Απάντηση Μητσοτάκη με κόκκινες γραμμές

Απάντηση Μητσοτάκη με κόκκινες γραμμές

Ασφάλεια, σταθερότητα και εδαφική ακεραιότητα, οι κόκκινες γραμμές που χάραξε ο πρωθυπουργός έναντι της Τουρκίας

2' 35" χρόνος ανάγνωσης

Το κυρίως «μενού» της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ έλαβε χώρα αργά το βράδυ της Παρασκευής, που ο Ελληνας πρωθυπουργός μίλησε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Το βασικότερο κομμάτι της ομιλίας του πρωθυπουργού εστίασε στην τουρκική προκλητικότητα, καθώς, το τετραήμερο που προηγήθηκε, ο Ταγίπ Ερντογάν επιδόθηκε σε ένα μπαράζ δυσφήμησης της χώρας μας το οποίο ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορούσε να αφήσει αναπάντητο. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αναθεωρητική ατζέντα της Αγκυρας και στον αποσταθεροποιητικό ρόλο για την περιοχή, ενώ έκανε και συγκεκριμένες αναφορές στην πολεμική ρητορική που υιοθετεί η Αγκυρα. Ο πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να μη σχολιάσει με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα και τις τουρκικές αβάσιμες και απαράδεκτες αιτιάσεις για τα ελληνικά νησιά και την αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους, τις παραβιάσεις σε θάλασσα και αέρα αλλά και τη συστηματική εκστρατεία παραπληροφόρησης κατά της Ελλάδας, καταγγέλλοντας μάλιστα τη μονομερή απόφαση της Τουρκίας για διακοπή επαφών στο ανώτατο επίπεδο. Βασικό κομμάτι της ομιλίας του, ως αναμενόταν, αφορούσε το μεταναστευτικό, καθώς η Αγκυρα εργαλειοποιεί διαρκώς το θέμα με συνεχή διασπορά ψευδών ειδήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα πως η Ελλάδα θα προστατεύσει τα σύνορά της, με σεβασμό, παράλληλα, στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στην ομιλία του στον ΟΗΕ ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε και σε άνοιγμα προς την Αγκυρα και τον τουρκικό λαό, τονίζοντας πως η Ελλάδα δεν απειλεί την Τουρκία και ότι «δεν είμαστε εχθροί, αλλά γείτονες».

Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του έβαλε και τρεις κόκκινες γραμμές απέναντι στην Αγκυρα: ασφάλεια, σταθερότητα και εδαφική ακεραιότητα της χώρας, οι οποίες δεν είναι διαπραγματεύσιμες. Ενδιαφέρον είχε, δε, πως ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε για πρώτη φορά τόσο στην τουρκική ηγεσία όσο και στον τουρκικό λαό, τονίζοντας πως η Ελλάδα δεν απειλεί την Τουρκία και «δεν είμαστε εχθροί, είμαστε γείτονες», με την πλειοψηφία στις δύο χώρες να μη θέλει πολιτική σύγκρουση και εχθρότητα, κάτι που αναμφίβολα αποτέλεσε «άνοιγμα» για να πέσουν οι τόνοι.

Κατά τα λοιπά ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στον πόλεμο στην Ουκρανία και στη μάχη που δίνουν οι Δημοκρατίες έναντι των αυταρχικών καθεστώτων. Η ομιλία του πρωθυπουργού είχε αναφορές και στις συνέπειες του πολέμου για την Ευρώπη τόσο στο ενεργειακό όσο και στο γεωπολιτικό κομμάτι, κάτι που συνέδεσε και με τον τουρκικό αναθεωρητισμό που «απειλεί» τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον δύσκολο χειμώνα που έρχεται και στην έντονη εργαλειοποίηση της ενέργειας από τη Ρωσία και στην προσπάθειά της για αποσταθεροποίηση δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων. Οσον αφορά τη στήριξη των πολιτών στο εσωτερικό των κρατών-μελών, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα του λέγοντας πως οι κυβερνήσεις θα στηρίξουν τους πολίτες τους και τονίζοντας πως υπάρχει ανάγκη πλέον για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και στροφής στις ΑΠΕ, κάτι που έχει τονίσει επανειλημμένως και στο εσωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες της Δύσης να ενημερώνονται διαρκώς για το τι διακυβεύεται στην Ουκρανία και τη μάχη που πρέπει να δοθεί για τη Δημοκρατία και εναντίον της παραπληροφόρησης. Τέλος, η ομιλία του πρωθυπουργού είχε αναφορές και στην κλιματική αλλαγή και στην πράσινη μετάβαση, αλλά και στην ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς με σαφές μήνυμα για την ανάγκη επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT