«Φρένο» στην παροχολογία

Σαφές μήνυμα τόσο προς το εσωτερικό όσο και προς το εξωτερικό πως δεν προτίθεται να προχωρήσει σε παροχές πέραν των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού εξέπεμψε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στοπ στην παροχολογία, όπως έχει κάνει και κατά το παρελθόν, έβαλε χθες, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο υπουργικό συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως η Ελλάδα έχει κάνει ήδη πολλά στο πεδίο της στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και «η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί», για να ξεκαθαρίσει ωστόσο πως «δεν θα ενδώσουμε σε πιέσεις πέραν των ανώτατων ορίων που μας δίνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το υπουργείο Οικονομικών».

«Προσοχή, οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αν η πολιτεία σήμερα είναι σε θέση να στηρίζει με πάνω από 2 δισεκατομμύρια τον μήνα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, το οφείλει και στη συνετή πολιτική, η οποία αύξησε τον δημόσιο πλούτο, ώστε αυτός να μπορεί να επιστρέφεται στους πολίτες», είπε, καταλήγοντας πως «τα μέτρα μας θα είναι πάντα μετρημένα και χωρίς οι πρόσκαιρες ανάγκες να ναρκοθετούν τις εθνικές αναγκαιότητες».

Οι παραπάνω επισημάνσεις έγιναν από τον κ. Μητσοτάκη καθώς, όπως είπε, «ακούω ή διαβάζω –πάντα συμβαίνει αυτό, ξέρετε, πριν από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης– για ένα τσουνάμι επικείμενων παροχών, που συχνά δημιουργούν και ψεύτικες προσδοκίες».

Απόσταση από λαϊκισμούς

Η αναφορά κρίθηκε αναγκαία αφενός για λόγους ουσίας, καθώς πράγματι δεν μπορεί η ελληνική οικονομία να μπει σε έναν ξέφρενο ρυθμό παροχών που θα υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας, αφετέρου για πολιτικούς λόγους, καθώς έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απεμπολεί την κεντρική φιλοσοφία της πολιτικής του, που είναι οι αποστάσεις από τον λαϊκισμό και η επαφή με ένα κεντρογενές κοινό που ιεραρχεί ψηλά τέτοιες τοποθετήσεις, ενώ παράλληλα δεν επιθυμεί η Αθήνα να εκπέμψει εσφαλμένα μηνύματα προς τις διεθνείς αγορές.

Κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε φημολογία για «τσουνάμι παροχών, που συχνά δημιουργούν ψεύτικες προσδοκίες».

Ο πρωθυπουργός έθιξε και το θέμα της θέσπισης πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και της αποσύνδεσης της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του – πρόταση που έχει καταθέσει εδώ και πολλούς μήνες.

Δύσκολος χειμώνας

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε μια αναλυτική επισκόπηση, από τον ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα, της πορείας της ελληνικής οικονομίας (εξαγωγές, καταθέσεις, τουριστικές εισπράξεις) και των γραμμών άμυνας που έχει κρατήσει η κυβέρνηση, καθώς και μια «ευρωπαϊκή επισκόπηση» της ενεργειακής κρίσης από τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Κοινός τόπος, πως ο χειμώνας που έρχεται είναι πολύ δύσκολος, αλλά η κυβέρνηση αποκλείει να υπάρξουν προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης. Ο κ. Μητσοτάκης, ωστόσο, τόνισε πως όσο η Μόσχα θα χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο, τόσο η κρίση θα βαθαίνει.

«Φρένο» στην παροχολογία-1
Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από το υπουργικό συμβούλιο να λειτουργεί «περισσότερο πολιτικά» έως τις εκλογές, ενώ επανήλθε και στο ζήτημα της θέσπισης πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου αλλά και της αποσύνδεσης της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του – πρόταση που έχει καταθέσει εδώ και πολλούς μήνες.

Προειδοποίησε, δε, ότι «αν δεν γίνει κάτι δραστικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τότε κινδυνεύουν με κατάρρευση μεγάλες χώρες». Προέβλεψε μάλιστα πως η εξελισσόμενη κρίση «έχει κοινά χαρακτηριστικά με την πανδημία ως προς τις εν δυνάμει συνέπειές της για την οικονομία». Ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε λέγοντας πως «μετά τις δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και την ενεργοποίηση της τσεχικής προεδρίας, θα πω κάλλιο αργά παρά ποτέ. Θα επιμείνω, πάντως, ότι κάθε μέρα που περνά χωρίς ενιαία αντίδραση στην κρίση της ενέργειας, θα μεγαλώνει τα προβλήματα για όλους τους Ευρωπαίους».

Εκλογές την άνοιξη

Την ίδια ώρα ο κ. Μητσοτάκης, θέτοντας το πολιτικό πλαίσιο, ζήτησε από το υπουργικό συμβούλιο να λειτουργεί «περισσότερο πολιτικά» έως τις εκλογές, που επανέλαβε πως θα γίνουν σε εννέα μήνες από τώρα. Τέλος, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς του να αποτελέσουν «ένα πολιτικό κέντρο» που θα ανταλλάσσει απόψεις για ζητήματα της επικαιρότητας και θα συντονίζει το κυβερνητικό έργο με τον εκλογικό ορίζοντα του 2023.

Ο Πούτιν, ο Ερντογάν και η κυβέρνηση

Ενα μείζον θέμα που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ήταν ο ρόλος της Ρωσίας στα όσα συμβαίνουν στη Γηραιά Ηπειρο, όχι μόνο σε ενεργειακό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ήδη συμπληρώσει έξι μήνες» και «η Ρωσία επιτίθεται συνολικά πλέον στην Ευρώπη, με όπλο το φυσικό αέριο», είπε εστιάζοντας στο ξέφρενο ράλι των τιμών που έχουν αυξηθεί κατά 1.000% και «είναι δέκα φορές υψηλότερες από ό,τι ήταν πριν ξεκινήσει η κρίση», ανατροφοδοτώντας και «πρωτόγνωρες πληθωριστικές πιέσεις».

Το πολιτικό σκέλος

Αυτή είναι, ωστόσο, η μία πλευρά, καθώς ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο πολιτικό σκέλος.

«Θα έλεγα μάλιστα ότι είναι και μια απειλή στρατηγικού χαρακτήρα, γιατί όλα πια δείχνουν πως η Μόσχα επιδιώκει μέσω της οικονομικής πίεσης να δημιουργηθεί και κοινωνική αναταραχή, αλλά και πολιτική αστάθεια στο εσωτερικό των χωρών που αντιδρούν στα σχέδιά της», σημείωσε, καταλήγοντας πως «είναι το κόστος που αναλαμβάνει το μέτωπο της ελευθερίας, του διεθνούς δικαίου και της δημοκρατίας».

Για όσους, δε, έχουν αμφιβολίες, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «δεν έχουν παρά να δουν πόσο οργανωμένοι είναι οι ρωσικοί εκβιασμοί στην ενέργεια και πώς η ακρίβεια επιχειρείται να γίνει καταλύτης, ώστε να μεγεθύνονται επιμέρους ζητήματα και να αμφισβητούνται, ενίοτε συνολικά, εθνικές κυβερνήσεις», βάζοντας στο «κάδρο» και τον κ. Ερντογάν: «Ο κ. Πούτιν δεν το κρύβει, ούτε όμως το κρύβει και ο κ. Ερντογάν, που δημοσίως έχει δηλώσει ότι θα ήθελε άλλη κυβέρνηση στην Αθήνα», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT