Γιατί ο Μητσοτάκης επιμένει στο «όχι» στον Βελόπουλο

Γιατί ο Μητσοτάκης επιμένει στο «όχι» στον Βελόπουλο

Ανοίγματα σε στελέχη της Κεντροαριστεράς σχεδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη την περασμένη Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, όταν ρωτήθηκε πόσο κοντά βρίσκεται στον Κυριάκο Βελόπουλο, ήταν κοφτή: «Καθόλου». Αυτό το «επίσημο» κόψιμο κάθε συζήτησης για πιθανή συνεργασία με τον κ. Βελόπουλο, μόνο παράξενο δεν ήταν καθώς, παρά τα σενάρια που έχουν κατά καιρούς γραφτεί, η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα μπορούσε να κοιτάξει για πολλούς λόγους προς μία συνεργασία με την Ελληνική Λύση. Οπως αναφέρει στην «Κ» στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού: Ο κ. Μητσοτάκης σταθερά και αταλάντευτα –όπως φάνηκε και στη ΔΕΘ– κοιτάει προς το κέντρο και απευθύνεται στους πολίτες που κινούνται στον χώρο που ο ίδιος ονομάζει «μεταρρυθμιστικό Κέντρο». Συνεπώς, οποιοδήποτε «κλείσιμο του ματιού», πόσο μάλλον συνεργασία με την Ελληνική Λύση θα κατέστρεφε αυτό που επισταμένως έχει χτιστεί ήδη από το 2015, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόταν σταθερά προς τον κεντρώο χώρο.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν δύο ακόμη θεμελιώδεις διαφορές με το κόμμα του κ. Βελόπουλου, οι οποίες «δεν μπορούν να γεφυρωθούν». Η πρώτη είναι η στάση του κόμματος έναντι του εμβολιασμού, καθώς ήταν το μόνο κοινοβουλευτικό κόμμα που πήρε τόσο σαφείς αποστάσεις από το εμβολιαστικό κίνημα. Η δεύτερη διαφορά έχει να κάνει με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, για την οποία η Ελληνική Λύση απέφυγε να καταδικάσει τη Μόσχα. «Η Ν.Δ. δεν μπορεί να συνεργαστεί με ένα κόμμα που έχει τέτοιες απόψεις σε τόσο κομβικά ζητήματα για την ίδια», αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος, αποκλείοντας την πιθανότητα να υπάρξει σύγκλιση μεταξύ των δύο κομμάτων.

Την ίδια ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλειε την πιθανότητα συνεργασίας με τον Βελόπουλο, επαναλάμβανε πως η Νέα Δημοκρατία θα επιδιώξει και πάλι να συγκυβερνήσει με στελέχη που δεν προέρχονται από την Κεντροδεξιά, όπως κάνει και στην τρέχουσα θητεία της. Η επισήμανση έχει διπλό στόχο: Αφενός, αφήνει την αίσθηση σε πολλά στελέχη που προέρχονται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς να πιστεύουν πως θα αξιοποιηθούν στην επόμενη κυβερνητική θητεία –εφόσον υπάρξει– της Νέας Δημοκρατίας. Με αυτόν τον τρόπο ο κ. Μητσοτάκης πετυχαίνει να κερδίσει την εύνοια κάποιων στελεχών ενόψει της συνέχειας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως μετά τις αρχικές επιθέσεις που δέχτηκε από στελέχη της Κεντροαριστεράς για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, το τελευταίο διάστημα η κριτική έχει κοπάσει. Ο δεύτερος στόχος που πετυχαίνει ο κ. Μητσοτάκης με την αναφορά περί αξιοποίησης στελεχών από τον κεντρώο και κεντροαριστερό χώρο είναι να απευθυνθεί στη βάση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και να ζητήσει, εμμέσως πλην σαφώς, την ψήφο της για να συγκυβερνήσουν, αφού ο Νίκος Ανδρουλάκης αρνείται με «επίσημο τρόπο».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT