Εκλογικός νόμος: Μέτωπο από την αντιπολίτευση

Εκλογικός νόμος: Μέτωπο από την αντιπολίτευση

Νέα μάχη στη Βουλή με την κυβέρνηση ετοιμάζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης μετά τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα μάχη στη Βουλή με την κυβέρνηση ετοιμάζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης μετά τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου. Από τον ΣΥΡΙΖΑ ήδη μιλούν για κίνηση πανικού από την πλευρά της πλειοψηφίας. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στον ΣΚΑΪ ανέφερε πως, αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα είναι «η πρώτη κυβέρνηση στη διάρκεια της μεταπολίτευσης που αλλάζει τον εκλογικό νόμο που ψήφισε χωρίς καν να έχει εφαρμοστεί».

Σύμφωνα με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από τη συνεχώς αυξανόμενη φθορά της Νέας Δημοκρατίας, το Μαξίμου είναι ένα βήμα πριν προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου εξαιτίας της υπόθεσης της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ. Οπως έχουν εκτιμήσει, δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και συμπληρώνουν πως η μόνη περίπτωση τα δυο κόμματα να επαναλάβουν τη συμμαχία της περιόδου 2012-2015 είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πάψει να είναι αρχηγός της «γαλάζιας» παράταξης. Από τη στιγμή που το ρήγμα ανάμεσα στους δύο έχει λάβει προσωπικά χαρακτηριστικά, ακόμη και η διεξαγωγή των εκλογών στο τέλος της τετραετίας δεν θα είναι αρκετή για να επουλωθούν οι βαθιές πληγές.

Υψηλοί τόνοι

Για κίνηση πανικού μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΠΑΣΟΚ λέει ότι «η Ν.Δ. θα κάνει τα πάντα για την εξουσία».

Ανεβάζοντας πολύ τους τόνους της αντιπαράθεσης, κομματικές πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνιζαν ότι «όσο κουρελόχαρτο και να κάνει το Σύνταγμα αυτός που προσποιείται πως σέβεται τους θεσμούς, όσες φορές και να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, όσο και να ποντάρει σε μετεκλογικά “μπαλώματα” με την Ακροδεξιά του Βελόπουλου και αυτούς που μέχρι πριν από λίγο έλεγε “αντιεμβολιαστές, επικίνδυνους και ψεκασμένους”, η ήττα του στις επερχόμενες εκλογές και η έξοδός του από το Μέγαρο Μαξίμου είναι αναπότρεπτη». Σήμερα στην Πολιτική Γραμματεία, που θα συνεδριάσει στην Κουμουνδούρου, αναμένεται να καθοριστούν συνολικά οι δράσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το βλέμμα στραμμένο στη ΔΕΘ.

Το μέτωπο κατά της κυβέρνησης για την πιθανή αλλαγή του εκλογικού νόμου έχει ήδη σχηματιστεί και το συγκροτούν όλες οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις. Κομματικές πηγές από το ΠΑΣΟΚ επισήμαναν πως «η Νέα Δημοκρατία θα κάνει τα πάντα για να κρατηθεί στην εξουσία. Δεν έχουν μέτρο, γι’ αυτό είναι ικανοί να αλλάξουν και τον εκλογικό νόμο».

«Μαγειρέματα

Από το ΚΚΕ μιλούν για «”μαγειρέματα” της Νέας Δημοκρατίας με τον εκλογικό νόμο, όπως και τα θολά σενάρια που μεθοδεύουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αφορούν τους όρους για την –επιδιωκόμενη από την άρχουσα τάξη– πολιτική σταθερότητα, που για τον λαό σημαίνει αστάθεια και μεγάλη ανασφάλεια». Για «ορισμό της εκτροπής» κάνουν λόγο από την Ελληνική Λύση, συμπληρώνοντας πως «όταν οι θεσμοί της δημοκρατίας δεν “εξυπηρετούν” τη Νέα Δημοκρατία, τόσο το χειρότερο για τους θεσμούς». Με δήλωσή του ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρει πως «η “Μητσοτάκης Α.Ε.” επιστρατεύει την έννοια της σταθερότητας για να γαντζωθεί όσο περισσότερο γίνεται στην εξουσία, ώστε να μοιράζει συμβόλαια σε ημετέρους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT