Πενήντα χρόνια διπλωματικών σχέσεων με την Κίνα

Πενήντα χρόνια διπλωματικών σχέσεων με την Κίνα

Δεξίωση για τον εορτασμό της Εθνικής Ημέρας της Κίνας και της 50ής επετείου των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κίνας και Ελλάδας παρέθεσε χθες το βράδυ ο πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σιάο Τζουντσένγκ

1' 52" χρόνος ανάγνωσης

Δεξίωση για τον εορτασμό της Εθνικής Ημέρας της Κίνας και της 50ής επετείου των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κίνας και Ελλάδας παρέθεσε χθες το βράδυ ο πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σιάο Τζουντσένγκ. Η πρώτη ημέρα του Οκτωβρίου είναι εθνική εορτή της Κίνας, καθώς γιορτάζεται η 1η Οκτωβρίου του 1949 όταν ιδρύθηκε η Λαϊκή Δημοκρατία. Επιπλέον, Κίνα και Ελλάδα συνήψαν επίσημα διπλωματικές σχέσεις πριν από 50 χρόνια, το 1972.

Κατά την ομιλία του στους προσκεκλημένους αργά το απόγευμα της Πέμπτης ο επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Κίνας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στην Κίνα έχουμε ένα ρητό που λέει, “όταν όλοι μαζεύουν μαζί καυσόξυλα, η φλόγα θα είναι ψηλή”. Και στην Ελλάδα, υπάρχει η παροιμία “κράτα με να σε κρατώ, να ανεβούμε το βουνό”. Το γεγονός ότι οι σινοελληνικές σχέσεις μπορούν να επιδείξουν τα σημερινά επιτεύγματα και το ότι η φιλία μας μεταδίδεται από γενιά σε γενιά οφείλονται σε κάθε έναν φίλο που ενδιαφέρεται και στηρίζει τις σχέσεις Κίνας – Ελλάδας». Μάλιστα, με αφορμή την 50ή επέτειο από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων, απονεμήθηκαν και «Βραβεία Εξαιρετικής Συνεισφοράς» σε προσωπικότητες που ξεχώρισαν στην οικοδόμηση της ελληνοκινεζικής φιλίας.

«Ας ξεκινήσουμε μαζί την πορεία προς τα επόμενα λαμπρά 50 χρόνια της συνολικής στρα- τηγικής συνεργασίας Κίνας – Ελλάδας», ανέφερε ο πρέσβης Σιάο Τζουντσένγκ.

Στην ομιλία του ο πρέσβης τόνισε επίσης πως «σήμερα, τόσο η Κίνα όσο και η Ελλάδα έχουν εισέλθει σε ένα κρίσιμο στάδιο εθνικής ανάπτυξης και εθνικής αναζωογόνησης. Η Ελλάδα έχει δρομολογήσει πλήρως το σχέδιο Ελλάδα 2.0 για την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης και του μετασχηματισμού, και έχει σημειώσει σημαντικά επιτεύγματα. Εχει απαλλαγεί εντελώς από τις επιπτώσεις της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και επιταχύνει για να αφήσει πίσω της τη σκιά της πανδημίας. Αντίστοιχα, στην Κίνα στις 16 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί το 20ό Εθνικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, για να σχεδιάσει τη στρατηγική δύο βημάτων για την υλοποίηση του δεύτερου στόχου της εκατονταετηρίδας και να χαράξει το νέο αναπτυξιακό σχέδιο της Κίνας».

Τέλος, ο πρέσβης κάλεσε τις δύο πλευρές να αξιοποιήσουν «την 50ή επέτειο από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων ως ευκαιρία για να εδραιώσουμε την παραδοσιακή φιλία μας, να επεκτείνουμε την έμπρακτη συνεργασία, να εμβαθύνουμε τις διαπροσωπικές και πολιτιστικές ανταλλαγές και ας ξεκινήσουμε μαζί την πορεία προς τα επόμενα λαμπρά 50 χρόνια της συνολικής στρατηγικής συνεργασίας Κίνας – Ελλάδας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT