Θεωρείο: Το παρασκήνιο μιας αλλαγής

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Καραμανλής θέλησε να υπονομεύσει τη Ν.Δ. και τον πρόεδρό της; Οποιος ερμήνευσε με αυτόν τον πρόχειρο τρόπο την παρέμβαση Καραμανλή στα Ανώγεια δεν έχει αντιληφθεί, πρώτον, πώς λειτουργεί ο πρώην πρωθυπουργός και δεύτερον, πως οι βασιλικότεροι του βασιλέως ουδέποτε προσφέρουν καλές υπηρεσίες. Επί του πεδίου: ο Καραμανλής είπε τα αυτονόητα, πως δεν μπορεί μία τέτοια υπόθεση να μείνει στο σκοτάδι, να μην πέσει άπλετο φως και πως το πολιτικό διακύβευμα είναι πολύ σημαντικότερο από οτιδήποτε άλλο. Η επιβεβαίωση ήρθε από ένα πρόσωπο-έκπληξη: ένας «τεχνοκράτης» και όχι δεξιός, ο Ακης Σκέρτσος, απάντησε πιο πολιτικά και εύστοχα για όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός: «Η κυβέρνηση συμφωνεί με όσα δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Πρόκειται για σοβαρή αστοχία και πολύ σοβαρή υπόθεση», ανέφερε και πρόσθεσε ότι συμφωνεί και με την αναφορά Καραμανλή ότι «η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου». Με τέτοιους «τεχνοκράτες», οι πολιτικοί θα χάσουν τη δουλειά τους.

Στο Μαξίμου ο… Κων/νος Καραμανλής

Καλύτερη πάντως συγκυρία από αυτήν για να επισκεφθεί τις Σέρρες ο πρωθυπουργός δεν υπήρχε. Η επίσκεψη στη γενέτειρα του Καραμανλή, που ήταν κανονισμένη εδώ και αρκετό καιρό, όπως είχε αποκαλύψει η «Κ», πρόσφερε δύο πράγματα στον Κυριάκο: πρώτον, μία θερμή υποδοχή από τους πολίτες των Σερρών που λειτούργησε και ψυχολογικά ως τονωτική ένεση και δεύτερον του έδωσε τη δυνατότητα να μιλήσει πιο παραταξιακά με έντονες αναφορές στον ιδρυτή της Ν.Δ. Η καλύτερη πάσα δε, ήταν ένα δώρο από τον δήμαρχο Σερρών, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να χαιρετάει τον Εθνάρχη σε ηλικία 8 ετών. «Η φωτογραφία αυτή θα βρει τη θέση της στο γραφείο μου για να τιμήσουμε με αυτόν τον τρόπο έναν σπουδαίο, έναν μεγάλο πολιτικό, ο οποίος άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην Ιστορία της πατρίδας μας».

Χωρίς περιστροφές

Κομψά μεν, αλλά χωρίς περιστροφές, ο απερχόμενος γενικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης Αποστόλης Δημητρόπουλος αποτύπωσε τον λόγο για τον οποίο το τελευταίο διάστημα είχε ραγίσει το γυαλί της σχέσης του με την υπουργό Νίκη Κεραμέως. Παρότι συνέβαλε σημαντικά στην κατάρτιση του νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ, διαφώνησε με τη Νίκη Κεραμέως ως προς το νέο μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ. «Φοβάμαι όμως ότι στο σύνολό του ο νόμος δεν περιέχει όλες εκείνες τις εγγυήσεις που θα έπρεπε να συνοδεύουν τις ελευθερίες που παρέχει. Προσπάθησα όσο μπορούσα, αλλά δεν έπεισα γι’ αυτό», ανέφερε στη γραπτή δήλωσή του, στην οποία ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά όχι, ονομαστικά τουλάχιστον, τη Νίκη Κεραμέως. Η πολιτική διαφωνία, με την ένταση να έχει εκτιναχθεί στα ύψη τις ημέρες της σύνταξης του νόμου, αποδείχθηκε καθοριστική για την αλλαγή σκυτάλης στη Γραμματεία,την οποία αναλαμβάνει ο Οδυσσέας Ζώρας, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρος του ΕΑΠ.

Διακριτικός

Ο βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης έδωσε βεβαίως το «παρών» στην ομιλία του Καραμανλή στα Ανώγεια, αλλά κράτησε μία πολύ διακριτική στάση σε όλα τα επίπεδα. Και αυτό είναι πάντα η πιο σώφρων πολιτική στάση.

Αποχώρηση

Η ομιλία πάντως του Κώστα Καραμανλή στα Ανώγεια –σαφώς απαλλαγμένη από «κομματικά βάρη»– δείχνει πως είναι ακόμη πιο κοντά στην αποχώρησή του από τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT