλίματος επιθυμεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθώντας να αποδείξει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρισκόταν σε απόλυτο συντονισμό με τον Γρηγόρη Δημητριάδη. Συνεχίζοντας την προσωπική επίθεση ανέφερε: «Να σας αναγνωρίσουμε μειωμένη δυνατότητα αντίληψης. Γιατί, αυτό επικαλείστε, ότι είστε τόσο ανεύθυνος και τόσο ανεπαρκής, που ακόμη και ο πιο στενός σας συνεργάτης, ακόμη και ο πιο στενός σας συγγενής λειτουργούσαν σε τόσο σοβαρά ζητήματα εν αγνοία σας».

Στην Κουμουνδούρου πιστεύουν πως η «πολιτική μοναξιά» του πρωθυπουργού φάνηκε στη Βουλή, με τα κόμματα του προοδευτικού τόξου να βάλουν εναντίον του. Ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης με τον πιο επιτακτικό τρόπο υποσχόμενος έναν «ανένδοτο θεσμικό αγώνα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας», προβλέποντας πως οι παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη, Κουκάκη είναι οι άκρες ενός μηχανισμού που στήθηκε μεθοδικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας της ΕΥΠ:

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ύψωσε τους τόνους έναντι του πρωθυπουργού, κάνοντας λόγο για «εγκληματική πράξη».

• Αμεση κατάργηση του νόμου με τον οποίο απαγορεύθηκε η γνωστοποίηση της διενέργειας από την ΕΥΠ για λόγους «εθνικής ασφάλειας» άρσης απορρήτου.

• Νομοθετικός ορισμός της έννοιας της «εθνικής ασφάλειας».

• Η έγκριση των παρακολουθήσεων να μη γίνεται από εισαγγελικό λειτουργό και μάλιστα «ενταγμένο» στην ΕΥΠ, αλλά από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς εξοικειωμένους με τον έλεγχο νομιμότητας της διοικητικής δράσης.

• Επιλογή του διοικητή της ΕΥΠ με διαδικασία στην οποία θα συμμετέχει ουσιαστικά η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και η ΑΔΑΕ.

• Εποπτεία της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας επί της ΕΥΠ, χωρίς δυνατότητα να της αντιταχθεί οποιουδήποτε είδους απόρρητο σχετικό με τις δαπάνες και συμβάσεις της.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT