Ελληνογαλλική συμφωνία: Το άρθρο 2 και τα μηνύματα προς την Αγκυρα

Ελληνογαλλική συμφωνία: Το άρθρο 2 και τα μηνύματα προς την Αγκυρα

Το άρθρο 2 της ελληνογαλλικής συμφωνίας για τη δημιουργία στρατηγικής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας σε ασφάλεια και άμυνα, που προβλέπει αμυντική συνδρομή, θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που υπάρξει ένοπλη επίθεση εις βάρος της Ελλάδας, ανέφερε χθες η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά.

1' 38" χρόνος ανάγνωσης

Το άρθρο 2 της ελληνογαλλικής συμφωνίας για τη δημιουργία στρατηγικής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας σε ασφάλεια και άμυνα, που προβλέπει αμυντική συνδρομή, θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που υπάρξει ένοπλη επίθεση εις βάρος της Ελλάδας, ανέφερε χθες η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά απαντώντας σε ερώτηση, λίγο πριν από την έναρξη των διευρυμένων συνομιλιών με τον ομόλογό της Νίκο Δένδια και τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Η κ. Κολονά σημείωσε ότι «κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να μη βρεθούμε σε αυτή την κατάσταση», ωστόσο πρόσθεσε πως «αν κάτι τέτοιο συμβεί, όντως έχουμε υπογράψει μια συμφωνία αμοιβαίας στρατηγικής συνεργασίας και το άρθρο 2 περιγράφει ακριβώς αυτή την περίπτωση και λέει ότι αν τα δύο μέρη διαπιστώσουν ότι υπάρχει ένοπλη επίθεση στο έδαφος της μιας ή της άλλης χώρας, υπάρχει αμοιβαία συνδρομή». Η κ. Κολονά ανέφερε ότι κατά τη στάση που έκανε στην Τουρκία, πριν ταξιδέψει έως την Αθήνα, υπογράμμισε στον ομόλογό της Μεβλούτ Τσαβούσογλου την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης.

Ο κ. Δένδιας, από την πλευρά του, προχώρησε σε παράθεση των τουρκικών προκλήσεων σε αριθμούς, σημειώνοντας ότι μόνο εντός του 2022 έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 6.100 παραβιάσεις. Δεδομένου ότι 4.734 παραβιάσεις είχαν πραγματοποιηθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου (ρεπορτάζ Γ. Μπουρδάρα στην «Κ» στις 27 Αυγούστου), καθίσταται σαφές ότι μόνο μέσα στον Αύγουστο, μήνα υποτιθέμενου μορατόριουμ, καταγράφηκαν σχεδόν 1.400 παραβιάσεις.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση που είχε με τη Σλοβάκα πρόεδρο Ζούζανα Τσαπούτοβα, τόνισε ότι είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να δέχεται απειλές που φτάνουν και σε αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας από μια χώρα που είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια συναντήθηκε και με την κ. Κολονά, την οποία, σύμφωνα με όσα ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, ενημέρωσε για την τουρκική επιθετικότητα και τις απειλές από επίσημα χείλη έναντι της ελληνικής κυριαρχίας, ενώ σημείωσε ότι η Τουρκία προκαλεί ένταση, υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

*Εκ παραδρομής σε προηγούμενη εκδοχή του άρθρου γινόταν λόγος για άρθρο 21 της ελληνογαλλικής συμφωνίας ενώ το σωστό είναι άρθρο 2. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT