Ψάχνει (και στα γκάλοπ) να βρει αντιδεξιό ρεύμα

Ψάχνει (και στα γκάλοπ) να βρει αντιδεξιό ρεύμα

Πώς ερμηνεύουν στον ΣΥΡΙΖΑ τη δυσκολία να καρπωθούν άμεσα οφέλη από τη φθορά της κυβέρνησης

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ κατέκτησε την εξουσία γιατί αντιμετωπίστηκε ως ένα διακριτό ιδεολογικοπολιτικό ρεύμα. Η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης που ακολούθησε δεν του στοίχισε απλώς την πρωτιά στις επόμενες εκλογές, αλλά και τη δημοσκοπική καχεξία των τελευταίων ετών. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει –εκτός απροόπτου– περίπου οκτώ μήνες μπροστά του για να πείσει τους ψηφοφόρους, που έχασε πριν από τέσσερα καλοκαίρια, πως η «δεύτερη φορά Αριστερά» θα είναι αλλιώς, αφού τα μνημόνια είναι πλέον παρελθόν. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της φετινής ΔΕΘ για τον τέως πρωθυπουργό: να άρει την επιφυλακτικότητα του εκλογικού σώματος και να πάψει να είναι «δημοσκοπικά ασθενής». Οι μετρήσεις που θα γίνουν λίγο πριν από τα τέλη του μήνα θεωρούνται κρίσιμες, ακόμη και για τις αποφάσεις που θα πάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ειπώθηκε πως οι πρόωρες εκλογές δεν έχουν φύγει από το τραπέζι. Μέλος του οργάνου εκτίμησε πως αν έρθουν χαρμόσυνα οικονομικά νέα από την Ε.Ε., θα είναι μια καλή αφορμή για τον πρωθυπουργό να στήσει τις κάλπες τον Νοέμβριο επικαλούμενος ένα συνολικό restart σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον.

Η καλή είδηση για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πως η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να μη διαθέτει τη δυναμική που είχε. Η κακή είδηση είναι πως αυτό δεν συμβαίνει εξαιτίας ενός κεντροαριστερού ρεύματος που έρχεται με φόρα να ξαναπάρει την εξουσία. Για αυτό άλλωστε και τα κέρδη που αποτυπώνονται στις μετρήσεις είναι πενιχρά. Οι πρόσφατες έρευνες έχουν μπει στο μικροσκόπιο των «δημοσκόπων» του κόμματος. Οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ μπορεί να μη συγκρίνονται με την επιρροή της ακρίβειας στον κόσμο, ωστόσο εκτιμάται στην Κουμουνδούρου πως είναι μια υπόθεση που «μειώνει σημαντικά για τη “γαλάζια” παράταξη τον οποιονδήποτε ζωτικό χώρο ανάπτυξης έχει». Περιμένουν, μάλιστα, πως η συζήτηση στην Εξεταστική στη Βουλή θα πάρει «φωτιά» μετά τη μηνυτήρια αναφορά του Χρήστου Σπίρτζη για απόπειρα παγίδευσης του κινητού του.

Η στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναπροσαρμόζεται και η μάχη του Κέντρου φουντώνει. Οσοι κατατάσσονται στον αντίποδα της Δεξιάς είναι ένα άμεσα προσεγγίσιμο κοινό. Μια πιθανή αλλαγή του εκλογικού νόμου μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη συγκρότηση ενός αντι-Ν.Δ. μετώπου, με ζητούμενο να δοθεί το τελειωτικό χτύπημα στην αντι-ΣΥΡΙΖΑ εκστρατεία, που μεσουράνησε την τελευταία πενταετία. Γι’ αυτό άλλωστε και πολλά στελέχη εκτιμούν πως τελικά ο πρωθυπουργός θα το σκεφτεί πολύ πριν βγει εκτός θεσμικού πλαισίου. Για τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μίλησαν στην «Κ» σχολίαζαν πως την πρόθεση ψήφου τη μετρούν και τη λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους μόνο όταν ξεκινήσει επίσημα η προεκλογική περίοδος. Η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να περνάει μέχρι στιγμής με «γρατζουνιές» την υπόθεση των υποκλοπών και ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίζει με το σταγονόμετρο. «Αν στο Μαξίμου πίστευαν πως η διαφορά ήταν στις οκτώ μονάδες, θα είχαν πάει ήδη σε εκλογές», σχολιάζουν χαρακτηριστικά, αρνούμενοι πως η ψαλίδα δεν έχει κλείσει. Εστιάζοντας στα ποιοτικά στοιχεία αναλύουν:

• Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει μεγαλύτερη συσπείρωση από τη Νέα Δημοκρατία στη μέτρηση της MRB, ανατρέποντας έτσι μια πάγια υστέρηση που είχε.

• Στην αδιευκρίνιστη ψήφο υπερτερούν οι πρώην ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αν στο Μαξίμου πίστευαν πως η διαφορά ήταν στις οκτώ μονάδες, θα είχαν πάει ήδη σε εκλογές», σχολιάζουν από την Κουμουνδούρου.

• Στην ερώτηση ποιο κόμμα θα σας ενοχλούσε αν κέρδιζε τις εκλογές, προηγείται η Νέα Δημοκρατία για δεύτερη φορά.

• Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύει πως η υπόθεση των υποκλοπών είναι ένα σοβαρό θέμα. Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν σίγουρο πως παρά τις μεθοδεύσεις, που, όπως υποστηρίζουν γίνονται στην εξεταστική επιτροπή, οι υποκλοπές θα λειτουργήσουν σωρευτικά στη φθορά της κυβέρνησης. Και με αφορμή την καταγγελία του Χρήστου Σπίρτζη χτυπούν «καμπανάκι» για νέες αποκαλύψεις.

• Η ακρίβεια θα καθορίσει την τελική επιλογή των πολιτών. Αντιλαμβάνονται πως οι παρεμβάσεις του Μαξίμου είναι ανεπαρκείς και σε λανθασμένη κατεύθυνση, γι’ αυτό άλλωστε και εντείνεται ο προβληματισμός στις μετρήσεις.

• Η δημοτικότητα του Αλέξη Τσίπρα αυξάνεται.

Για να εξελιχθεί σε «ντέρμπι» η κάλπη της απλής αναλογικής, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα έχει να διανύσει αρκετό δρόμο, όχι ανηφορικό όμως, όπως υποστηρίζουν. Να βρεθεί ο τρόπος η γραμμή της «πρώτης Κυριακής» να χρωματιστεί ακόμη πιο έντονα, η ψήφος με «ευρωβουλευτικά κριτήρια» να χρεωθεί στο κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και από τη στιγμή που η συνεργασία Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ έχει αποκλειστεί, οι πολίτες να πεισθούν πως η προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι ουτοπία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT