«Ναι» στην Εξεταστική για τις παρακολουθήσεις

«Ναι» στην Εξεταστική για τις παρακολουθήσεις

Θετική ψήφος από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης χθες στη Βουλή – Το «παρών» στην ψηφοφορία επέλεξε η Ν.Δ.

3' 50" χρόνος ανάγνωσης

Με το «παρών» της κυβερνώσας πλειοψηφίας και τη θετική ψήφο όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η εθνική αντιπροσωπεία αποφάσισε να κάνει δεκτό το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής όσον αφορά τις υποθέσεις των παρακολουθήσεων.

Το ειδικό ενδιαφέρον, το οποίο προέκυψε από την εξέλιξη της χθεσινής κοινοβουλευτικής διαδικασίας, είναι πως η επιτροπή αυτή δεν θα περιοριστεί στην εξέταση μόνο των υποθέσεων της τωρινής συγκυρίας που αφορούν τον κ. Ν. Ανδρουλάκη, τον δημοσιογράφο Αθ. Κουκάκη, και το παράνομο λογισμικό Predator, αλλά και τις καταγγελθείσες από το 2016 περιπτώσεις «συνακροάσεων» – παρακολουθήσεων στο τηλεφωνικό κέντρο των γραφείων του ΚΚΕ, στον Περισσό. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται πως η έρευνα θα καλύψει και την περίοδο των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αντιθέτως, δεν κατεγράφη συμφωνία στη γνωστή θέση της Ν.Δ. για διεύρυνση σε βάθος 10ετίας της έρευνας, με το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ να επαναλαμβάνουν πως μια τέτοια χρονική επέκταση θα μπορούσε να γίνει μόνο στην περίπτωση που το κυβερνών κόμμα προσκομίσει συγκεκριμένα και τεκμηριωμένα στοιχεία, που να δικαιολογούν το αίτημα αυτό. Πάντως, εκ μέρους του ΜέΡΑ25 η κ. Σοφία Σακοράφα τόνισε πως το κόμμα της θα απαιτήσει διεξαγωγή έρευνας από ακόμα παλαιότερα, και συγκεκριμένα από το 2005: «Θέτουμε σαν όριο το 2005, γιατί από τότε υπάρχει και τεκμηριωμένη δημοσιοποίηση της παρακολούθησης του ίδιου του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κώστα Καραμανλή».

Ως προς το ζήτημα του χρονικού εύρους της έρευνας που κατ’ αρχήν αποφασίστηκε χθες, δηλαδή και για την περίοδο της προηγούμενης κυβέρνησης, δεν πέρασε χθες απαρατήρητο το γεγονός ότι πλην μιας συντομότατης αναφοράς του κ. Γ. Ραγκούση, ουδείς από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις συγκεκριμένες υποθέσεις. Σε παρέμβασή του, ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας σχολίασε επιπροσθέτως: «Πρέπει να πούμε βέβαια ότι είναι απορίας άξιον ότι ακόμα και στην πρόσφατη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, δεν ακούστηκε το παραμικρό, ούτε από τον κύριο Μητσοτάκη ούτε από τον κύριο Τσίπρα. Ούτε συνεννοημένοι να ήταν».

Η επιτροπή δεν θα διερευνήσει μόνον τις υποθέσεις Ανδρουλάκη και Κουκάκη, αλλά και τις καταγγελίες για παρακολούθηση των γραφείων του ΚΚΕ, το 2016, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ευθύς εξαρχής η Ν.Δ. διά του εισηγητή της κ. Δ. Καιρίδη και στη συνέχεια διά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Ι. Βρούτση, εξήγησε ότι η επιλογή του «παρών» δεν είναι επειδή διαφωνεί για τη διερεύνηση όλων των υποθέσεων, αλλά διότι διαφωνεί με τον τρόπο με τον οποίο διατυπώνεται η τελικώς υπερψηφισθείσα, όπως ήταν αναμενόμενο, πρόταση του ΠΑΣΟΚ. «Ψηφίζουμε “παρών”, διευκολύνοντας τη σύσταση της επιτροπής που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, χωρίς να αποδεχόμαστε φυσικά το σκεπτικό της πρότασης του ΠΑΣΟΚ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καιρίδης. Υπενθυμίζεται ότι στο γραπτό αίτημά του το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η ευθύνη του πρωθυπουργού είναι δεδομένη, αμείωτη και μη μεταβιβάσιμη».

Οπως και την Παρασκευή στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, έτσι και χθες υπήρξαν στιγμές μεγάλης οξύτητας. Ο κ. Χρ. Σπίρτζης μεταξύ άλλων ανέφερε: «Εμάς οι γονείς μας, οι παππούδες μας, μας μεγάλωσαν με τα βιώματά τους για παρακολουθήσεις, χαφιέδες, διώξεις και εκφοβισμούς». Αργότερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Κλ. Γρηγοριάδης αναγκάστηκε έπειτα από παρέμβαση της προεδρεύουσας εκείνη την ώρα Σοφίας Σακοράφα να ανακαλέσει υβριστικό χαρακτηρισμό («καταεξευτελισμένος») που χρησιμοποίησε αναφερόμενος στον πρωθυπουργό.

Οπως, στο τέλος της διαδικασίας, ανακοινώθηκε, η υπό σύσταση εξεταστική επιτροπή θα έχει κατ’ αναλογία της δύναμης των κομμάτων 29 μέλη, και λαμβάνει προθεσμία ενός μηνός για να καταθέσει το πόρισμά της. Υπενθυμίζεται πως τα μέλη της επιτροπής, αν κριθεί αναγκαίο, μπορούν να ζητήσουν παράταση της διάρκειας των εργασιών της.

Ελεγχοι από ΑΔΑΕ

Τη διεξαγωγή ελέγχων το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα σε τρεις κρατικές υπηρεσίες, στη δικαιοδοσία των οποίων είναι η δυνατότητα παρακολούθησης επικοινωνιών, ανακοίνωσε χθες η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ). Πρόκειται για την ΕΥΠ, καθώς και τις Διευθύνσεις Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (ΔΑΕΕΒ) και Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙΔΑΠ) της Ελληνικής Αστυνομίας. Οπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της ΑΔΑΕ, η απόφαση για τους ελέγχους ελήφθη ομόφωνα χθες, 29 Αυγούστου. Νωρίτερα το πρωί, στην αίθουσα της Ολομέλειας ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας ανακοίνωσε ότι η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, που είχαν ζητήσει αρχικώς το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη. Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, ότι ο κ. Τασούλας σε συνέχεια του φαινομένου των διαρροών από πρόσφατη συνεδρίαση της ίδιας επιτροπής για την ΕΥΠ, ανέφερε ότι αύριο Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων, θα συμφωνηθεί «εμπράκτως και όχι λεκτικά» το πώς θα διαφυλαχθούν «τόσο σοβαρές συνεδριάσεις από φαινόμενα τα οποία παρατηρήθηκαν την προηγούμενη φορά και τα οποία αποδοκιμάστηκαν». Υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει στην εν λόγω συνεδρίαση να κληθούν ως μάρτυρες πρόσωπα-κλειδιά, μεταξύ των οποίων ο νυν και ο τέως διοικητής της ΕΥΠ και ο μέχρι πρότινος γ.γ. του πρωθυπουργού, Γρ. Δημητριάδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT