Ανάδειξη των σχέσεων Ρωσίας – Τουρκίας από Δένδια

Ανάδειξη των σχέσεων Ρωσίας – Τουρκίας από Δένδια

Στρατηγικές και με βάθος παραμένουν οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις, σύμφωνα με όσα ανέφεραν χθες πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, με αφορμή και την πρόσφατη επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου στο Κάιρο

2' 15" χρόνος ανάγνωσης

Στρατηγικές και με βάθος παραμένουν οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις, σύμφωνα με όσα ανέφεραν χθες πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, με αφορμή και την πρόσφατη επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου στο Κάιρο. Διπλωματικές πηγές υπογράμμιζαν ότι η συμφωνία οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Σάμεχ Σούκρι τον Αύγουστο του 2020 παραμένει κορωνίδα των διμερών κειμένων ανάμεσα σε Αθήνα και Κάιρο. Οι ίδιες πηγές χαιρέτιζαν το πρωτόκολλο που υπέγραψαν την Τετάρτη στο Κάιρο ο κ. Φλώρος και ο ομόλογός του Οσάμα Ροσντί Ασκάρ για τη φοίτηση Ελλήνων αξιωματικών στην Ανώτερη Στρατιωτική Ακαδημία NASSER και στη Σχολή Διοίκησης και Επιτελών της Αιγύπτου. Παράλληλα χθες ο κ. Δένδιας, μετά τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον ομόλογό του της Λετονίας Εντγκαρς Ρίνκεβιτς, αναφέρθηκε εκτενώς στην ουδέτερη στάση που κρατάει η Τουρκία έναντι της Ρωσίας αλλά και στην επιθετικότητά της στο Αιγαίο.

Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η Τουρκία «δεν επιβάλλει κυρώσεις και συγχρόνως το καλοκαίρι αποτέλεσε καταφύγιο για τους Ρώσους ολιγάρχες και τα ρωσικά mega yachts, τα οποία εμείς στην Ελλάδα και η Ευρώπη γενικά απαγόρευσε». Αναφέρθηκε, ακόμα, στον υπό κατασκευήν πυρηνικό σταθμό στο Ακούγιου ως τη μεγαλύτερη ρωσική επένδυση στο εξωτερικό, ενώ τόνισε ότι Αγκυρα και Μόσχα «σε συγκεκριμένους τομείς φαίνεται να έχουν υιοθετήσει παρεμφερή μοντέλα συμπεριφοράς με μια προώθηση του αναθεωρητισμού, προβολή δηλαδή ενός μοντέλου αλλαγής συνόρων, που δεν έχει καμία σχέση με την αντίληψη της διεθνούς έννομης τάξης αλλά και της Ε.Ε. Ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το Νατοϊκό Στρατηγείο Χερσαίων Δυνάμεων απέσυρε την ανάρτησή του, έπειτα από το διάβημα που πραγματοποιήθηκε. Αναφορικά με το Ουκρανικό, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η Αθήνα έχει καθαρή θέση «για την απόδοση ευθυνών για τη διάπραξη τυχόν εγκλημάτων πολέμου». Και πρόσθεσε ότι «τίποτε δεν μπορεί και δεν πρέπει να μένει ατιμώρητο», αναφερόμενος, μάλιστα, στην κατεστραμμένη Μαριούπολη.

Χθες, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε εκ νέου στους θεσμούς της Ε.Ε., αυτή τη φορά βάλλοντας κατά του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Χθες, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε εκ νέου κατά των θεσμών της Ε.Ε., αυτή τη φορά κατά του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χαρακτηρίζοντάς το ουσιαστικά προκατειλημμένο κατά της χώρας του. Παράλληλα, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο Μανώλης Κωστίδης, ο ακροδεξιός κυβερνητικός εταίρος Ντεβλέτ Μπαχτσελί επανήλθε στους ισχυρισμούς του περί «κλειδώματος» τουρκικών F-16 από ελληνικούς S-300, ενώ περιέγραψε τη δήλωση του γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ από την Αθήνα ότι η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη απειλή στην Ανατολική Μεσόγειο ως «αλαζονεία, ανικανότητα, βλασφημία».

Σημειώνεται, τέλος, ότι η ελεγχόμενη από την Αγκυρα ΜΚΟ με τον τίτλο «Ομοσπονδία Τούρκων της Δυτικής Θράκης στην Ευρώπη» έστειλε επιστολή στον γ.γ. του ΟΗΕ, διαμαρτυρόμενη για υποτιθέμενες παραβιάσεις της Συνθήκης της Λωζάννης στο ζήτημα εκλογής μουφτήδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT