«Να μιλήσουμε θεσμικά, να χυθεί άπλετο φως και να μη δηλητηριαστεί η πολιτική ζωή της χώρας». Αυτό λένε στην «Κ» κυβερνητικές πηγές για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, επιχειρώντας σιγά σιγά να χαρτογραφήσουν την επόμενη μέρα μετά τη συζήτηση στη Βουλή. Η υπόθεση ήδη από χθες, που έλαβε χώρα στην Ολομέλεια η συζήτηση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να διερευνήσει «την υπόθεση παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ», έχει πάρει τον θεσμικό της δρόμο. Στην κυβέρνηση πιστεύουν πως η συζήτηση της περασμένης Παρασκευής έδωσε την ευκαιρία για τα εξής συμπεράσματα:
Πρώτον, το θέμα έχει μεγάλο θεσμικό υπόβαθρο που πρέπει να συζητηθεί σοβαρά μεταξύ των κομμάτων. Πρέπει ή δεν πρέπει η ΕΥΠ να παρακολουθεί πολιτικά πρόσωπα και ποια είναι τα κριτήρια για να γίνει κάτι τέτοιο; Ποια είναι τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν για να μην επαναληφθούν φαινόμενα σαν αυτό της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη και, τέλος, ποια είναι τα απαραίτητα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να μην πληγωθεί και αποδυναμωθεί περαιτέρω η –κρίσιμη για την εθνική ασφάλεια– Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών; Εκεί εστιάζει η κυβέρνηση, θέλοντας το επόμενο διάστημα να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση για το θέμα. Βασικό για την κυβέρνηση είναι και το πολιτικό κλίμα που θα διαμορφωθεί. Η χώρα, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, δεν αντέχει να εισέλθει σε μια τοξική αντιπαράθεση επί επτάμηνο, την ώρα που έχει να αντιμετωπίσει «τον πιο δύσκολο χειμώνα των τελευταίων 50 ετών», όπως είπε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως το Μαξίμου θέλει να πραγματοποιήσει φυγή προς τα εμπρός, αρχής γενομένης από τη ΔΕΘ, όπου θα εστιάσει στο οικονομικό πακέτο που θα δοθεί το επόμενο διάστημα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Τα οικονομικής φύσεως θέματα είναι για το Μαξίμου τα πιο σημαντικά και εκείνα που εν πολλοίς θα κρίνουν το πώς θα διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό τους επόμενους μήνες.
Την ίδια ώρα, στην κυβέρνηση παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις πρώτες μετρήσεις που βγαίνουν μετά την υπόθεση των παρακολουθήσεων, ενώ παράλληλα «τρέχουν» και τις πρώτες δικές τους. Οι εκτιμήσεις είναι συγκρατημένα αισιόδοξες. Οι πρώτες μετρήσεις αποτυπώνουν πως υπάρχει φθορά από τις παρακολουθήσεις, αλλά δεν είναι τόσο μεγάλη όσο πιθανόν θα ήθελε η αντιπολίτευση. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, αρκεί να ισχύσουν δύο προϋποθέσεις: η πρώτη είναι η υπόθεση των παρακολουθήσεων να μείνει εδώ και να μην υπάρξουν εξελίξεις και η δεύτερη είναι τα θέματα οικονομικής φύσεως να αντιμετωπιστούν όσο το δυνατόν πιο επιτυχώς. Οπως έλεγε στην «Κ» έμπειρος πολιτικός αναλυτής, οι παρακολουθήσεις μπορεί να μην είναι το βασικότερο θέμα που απασχολεί τους πολίτες, αλλά δημιουργούν ένα επιπλέον «υπόστρωμα» για να «κάτσει» κοινωνική δυσαρέσκεια. Συνεπώς ο στόχος του Μαξίμου είναι αφενός να δοθεί θεσμική απάντηση στο μείζον θέμα των παρακολουθήσεων και αφετέρου να μην υπάρξει περαιτέρω δυσαρέσκεια σε άλλα θέματα.